e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ελλάδα του Έβρου / Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου [+ video]


Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στον Έβρο, υποδέχτηκε σήμερα το μεσημέρι Κλήρος και Λαός, εκ μέρους μάλιστα της ελληνικής πολιτείας ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος, στην Ορεστιάδα.

Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας, από τον κ. Γεροντόπουλο και τον Μητροπολίτη Διδυμότειχου Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό, τις τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου. Εκ μέρους των επισήμων, παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Ντόλιος και ο βουλευτής κ. Μαρίνος Ουζουνίδης. 




















Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για την πλούσια εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής και τους ισχυρούς δεσμούς της με το Φανάρι. Τον θαυμασμό του για την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη εξέφρασε, εξάλλου, σε αποστροφή της ομιλίας του, αναφερόμενος στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής και της χώρας. «Η γη της Θράκης και της ευρυτέρας Ελλάδος συντηρεί και κρύπτει την κληρονομιά μας, την οποία σταδιακώς μας αποδίδει, ως μετά θαυμασμού και εγκαυχήσεως παρακολουθούμεν τας ημέρας ταύτας στην ιστορική Αμφίπολη της πλησιοχώρου της Ανατολικής Μακεδονίας», επεσήμανε ο εμφατικά Πατριάρχης.

Τη χαρά του για την επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην περιοχή, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών. Σε ερώτηση για την αναφορά του κ. Βαρθολομαίου στην ανασκαφή της Αμφίπολης απάντησε: «Όλοι παρακολουθούμε με θαυμασμό τα ευρήματα της Αμφίπολης»!

Σημειωτέον ότι ο Πατριάρχης αναγορεύτηκε, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επίτιμος δημότης της Ορεστιάδας.


Αμέσως μετά τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων, επί τη χαροποιώ αφίξει του Πατριάρχου του Γένους. Εκεί ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην ηθική και πνευματική διάσταση της κρίσης και στη «δυσχερή αυτή περίοδο» για τη χώρα και τον λαό, προτρέποντάς τον να εμπνευστεί από την «υπομονή» και την «καρτερία» που επέδειξε ο Άγιος Ευστάθιος και να αντλήσει «δύναμη και θάρρος» από τη στάση του και από το παράδειγμα των ευσεβών προγόνων, ώστε «να ανταπεξέλθωμεν εις τας δυσκολίας και να εξέλθουμε νικηφόροι εκ της παρούσης δοκιμασίας».


Παίρνοντας αφορμή από τον χαιρετισμό του οικείου Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού και την αναφορά του στους πρόσφυγες της Αδριανούπολης και του Κάραγατς, οι οποίοι έχτισαν το 1923 την Ορεστιάδα, ο Πατριάρχης υπέδειξε να μιμηθούν «την πίστη, την αρετή, το ηθικό ανάστημα» και το παράδειγμα τους.



Στις 6 το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έγινε πάνδημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στη κεντρική πλατεία Διδυμότειχου και στη συνέχεια, ώρα 7 μ.μ., εψάλη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας της πόλης. Στον ίδιο ναό, αύριο το πρωί, Κυριακή, θα τελεστεί όρθρος και η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, ενώ θα ακολουθήσει τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου και τιμητική εκδήλωση στο Δημαρχείο του Διδυμότειχου.

Στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει η υποδοχή του Πατριάρχου στην πλατεία Μεσοχωρίου στο Σουφλί και μισή ώρα αργότερα δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου. Τη Δευτέρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Ιερό Μετόχιο της Παναγίας Πορταϊτίσσης στην Κορνοφωλιά, ενώ τις επόμενες ημέρες την Ξάνθη και τη Ροδόπη.

[Πηγή στοιχείων, φωτογραφιών και βίντεο: Μ.Μ.Ε. Έβρου]

Δεν υπάρχουν σχόλια: