e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Απόφαση Πατριαρχείου Βουλγαρίας περί των κυρώσεων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στους εισβολείς Ρώσους

Στις 24 Φεβρουαρίου, στην τακτική συνεδρίασή της Η Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας εξέτασε επιστολή που έλαβε από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β', με την οποία ειδοποιούσε για τις μη κανονικές ενέργειες του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου στα κανονικά (γεωγραφικά) εδάφη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την επιβολή εκκλησιαστικής ποινής στον Μητροπολίτη Λεωνίδα Γκορμπατσόφ (Πατριαρχείο Μόσχας) και την επιστροφή του στις τάξεις των μοναχών, καθώς και την αναστολή για αόριστο χρόνο της μνείας του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.

Μετά την ψηφοφορία, η Σύνοδος ομόφωνα ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:   

Η επιστολή θα πρέπει να σταλεί στην Επιτροπή Κανονικού Δικαίου της Αγ. Συνόδου, η οποία θα διερευνήσει διεξοδικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στη συνέχεια θα αποφασίσει η Αγ. Σύνοδος σε πλήρη σύνθεση. 

Σε σχέση με την παραπάνω απόφαση και  μετά από ψηφοφορία, η Σύνοδος ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:   

Ο κλήρος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας να απέχει από τη λατρεία με τον Μητροπολίτη Λεωνίδα μέχρι την τελική απόφαση της Αγ. Συνόδου.

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν με «Ναι»: ο Μακ. Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος και οι Μητροπολίτες: Γρηγόριος Βελίκο Ταρνόφσκι, Νικόλαος Φιλιππούπολης, Σεραφείμ του Νεβροκόπ, Ναούμ του Ρούσε, Κυπριανός Σταροζαγκόρσκ, Γρηγόριος Βραχάν, Γιακόφ του Ντοροστόλ. 

Οι Μητροπολίτες Λόβετς Γαβριήλ, Βάρνας και Βέλικο Πρεσλάβ Ιωάννης και Βιδινίου Δανιήλ ψήφισαν «κατά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: