e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Κοπή Βασιλόπιτας στην Κοινότητα Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως

Το Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022, παραμονή Πρωτοχρονιάς, πραγματοποιήθηκε η τελετή της κοπής της πίτας της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου στην αίθουσα του συσσιτίου της Αγίας Τριάδος. Την πίτα ευλόγησε και έκοψε ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας. Το φλουρί έτυχε ο Γιώργος Χαγιάλογλου, επίτροπος της Κοινότητας.

Στο τέλος της τελετής, στην οποία παρέστησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν, ο κλήρος της κοινότητας, οι απερχόμενοι και επερχόμενοι εφοροεπίτροποι, οι εργαζόμενοι και κάτοικοι της Κοινότητας, ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών απευθύνθηκε στους παριστάμενους και, αφού έκανε μια αναφορά στα συμβάντα του έτους που έφυγε, ευχήθηκε ο νέος χρόνος να είναι καρποφόρος και ειρηνικός. Τέλος, ευχαρίστησε τους απερχόμενους επιτρόπους για την προσφορά τους, ενώ ευχήθηκε δύναμη στους νέους που αναλαμβάνουν. Τους ζήτησε δε να εργασθούν όσο μπορούν περισσότερο για το καλό της Κοινότητας και της Ομογένειας.

Στην συνέχεια, ομάδα νέων τραγούδησε τα πατροπαράδοτα κάλαντα, καθώς και παλιά τραγούδια της Πόλης με τη συνοδεία της κιθάρας που έπαιζε ο καθηγητής του Ζαππείου Γιάννης Κότσιας.

Μετά το πέρας της μουσικής, ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος ανακοίνωσε ότι την παραμονή των Φώτων οι ιερείς της Κοινότητας θα επισκεφθούν τα σπίτια των πιστών για να τα αγιάσουν, επαναφέροντας έτσι το πατροπαράδοτο έθιμο του αγιασμού των οικιών και των καταστημάτων, γεγονός που χαροποίησε τους παραβρισκόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: