e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Στιγμές από τον επίσημο Εσπερινό προς τιμήν του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός εν Γαϊτανίω Ζακύνθου


Απόψε, δειλινό Πέμπτης, 21ης Ιανουαρίου 2016, στον Ενοριακό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου θησαυρίζεται το εκ Κρήτης ιερό Λείψανο του Οσίου Ιωσήφ του Σαμάκου. Θυμίζουμε ότι το Λείψανο μετακομίστηκε από Κρήτες πρόσφυγες στη Ζάκυνθο, μετά την πτώση του Χάνδακα, στις 29 Αυγούστου 1669. 
          Πριν από τον Εσπερινό έγινε η καθιερωμένη κατανυκτική τρισσή λιτάνευση του Οσίου εντός του Ναού, η εναπόθεσή Του στην θύρα της προσκυνήσεώς Του και δέηση ενώπιόν Του. Κατά τον Εσπερινό μετ' Αρτοκλασίας ομίλησε επίκαιρα ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας [δείτε σχετικό απόσπασμα κατωτέρω], ο οποίος χοροστάτησε στην Ακολουθία, εκ προσώπου του απουσιάζοντος Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Ο ίδιος -με εντολή Σεβασμιωτάτου- θα προστεί αύριο της Ευχαριστιακής Συνάξεως προς τιμήν του Αγίου, στον ίδιο Ναό του Γαϊτανίου!
















































Μεταξύ άλλων ο ομιλητής του Εσπερινού ανέφερε: 
          "Ο όσιος Ιωσήφ ο Σαμάκος, πνευματικός αστέρας της Κρήτης των τελών του 15ου και αρχών του 16ου αιώνα, συνεχίζει να λάμπει διά των αιώνων, όχι μόνον επί του στερεώματος της Ζακύνθου, αλλά και ολόκληρης της Ορθοδοξίας. Και τούτο συμβαίνει, διότι ο τιμώμενος Όσιος του Θεού υπήρξε ένας απλός άνθρωπος, που όμως διαπνεόταν ολόκληρη η ύπαρξή του από την άνωθεν ειρήνην, επειδή ακριβώς υπήρξε σε κάθε του έκφανση άκρως ταπεινός. Η ταπείνωση προσδίδει στον αγωνιζόμενο άνθρωπο του Θεού πνεύμα ειρηνικό και καρδίαν νήφουσαν, απομακρύνοντας σταδιακώς κάθε πολεμική διάθεση εντός και εκτός του. 
          Προσφυέστατα προ ημερών ο σοφός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος είπε ότι το αντίθετο της ειρήνης δεν είναι ο πόλεμος, αλλά ο εγωκεντρισμός! Εάν κατορθώσουμε να αποσύρουμε από το προσκήνιο των επιδιώξεών μας το Εγώ και αφήσουμε να ανελιχθεί το Εσύ και το Εμείς, τότε ασφαλώς θα ειρηνεύσει ο κόσμος μας με κάθε έννοια, ο δε Θεός της Ειρήνης θα αφεθεί ανενόχλητος να νοηματοδοτήσει την παραπαίουσα κοινωνία μας!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: