e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας

Πρώτος σταθμός του προγράμματος της δεύτερης ημέρας του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου στη Λάρισα ήταν το διοικητικό κέντρο της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, ο οποίος συνοδευόταν από τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Ιερώνυμο και τον ξενάγησε αρχικώς, στα νέα γραφεία της Περιφέρειας.

Ακολούθως, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία της προέδρου κ. Σουλτάνας Δόκου, των Αντιπεριφερειαρχών Βόλου κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη και Καρδίτσης κ. Κωνσταντίνου Νούσιου, των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών της Λάρισας και όλων των Περιφερειακών συμβούλων πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συνεδρίαση προς τιμή του Αρχιεπισκόπου.

Στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Λάρισα, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «…Η επίσκεψή σας αποτελεί τιμή για όλους μας. Είστε ένας άνθρωπος ο οποίος διακόνησε την Θεσσαλία και το Πανεπιστήμιό της, καθώς διατελέσατε διδάσκων σε θέματα βιοηθικής σ’ αυτό. Βοηθήσατε τους νέους ιατρούς που αποτελούν καύχημα για την Λάρισα και το Πανεπιστήμιο γενικότερα, να προβληματιστούν πάνω σε ζητήματα πολύτιμα για την πορεία του ανθρώπου στους καιρούς μας… Όμως δεν σας υποδεχόμαστε εδώ μόνο για την επιστημονική σας κατάρτιση και προσφορά. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε τους χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι μετανάστευσαν στο παρελθόν, μέσα σε δύσκολες για την πατρίδα μας συνθήκες, όχι για να λησμονήσουν την ελληνικότητά τους, αλλά για να την διατρανώσουν με την εργατικότητα, την φιλοτιμία, την διατήρηση των αξιών, του ήθους, του πατριωτισμού, της πίστης, αλλά και της ενσωμάτωσης σε μία πολύ μακρινή ήπειρο, όπου όμως, χάρις στην Εκκλησία, κυματίζει η ελληνική σημαία, ο Ελληνισμός έχει λόγο στις αποφάσεις της πολιτείας και όλοι καμαρώνουν την μικρή μας χώρα όχι μόνο για ό,τι έκανε στο παρελθόν, αλλά και για τους ανθρώπους που συνεχίζουν επάξια το όνομά της στους καιρούς μας… Είστε ηγέτης της ομογένειας, ηγέτης της εκεί Εκκλησίας. Με την πνευματικότητά σας, με την ακούραστη παρουσία σας απανταχού της πέμπτης ηπείρου, με την στήριξή σας στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο προσωπικά, με την αναμόρφωση της ποιμαντικής της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, με την ενίσχυση του έργου της, φιλανθρωπικού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού, δείχνετε έναν πατριωτισμό που όλοι μας τον έχουμε ανάγκη, σε μία εποχή όπου εύκολα παρασυρόμαστε σε δημαγωγικές κορώνες και σε μεγάλα λόγια, αλλά λησμονούμε ότι ο ηγέτης εργάζεται για την αλήθεια, εργάζεται για την προκοπή όλων, δεν φοβάται να μπει μπροστά και να πάρει αποφάσεις και γίνεται εμπνευστής του συνόλου. Αυτή την αρχοντιά του Έλληνα φέρετε επάνω σας και γι’ αυτό η επίσκεψή σας στον τόπο μας είναι ευκαιρία για όλους μας να διδαχθούμε και να χαρούμε… Μεταφέρετε στην ομογένεια και στους πολλούς Θεσσαλούς ότι ο τόπος καταγωγής τους παλεύει με την σειρά του να είναι μπροστά στον αγώνα για πρόοδο! Ότι διαφυλάττουμε τον υγιή πατριωτισμό, την παράδοση, την θρησκευτική πίστη, την παιδεία, τις αξίες του Ελληνισμού. Και θεωρούμε την επίσκεψή σας ως γέφυρα που δείχνει ότι “των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία”! Καλώς ήρθατε»!

Στην αντιφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον κ. Περιφερειάρχη και όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο για την τιμητική υποδοχή που του επεφύλαξαν, σημειώνοντας τα εξής: «Με ειλικρινή αισθήματα χαράς και τιμής βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας, έτσι όπως αυτές διαμορφώθηκαν από το περίφημο «Σχέδιο Καλλικράτης» το 2011.

Ίσως το σύνθημα «Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» ακούγεται κάπως κοινότοπο όμως, ακόμα και αυτές οι αυταπόδεικτες αλήθειες στις ημέρες μας πρέπει να επαναλαμβάνονται, διότι η πατρίδα μας δεν έχει την πολυτέλεια να παραθεωρεί τις περιοχές εκείνες που δεν βρίσκονται πλησίον του διοικητικού Κέντρου της Πρωτευούσης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μία από τις δυναμικότερες Περιφέρειες καθώς περιλαμβάνει όχι μόνον την ανεξάντλητη πλουτοπαραγωγική πεδιάδα του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας όπως είναι ο Πηνειός Ποταμός, ο ορεινός όγκος των Αγράφων, το βουνό των Κενταύρων, το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου και τόσα άλλα. Περιοχές, επίσης, με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον όπως τα χωριά του Πηλίου και τα νησιά των Σποράδων και, τέλος, σημεία εξαιρετικώς υψηλού θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η μοναστική πολιτεία των Μετεώρων και το πανελλήνιο προσκύνημα της αγίας Παρασκευής των Τεμπών».

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά προς το πρόσωπο του κ. Περιφερειάρχου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω το σπουδαίο έργο που γίνεται από τον Περιφερειάρχη τον κ. Αγοραστό και τους συνεργάτες του για την ανάπτυξή της όχι, ασφαλώς, μόνο σε επίπεδο οικονομίας και επιχειρηματικότητας, αλλά και σε έργα υποδομής, στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και έργων πολιτισμού. Ένας άνθρωπος με γνώση και όραμα για την Ελληνική περιφέρεια, αγάπη για την πατρίδα μας, ένας άνθρωπος που διαπνέεται από το ιδεώδες της Παιδείας αλλά και βαθύτατο σεβασμό προς την Εκκλησία μας…».

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών και συμβολικών δώρων και εν συνεχεία ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησε με κατεύθυνση το Δημαρχείο της πόλεως, όπου σε λίγη ώρα θα ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Λαρισαίων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: