e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης [φωτογραφίες + videos]

 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης / Κομοτηνή, 22.9.2014 
Πηγή: IN KOMOTINI


Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναγορεύθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή. Η απονομή της ύψιστης ακαδημαϊκής τιμής πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη, των βουλευτών της Ροδόπης κ.κ. Στυλιανίδη, Καραγιουσούφ και Χατζηοσμάν, του Δημάρχου Κομοτηνής Γιώργου Πετρίδη βουλευτών της Ξάνθης, αυτοδιοικητικών παραγόντων, του Γενικού Προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ, Μητροπολιτών και Μουφτήδων της Θράκης, της ηγεσίας και του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού του ΔΠΘ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, εξαίροντας την πολυεπίπεδη δράση του και την συμβολή του στην αλληλοκατανόηση λαών και των θρησκειών με σκοπό την παγκόσμια ειρήνη. «Ως θεματοφύλακας της ενότητας του ορθόδοξου κόσμου, εργάζεται για την ενότητα και την ειρήνευση των απανταχού ορθοδόξων αλλά όχι μόνο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμπίνης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το έμπρακτο ενδιαφέρον του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας για το περιβάλλον, με την ανάδειξη της προστασίας του, ψηλά στην «ατζέντα» της Πατριαρχείας του. Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου, αναφερόμενος στις σχέσεις του πανεπιστημίου με τον Πατριάρχη υπενθύμισε την αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και σε Φίλο του ΔΠΘ.

«Αποδεχόμαστε την τιμή στο όνομα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, γιατί πιστεύουμε ότι κι εσείς τον ίδιο θεσμό επιθυμείτε να τιμήσετε, για την επί 17 και πλέον αιώνων προσφορά του στην Ορθοδοξία, το Γένος, τον πολιτισμό και τα ελληνικά γράμματα», σημείωσε κατά την ομιλία του ο Πατριάρχης, ο οποίος στο λόγο του εστίασε στις πνευματικές σχέσεις του Οικουμενικού Θρόνου με τη Θράκη. Προσέθεσε χαρακτηριστικά πως «η Θράκη κατέχει σημαντική πολιτιστική θέση στην ιστορία του Βυζαντίου, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ιδιαιτέρως όμως της Μητέρας Εκκλησίας».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε κατά την ομιλία του πως «ο λαός της Θράκης προσέφερε πρωτίστως τους μάρτυρες της πίστεως, οι οποίοι κράτησαν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη με το αίμα τους, όπως οι εν Σαμοθράκη μάρτυρες και οι άλλες μυριάδες Αγίων, γνωστοί και άγνωστοι. Επί της κοινής ταύτης κληρονομίας εδράζονται μέχρι σήμερα οι δεσμοί, εκκλησιαστικοί, πνευματικοί, πολιτιστικοί της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με τη Θράκη».

Καταλήγοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε «δεν πρέπει, όμως, να λησμονώμεν ότι ο πνευματικός πλούτος της Θράκης είναι οι Άγιοι της και οι μάρτυρες του Ορθοδόξου Πολιτισμού. Αυτοί παραμένουν και θα είναι πάντοτε το στήριγμα του λαού του Θεού. Αυτοί αποδεικνύουν ότι ο λαός της Θράκης επιβιώνει, διότι γνωρίζει να αποθνήσκη υπέρ της πίστεως, να αίρη τον Σταυρόν του Χριστού εν ελπίδι Αναστάσεως».

Τον κ. Βαρθολομαίο προσφώνησε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Δ.Π.Θ. Γεώργιου Παναγιωτόπουλου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας επί τιμή, ενώ το έργο του τιμωμένου παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής Κωνσταντίνος Μπότσαρης. Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος, της αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών Καθηγήτρια Χαρίκλεια Ιωαννίδου.

Στην κορύφωση της τελετής ο Πρύτανης του Δημοκριτείου προχώρησε στην επίδοση των διασήμων ενώ ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Καθηγητής Κωνσταντίνο Χατζόπουλο, απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το ψήφισμα και τα σχετικά διπλώματα επί μεμβράνης.

Στην τελετή αναγόρευσης , εμφανίστηκε κι η χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: