e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Σπιτικές Παναγίες [4]


Από ετών επισημαίνουμε κάθε Αύγουστο, κατά την διάρκεια της εθιμικής τέλεσης Παρακλήσεων στα σπίτια της Ενορίας μας, κάποια αξιοπρόσεκτα Εικονίσματα της Παναγίας σε κατοικίες του Μπανάτου. Σήμερα παρουσιάζουμε ένα ακόμη, το οποίο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην οικία ευσεβούς και φιλικής οικογένειας της περιοχής μας. 

Η ενδιαφέρουσα -από πλευράς τέχνης- Βρεφοκρατούσα, που πρωτοπαρουσιάζουμε σήμερα δεν είναι έργο παλαιό, αλλά σύμφωνα με τη φίλη ιδιοκτήτρια, ιστορήθηκε από τους Ρώσους αγιογράφους, οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί μας στο κατώφλι του 20ού με τον 21ο αιώνα, για να τελειοποιήσουν αγιογραφικώς το εν Ζακύνθω Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου. Τα δύο γλυκά πρόσωπα (της Θεομήτορος και του θείου Βρέφους) είναι καμωμένα πάνω σε μουσαμά, περιβάλλονται μάλιστα από περίτεχνα ξυλόγλυπτο πλαίσιο, χρυσοστιλβωμένο από τους ίδιους εκείνους καλλιτέχνες.

Όλες μαζί τις μέχρι τώρα Σπιτικές Παναγίες, που έχουμε παρουσιάσει, δείτε τις μ' ένα κλικ ΕΔΩ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: