e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έχει κατακτήσει τις καρδιές των Ελλήνων της Αυστραλίας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας , στην Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκε, εξήρε την «πατρική στοργή και ανύστακτη μέριμνα του Οικουμενικού Πατριάρχου», σημειώνοντας ότι στην Αυστραλία τα πάντα γίνονται στο όνομά Του

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο σε παλαιότερο φωτογραφικό στιγμιότυπο. Φώτο: Supplied

Στο έργο που επιτελεί στην Αυστραλίας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος μετά την εκλογή και ενθρόνισή του στην συγκεκριμένη επαρχία της Μητρός Εκκλησίας, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου, κατά τον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρουσίασε με θερμούς λόγους τον ευρισκόμενο αυτές τις ημέρες στην Πόλη Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, τον οποίο και προέτρεψε να απευθύνει λόγους πνευματικής οικοδομής στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

“Εδώ και τρία χρόνια η Μητέρα Εκκλησία τον έστειλε στην πέμπτη ήπειρο για να διαποιμάνει το σχεδόν ένα εκατομμύριο εκεί των Ορθοδόξων χριστιανών. Έχω επισκεφθεί τρεις φορές την Αυστραλίας ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και ως Μητροπολίτης Χαλκηδόνος και το ’96 ως Πατριάρχης…. Τώρα είναι η σκυτάλη της μεγάλης αυτής επαρχίας του Θρόνου στα χέρια ενός πολύ αξίου Ποιμενάρχη, του αδελφού Μακαρίου, ο οποίος κατάγεται από την Κρήτη”.

“Ο Θεός μας φώτισε και στείλαμε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο”

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος στην Αυστραλίας καθώς και στην συνεργασία που έχει μαζί του όχι μόνο για το ποιμαντικό έργο σε αυτή τη γωνιά της γης, αλλά και στα θέματα που απασχολούν γενικότερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ορθοδοξία καθώς, “παρά την καλή μας διάθεση τα προβλήματα δυστυχώς δεν λείπουν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Στα χρόνια της εκεί παραμονής του έχει κατακτήσει τις καρδιές των Ελλήνων και των πολιτικών αρχών. Αρκεί να σας πω ότι ο ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, που είναι Καθολικός, λέγει ότι ο Αρχιεπίσκοπος μου είναι ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, αλλά ο φίλος του είναι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Εμείς ως Πατριαρχείο σεμνυνώμεθα και δοξάζουμε τον Θεό που μας φώτισε και μετά την κοίμηση του μακαριστού ο Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, ο οποίος ήταν σπουδαίος θεολόγος και διαποίμανε την Αρχιεπισκοπή για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ο Θεός μας φώτισε και στείλαμε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο”, είπε ο Παναγιώτατος.

“Να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές τη μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου”

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ευχαρίστησε καταρχάς τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τους θερμούς πατρικούς λόγους του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε τι σημαίνει Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ένας Πατριάρχης ο οποίος είναι γεμάτος από αγάπη και γεμάτος από στοργή».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος εξήρε την πατρική στοργή και ανύστακτη μέριμνα του Οικουμενικού Πατριάρχου, σημειώνοντας ότι στην Αυστραλία τα πάντα γίνονται στο όνομά Του.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας αναφέρθηκε στη μεγάλη ευθύνη που έχουμε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να διατηρήσουμε και να μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές τη μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Να μην είμαστε χλιαροί όσον αφορά τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Να μην είμαστε χλιαροί όταν πρόκειται να υπερασπιστούμε τη Εκκλησία», προέτρεψε το εκκλησίασμα.

Τέλος, ο Ποιμενάρχης της Πέμπτης Ηπείρου, μετέφερε προς το σεβάσμιο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου την αγάπη των κληρικών, των μοναστικών αδελφοτήτων και του ευλαβούς λαού του προς το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας και τον ίδιο τον Πατριάρχη.

neoskoskos.com/el

Δεν υπάρχουν σχόλια: