e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Προκαθήμενοι και εκπρόσωποι Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών στην Αθήνα

 Εθνικός Κήρυξ

ΑΘΗΝΑ. Τη μορφή άτυπης Σύναξης θα λάβει η συνάντηση Προκαθημένων και εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο Επετειακό Συνέδριο του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 11 έως τις 14 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατονταετηρίδας από την έκδοση του.

Τρεις Εκκλησίες δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τώρα, οι εξής: της Ρωσίας, της Τσεχίας και της Ουκρανίας. Στη διάρκεια του συνεδρίου στο οποίο θα παραστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα στους συμμετέχοντες Προκαθημένους να συζητήσουν και θέματα τα οποία απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο με πρωταρχικό την ενότητα.

Σημειώνεται ότι το περιοδικό «Θεολογία» είναι το επίσημο Θεολογικό περιοδικό της Εκκλησίας της Ελλάδος και το τιμητικό συνέδριο του διοργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία προσκάλεσε τους Προκαθημένους. Είναι μία από τις λίγες φορές που οι ανά την οικουμένη Προκαθήμενοι των τοπικών Ορθοδόξων συνέρχονται στην Αθήνα, πράγμα το οποίο συνιστά μείζον εκκλησιαστικό γεγονός.

Τονίζεται πως αν τελικά δεν συμμετάσχει η Εκκλησία της Ρωσίας έστω δι’ εκπροσώπου, ουσιαστικά θα απομονωθεί. Υπενθυμίζεται πως έχει διακόψει την Ευχαριστιακή και εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες Ελλάδας και Κύπρου, λόγω της αναγνωρίσεως της Αυτοκεφαλίας που παρέσχε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄. Φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέδωσε το ακόλουθο επίσημο ανακοινωθέν στο οποίο παρατίθενται λεπτομερώς εκείνοι που θα συμμετάσχουν: «Περί της συμμετοχής των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Συνέδριο του περιοδικού ΘΕΟΛΟΓΙΑ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει την ιδιαίτερη τιμή να ανακοινώσει ότι το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια του περιοδικού Θεολογία, με γενικό τίτλο: «Η Ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας», το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από 11 έως 14 Οκτωβρίου 2023, θα τιμήσουν διά της παρουσίας τους οι κάτωθι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών:

Η Α.Θ.Π. ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, του Σεβ. Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, του Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχου κ. Αετίου, Διευθυντού του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ελευθερίου Χρυσοχόου, του Ιερολογ. Πατριαρχικού Διακόνου κ. Επιφανίου Kamianovych και συνεργατών αυτού εκ των Γραμματέων του Πατριαρχείου.

Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β’. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, κατά την έναρξη του Συνεδρίου, θα αντιπροσωπεύσει τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας μέχρι την άφιξη αυτού την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος μετά του Ιερολ. Διακόνου κ. Μιχάλη Νικολάου.

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος μετά του Ιερολ. Διακόνου κ. Topanxha Vital.

Επίσης, θα εκπροσωπηθούν οι κάτωθι Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες:

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας και την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη θα εκπροσωπήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Βερροίας και Αλεξανδρέττας (Χαλέπι) κ. Εφραίμ και ο Θεοφ. Επίσκοπος Σελευκείας κ. Ρωμανός.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος., ο οποίος εκλέχτηκε από την Ιερά Σύνοδο το Σάββατο στις 24 Δεκεμβρίου.
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΦΟΎ)

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ’ θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, μετά του εν Αθήναις Εξάρχου του Παναγίου Τάφου Πανοσ. Αρχιμ. Ραφαήλ Γρίβα.

Την Εκκλησία της Σερβίας και την Α.Μ. τον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο θα εκπροσωπήσει ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπρανιτσέβου κ. Ιγνάτιος.

Την Εκκλησία της Ρουμανίας και την Α.Μ. τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Μπουζαίου και Βραντσέας κ. Κυπριανός και ο Αιδεσιμολ. π. Γεώργιος Holbea.

Την Εκκλησία της Βουλγαρίας και την Α.Μ. τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο θα εκπροσωπήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπελογκραντσίκ (Λευκουπόλεως) κ. Πολύκαρπος και ο Ιερολ. Διάκονος Simeon Borisov Ivaylov.

Την Εκκλησία της Γεωργίας και την Α.Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Μιτσχέτης και Καθολικό Πατριάρχη πάσης Ιβηρίας (Γεωργίας) κ. Ηλία Β’ θα εκπροσωπήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Αχαλτσίχε και Ταο-Κλαρτζέτι κ. Θεόδωρος (Τσουάτζε), ο Σεβ. Μητροπολίτης Γκόρι και Ατένι κ. Ανδρέας (Γβαζάβα) και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Zviadadze.

Την Εκκλησία της Πολωνίας θα εκπροσωπήσουν οι Ελλογιμώτατοι καθηγητές Θεολογίας κ. Jerzy Ostapczuk και Jerzy Betlejko.

Επιπλέον, θα παραστούν οι επικεφαλής των Αυτονόμων Ορθόδοξων Εκκλησιών:

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων, μετά του Ιερολ. Διακόνου Andreas Salminen και του ελλογιμ. κ. Jelisei Heikkila.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, καθώς και από την Ημιαυτόνομο Εκκλησία της Κρήτης ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: