e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Απονομή βραβείων 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας στη μνήμη Νικολάου Μαγγίνα

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του 2ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας «Νικόλαος Μαγγίνας», που διοργανώνει η Κοινότητα Νεοχωρίου, στην Πόλη, στη μνήμη του Ρωμιού φωτογράφου, και είχε ως θέμα «ECO SOS – Ενέργεια και Ρύπανση του Περιβάλλοντος».

Το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2023, στις αίθουσες του Μουσείου «Ara Güler» κατέφθασαν φίλοι και γνωστοί από το εξωτερικό και την Κωνσταντινούπολη, για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Κοινότητας Νεοχωρίου να τιμήσουν τους βραβευθέντες φωτογράφους. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος κ. Σωτήρης Πολύζος μαζί με την κ. Υβόννη Βίγκα, ενώ εκ μέρους της Κοινότητας καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες οι κ.κ. Νίκος Καλαμάρης και Μιχάλης Χαννούτογλου, αμφότεροι νεοεκλεχθέντες επίτροποι των Ναών της. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγορίου Φραγκάκη, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, και φίλου του αείμνηστου Νίκου Μαγγίνα. Στον διαγωνισμό και τη θεματολογία αναφέρθηκαν σε σύντομες ομιλίες ο κ. Hakan Çelik, δημοσιογράφος, ο κ. Oskar Fuchs, επιχειρηματίας και μέλος της κριτικής επιτροπής, και ο κ. İbrahim Özsungur, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Φωτογράφων Τουρκίας. Ο κ. Άγγελος Παγώνης, επιχειρηματίας και κύριος χορηγός του Διαγωνισμού, στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετάσχει ενεργά στην προσπάθεια της Κοινότητας Νεοχωρίου.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 307 φωτογράφοι από 8 χώρες με 1068 συνολικά έργα. Την πρώτη θέση κατέκτησε ο Pranab Basak από την Ινδία, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί και το βραβείο θα του αποσταλεί. Τη δεύτερη θέση έλαβε ο Murat Bakmaz από την Τουρκία και το βραβείο του απένειμε ο Άγγελος Παγώνης με τον π. Γρηγόριο Φραγκάκη. Την τρίτη θέση κέρδισε ο Alaattin Şenol, λαμβάνοντας το βραβείο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα και τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Τα τιμητικά βραβεία δόθηκαν κατά σειρά στους Togay Erol, Murat Şengül και Fatih Sabuncu, και τα έπαθλα τους τα απένειμε οι Μαριλένα Σταφυλίδου, Νίκος Κασέρης, Λάκης Βίγλας και Oskar Fuchs. Ο Kazi Jahirul Islam από το Μπαγκλαντές κέρδισε το Βραβείο Τιμής «İzzet Keribar». Οι Coşkun Aral, Μαριλένα Σταφυλίδου, Emine Ülkerim, Mıgırdiç Arzivyan, Oskar Fuchs, Γιάννης Σούλης, Νίκος Κασέρης συμμετείχαν στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Την απονομή των βραβείων τίμησε με την παρουσία του ο Πανοσολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος Φραγκάκης, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, και ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Η Κοινότητα Νεοχωρίου ευχαριστεί τους χορηγούς κ. Άγγελο Παγώνη και την εταιρεία Leica, καθώς επίσης και τον επιχειρηματία κ. Δημήτριο Κακογιάννη, ο οποίος από φέτος προσφέρθηκε να είναι ο χορηγός του 3ου Διαγωνισμού. Ευχαριστεί ακόμη το Μουσείο «Ara Güler», τη δημοσιογράφο Melike Çapan, φίλη του αείμνηστου Ν. Μαγγίνα, και τον Oskar Fuchs για τις προσπάθειές του στην προετοιμασία του Διαγωνισμού. Τέλος, ευχαριστεί όλες και όλους που την τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Χαιρετισμός εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου, Αρχιμ. Γρηγορίου Φραγκάκη, Αρχιγραμματέως της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας

Σεβασμιώτατε,

Εξοχώτατε,

Εντιμολογιώτατε,

Εκλεκτοί παρόντες,

Για τον Νίκο Μαγγίνα δεν επιθυμώ να ομιλώ πολύ. Το όνομά του, το πρόσωπό του, τα όσα φρονούσε και πίστευε, είναι για τον ευλαβώς ιστάμενον απόψε ενώπιόν σας η βάσις για πολλά και όμορφα, η αφορμή για δάκρυα σε ώρες σιωπής, η μόνιμη νοσταλγία σε μικρές και μεγάλες στιγμές.

Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας, λόγω της επιμνημόσυνης δέησης για τον προσφάτως εκλιπόντα Επίτιμο Πάπα Ρώμης Βενέδικτο ΙΣΤ’ η οποία τελείται αυτήν την ώρα και στην οποία παρίσταται ώστε να τιμήσει το πρόσωπό του, δεν κατόρθωσε, παρά την μεγάλη επιθυμία Του, να ευρίσκεται σωματικώς μαζύ μας απόψε αλλά σίγουρα η καρδιά, η σκέψι, η προσευχή Του θα μας συνοδεύουν. Σας μεταφέρω, ει και αναξίως, την Πατριαρχική ευλογία και την πατρική Του ευχή.

Θερμά συγχαρητήρια στους νικητές, στους συμμετασχόντες, ανάμεσα στους οποίους και ο αδελφός μου Ζήσης, και ασφαλώς στον Εντιμολογιώτατο κ. Λάκη Βίγκα, στην παρελθούσα και στην παρούσα σύνθεση της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου, για την εξαιρετική αυτή διοργάνωσι προς τιμήν του πολυκλαύστου Νίκου μας.

Καλή κι ευλογημένη χρονιά σε όλους!

Χαιρετισμός Νικολάου Καλαμάρη, εκπροσώπου της νεοεκλεγμένης Επιτροπής Κοινότητος Παναγίας Κουμαριωτίσσης

Πανοσιολογιώτατε εκπρόσωπε του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη

Σεβασμιώτατε

Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Μουσείου Ara Güler

Αξιότιμα μέλη της κριτικής μας επιτροπής

Αξιότιμε εκπρόσωπε της Τουρκικής Ομοσπονδίας Φωτογράφων İbrahim Göksungur

Αξιότιμε κ. Λάκη Βίγγα, διοργανωτή  και  κάτοχε της ιδέας του διαγωνισμού και ένας από τους πιο στενούς φίλους του Νίκου

Αξιότιμοι φίλοι του Νίκου

Κυρίες και κύριοι καλώς ήλθατε στο Δεύτερο Διαγωνισμό Φωτογραφίας Νίκου Μαγγίνα

Γεννημένος στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης, ο Νικόλαος Μαγγίνας είναι ο μικρότερος γιος μιας τετραμελούς οικογένειας. Μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση στο σχολείο της Αγίας Τριάδος, όπου η μητέρα του Αναστασία Μαγγίνα ήταν δασκάλα, ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του στο Ζωγράφειο Λύκειο. Ο Μαγγίνας, ολοκληρώνοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αθήνα, ξεκίνησε τη δημοσιογραφία εκεί και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, και εργάστηκε ως ιδιωτικός φωτογράφος του Πατριαρχείου μας και του Οικουμενικού Πατριάρχη μέχρι τον θάνατό του.

Οι φωτογραφίες του συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση με τίτλο «Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή», στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί φωτογράφοι της Κωνσταντινούπολης. Επίσης οργάνωσε και την έκθεση «Love, Peace and Dialogue Patriarch Bartholomew» ειδικά για την 25η επέτειο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Μαγγίνας επιτρέποντας την πρόσβαση στο αρχείο του στον συγγραφέα Serdar Korucu, συνέβαλε σημαντικά στη συγγραφή του βιβλίου «6-7 Σεπτεμβρίου 1955, μέσα από τον φακό φωτογράφου του Πατριαρχείου Δημήτρη Καλούμενου» .

Μετά τον θάνατο του Μαγγίνα, ετοιμάστηκε  και εκδόθηκε από τους φίλους του, το βιβλίο με τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Αγία Σοφία» που ετοίμαζε το τελευταίο διάστημα πριν από το θάνατό του και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο Μαγγίνας έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου 2021 στο δωμάτιό του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου υπηρετούσε για 30 χρόνια.

Όπως είναι γνωστό, η Κοινότητα μας πέρα ​​από την ιστορική της αποστολή δίνει σημασία και προτεραιότητα σε πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Με αυτόν τον τρόπο, στοχεύει στην εξυπηρέτηση της ευρύτερης κοινωνίας και στην ανάπτυξη συνεργασίας, μεταφέροντας την πολιτιστική μας κληρονομιά από το παρελθόν στο μέλλον.

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να αντικατοπτρίσει και να μοιραστεί την ενότητα των πολιτισμών και των κοινών τρόπων ζωής στην ευρύτερη κοινωνία, με εθνικό αλλά και διεθνές όραμα. Με βάση τις εργασιακές αξίες και την πειθαρχία του Μαγγίνα, στοχεύει στη συμμετοχή φωτογράφων που παράγουν έργα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαριστούμε ειλικρινά τους 307 συμμετέχοντες  από 8 χώρες με συνολικά 1068 έργα, για το αυξημένο ενδιαφέρον στο διαγωνισμό μας μόλις στη δεύτερη του χρονιά.

Θα ήθελα να σας παρουσιάσω την πολύτιμη συμβουλευτική μας επιτροπή, η οποία συμμετείχε σε αυτό το ξεχωριστό έργο και δεν φείδεται της υποστήριξής της σε μάς:

Ο Coşkun Aral

Η Marilena Stafilidoy

Η Emine Ülkerim

Ο Mıgırdiç Arzivyan

Ο Oskar Fuchs

Ο Yannis Soulis

Ο Nikos Kaseris

Και όπως πέρσι έτσι και φέτος ο İbrahim Göksungur ως εκπρόσωπος τηs Ομοσπονδίας.

Η αφετηρία του φωτογραφικού μας διαγωνισμού, που διοργανώσαμε φέτος για δεύτερη χρονιά, είναι η eco sos, η ενεργειακή και η περιβαλλοντική ρύπανση, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα του καιρού μας.

Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους διαγωνιζόμενους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μας και να συγχαρούμε αυτούς που κέρδισαν το  βραβείο.

Η φωτογραφία δεν είναι απλώς ένα κάδρο, είναι η ίδια η εμπειρία.

Μερικές φορές περιέχει λύπη, μερικές φορές χαρά, αλλά πάντα περιέχει την ίδια τη ζωή.

Όπως και σε άλλες μορφές τέχνης, έτσι και ένα φωτογραφικό καρέ προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα σε όλους μας. Έρχεται η στιγμή που ένα φωτογραφικό καρέ παγώνει το χρόνο και μας συνδέει με το παρελθόν ή το παρόν.

Στο ταξίδι που ξεκινήσαμε με γνώμονα όλα αυτά τα συναισθήματα, θα θέλαμε να τιμήσουμε με σεβασμό αλλά και νοσταλγία τον Νίκο Μαγγίνα, ο οποίος ήταν αφοσιωμένος στο επάγγελμά του.

Ο Νίκος αγαπούσε τους φίλους του και τη φωτογραφία. Την πρώτη τελετή βράβευσης  του διαγωνισμού την πραγματοποιήσαμε πέρυσι στο Ζωγράφειο Λύκειο, του οποίου ήταν απόφοιτος. Φέτος πραγματοποιούμε την εκδήλωση σε αυτό το μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε στη μνήμη του μεγάλου φωτογράφου Ara Güler, ο οποίος ήταν ο φωτογράφος που σύστησε την Τουρκία στον κόσμο.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Μουσείο Ara Güler, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του για αυτό το πολύτιμο εγχείρημα του ιδρύματός μας, τους χορηγούς μας Leica (Laika) και Άγγελο Παγώνη, που τίμησαν τον νικητή του διαγωνισμού μας με ένα πολύτιμο δώρο, την αξιότιμη φίλη του Νίκου, δημοσιογράφο και συγγραφέα Melike Çapan, για τις προσπάθειές της στην  προώθηση του διαγωνισμού μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Oscar Fucks, που ήταν αρωγός και γέφυρα για τη γνωριμία και συνεργασία με αυτούς τους πολύτιμους συνεργάτες κατά τη διάρκεια της διαδικασίαs του διαγωνισμού.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φιλότεχνους που εκτιμούν την τέχνη και τον καλλιτέχνη, που ήταν μαζί μας αυτή την όμορφη και ουσιαστική μέρα και θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη του Νικόλα με αυτήν την διοοργάνωση που του αρμόζει για πολλά ακόμη χρόνια.

Περισσότερες φωτογραφίες:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: