e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Πάσχα 1983: Το Μήνυμα του Μητροπολίτου Ζακύνθου Παντελεήμονος (+)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πάσχα 1983

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ υπ' αριθμ. 46

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου και Στροφάδων 

κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

Προς

Τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό της Ζακύνθου


Αδέλφια μου, Παιδιά μου, 

Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Σ    Α Ν Ε Σ Τ Η!

Τούτο το χαρμόσυνο και θριαμβευτικό άγγελμα διαλαλούν σήμερα οι καμπάνες και ψάλλουν οι ψυχές. Είναι το άγγελμα της νίκης του Θεανθρώπου Χριστού ενάντια στον πόνο και στον θάνατο. Της νίκης της Αλήθειας ενάντια στο ψέμα. Της Αγάπης ενάντια στο μίσος. Της Ειρήνης ενάντια στον πόλεμο. Της Δικαιοσύνης ενάντια στην αδικία. Της Αρετής ενάντια στην αμαρτία.

Ο Χριστός προδόθηκε από τους μαθητές Του. Κατηγορήθηκε από τους υποκριτές. Μισήθηκε από αυτούς που ευεργέτησε. Προπηλακίσθηκε από τους ισχυρούς. Χλευάσθηκε από τους δειλούς. Σταυρώθηκε ανάμεσα σε κακούργους. Πέρασε πράος και σιωπηλός από τη ζωή στον θάνατο, με την αγάπη στην καρδιά και τη συγγνώμη στα χείλη. Αγάπη για τους σταυρωτές Του. Συγγνώμη για τους δημίους Του. 

Όμως ο Χριστός δεν έμεινε στον πόνο και στον θάνατο. Αναστήθηκε και ανάστησε μαζί Του όλους τους σταυρωμένους της ζωής. Μέσα από το σκοτάδι του τάφου ανάβλυσε το πιο λαμπρό φως. Το φως της αληθινής ζωής. Το φως της πραγματικής Άνοιξης. Γιατί η Άνοιξη δεν είναι άλλο, παρά η γέννηση μιας καινούργιας ζωής επάνω στα ερείπια της φθοράς. 

Μέσα στο φως της Αναστάσεως του Χριστού η ζωή του ανθρώπου αποκτά καινούργιο νόημα. Γίνεται ένα συνεχές "Πάσχα". Δηλαδή, μια καθημερινή "Διάβαση" από τον πόνο στη χαρά, από την απελπισία στην ελπίδα, από τη σκλαβιά στην ελευθερία, από την αμαρτία στην αρετή, από τον σταυρό στην ανάσταση. Μια κουραστική, και συχνά μαρτυρική, πορεία είναι η ανθρώπινη ζωή, με εναλλαγές γεγονότων και μεταπτώσεις καταστάσεων, που έχει σκοπό και τέρμα την Ανάσταση. Την Την αναγέννηση, με άλλα λόγια, του ανθρώπου και την μεταμόρφωση του κόσμου. Τον "καινό άνθρωπο" και την "καινή κτίσι". Την πραγματοποίηση της Βασιλείας του Θεού.

Η Ανάσταση του Θεανθρώπου δείχνει στον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκεται, πού μπορεί να φτάσει, τι μπορεί να κάμει. Αφού αναστήθηκε ο Χριστός, τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον άνθρωπο. Μέσα στον καθένα από εμάς κρύβεται μια αχτίνα από το αναστάσιμο φως που γέμισε "ουρανόν τε και γην και τα καταχθόνια" και μας δίνει την δύναμη να παλεύουμε ενάντια στις δυσκολίες, να στεκόμαστε όρθιοι όταν όλα γύρω μας γκρεμίζονται, να αντιμετωπίζουμε ηρωικά τυράννους και δυνάστες και να βαδίζουμε καρτερικά τον ανήφορο που οδηγεί από την κατάπτωση στην καταξίωση.

Ο αναστάσιμος, λοιπόν, χαιρετισμός "Χριστός Ανέστη", που αντηχεί σήμερα από την μια ώς την άλλη άκρη της χριστιανικής Πατρίδας μας, δεν είναι απλά και μόνον ένα χαρμόσυνο και ελπιδοφόρο άγγελμα, μέσα στα πολλά προβλήματα, στις πίκρες, τις απογοητεύσεις, τις αγωνίες του καιρού μας. Είναι κυρίως μήνυμα αγωνιστικό, σάλπισμα εγερτήριο, σύνθημα επαναστατικό, που καλεί τον κουρασμένο και πληγωμένο άνθρωπο της διαστημικής εποχής να πραγματοποιήσει στον χώρο της ψυχής μια ειρηνική επανάσταση, που θα γκρεμίσει τα πάθη, τις κακίες, τις εχθρότητες και θα οικοδομήσει την αγάπη, την ειρήνη, την αρετή.

Ας μην ξεχνούμε πως οι πατέρες μας, τον περασμένο αιώνα, με το επαναστατικό σύνθημα "Χριστός Ανέστη" ξεσηκώθηκαν, τίναξαν τις αλυσίδες της σκλαβιάς και δημιούργησαν την ελεύθερη Ελλάδα. Με το ίδιο αγωνιστικό σύνθημα θα προσχωρήσουμε τώρα κι εμείς, για να χτίσουμε μέσα από μύριες δυσκολίες ένα καλύτερο αύριο για την Πατρίδα μας και για την ανθρωπότητα. Μέσα στο φως της Αναστάσεως του Χριστού, ας ενώσουμε τα χέρια μας και τις καρδιές μας. Ας ξεχάσουμε ό,τι μας χωρίζει και ας καλλιεργήσουμε ό,τι μας ενώνει, εφαρμόζοντας την προτροπή του υμνογράφου: "... Αλλήλους περιπτυξώμεθα, είπωμεν αδελφοί και τοις μισούσιν ημάς, συγχωρήσωμεν πάντα τη Αναστάσει". Μακριά από εμάς σήμερα οι διχόνοιες, οι πίκρες, τα βάσανα. Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ειρήνης και χαράς. "Χαίρετε" και "Ειρήνη υμίν" είναι οι λόγου που απευθύνει ο Αναστημένος Χριστός στους παλιούς και τωρινούς μαθητές Του.

Ελάτε, λοιπόν, όλοι οι "κοπιώντες και πεφορτισμένοι", οι αδικημένοι, οι κατατρεγμένοι, οι προδομένοι, οι πληγωμένοι. Πάρετε ελπίδα. Πάρετε δύναμη. Πάρετε φως, από τον αιώνιο Νικητή. "Δεύτε, λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός" και γίνετε με τη σειρά σας φωτοδότες γι' αυτούς που βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι. Όλοι μαζί αδελφωμένοι ας χρίσουμε τον καινούργιο κόσμο. Εκείνον που δεν θα έχει τις ασχήμιες και τις πίκρες του τωρινού. Ένα κόσμο χωρίς πολέμους και αιματοχυσίες. Χωρίς εξοπλισμούς και βιαιότητες. Χωρίς αδικία και εκμετάλλευση. Χωρίς πείνα και δυστυχία. Ένα κόσμο δίκαιο. ειρηνικό, χαρούμενο. Όπως τον οραματίζεται η χριστιανική θρησκεία μας. Όπως τον επαγγέλλεται ο Αναστημένος Λυτρωτής. 

Ευχή και προσευχή μας, τούτη την ευλογημένη ώρα, είναι να στρατευθούν πολλοί άξιοι κάτω από τη σημαία της Αναστάσεως του Χριστού και να χτίσουν, όσο πιο γρήγορα γίνεται, τούτο τον καινούργιο κόσμο. 

Με όλη μου την πατρική αγάπη

Ευχέτης θερμός όλων σας προς τον Αναστημένο Χριστό

+ ο Ζακύνθου ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: