e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

6μηνο Μνημόσυνο της Χαράκτριας Άριας Κομιανού εν Βανάτω


Μια από τις σημαντικότερες χαράκτριες της Νεοελληνικής Τέχνης, η Κερκυραία Άρια Κομιανού, κοιμήθηκε τον αιώνιο ύπνο στις 30 Ιουλίου 2015. Η εξαίρετη αυτή καλλιτέχνις υπεραγαπούσε τη Ζάκυνθο, την πολιτισμική παράδοση του νησιού, παλαιούς και νεότερους δημιουργούς της. Είχε ασχοληθεί ξυλογραφικά με τον Διονύσιο Σολωμό, είχε φιλοξενηθεί με έκθεσή της στην πάλαι ποτέ ανθηρή Αίθουσα Τέχνης Πλατανιά, γνωρίστηκε με την πνευματική Ζάκυνθο και τους ανθρώπους της και διατήρησε άλυτους δεσμούς μέχρι του τέλους της. 

Ανάμεσα σε αυτούς, με τους οποίους συνδεόταν φιλικότατα η αείμνηστη Καλλιτέχνις, ήταν και ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος την περασμένη Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016, τέλεσε Μνημόσυνο, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, για την συμπλήρωση έξη μηνών από την εκδημία της.  

Το πολυ-περιοδικό μας έχει πολλάκις ασχοληθεί με την αξία του έργου της! Αξίζει εδώ να ανασύρουμε -χάριν παραδείγματος- τα της διαδικτυακής Έκθεσης έγχρωμων ξυλογραφιών της Άριας Κομιανού με καινοδιαθηκικά θέματα, που πραγματοποιήσαμε παλαιότερα. Εισαγωγικό κείμενο του π. Π. Καποδίστρια δείτε ΕΔΩ. Το 1ο μέρος των έργων Κομιανού δείτε ΕΔΩ. Το 2ο μέρος των έργων δείτε ΕΔΩ. Το 3ο μέρος των έργων δείτε ΕΔΩ.

ΜΙΚΡΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της ΑΡΙΑΣ ΚΟΜΙΑΝΟΥ 


Η Άρια Κομιανού γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και απεβίωσε στις 30 Ιουλίου 2015. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δίπλωμα Χαρακτικής, με επαίνους στην Ξυλογραφία, Λιθογραφία, Χαλκογραφία. Απέκτησε επίσης δίπλωμα Θεωρητικών και Ιστορικών Σπουδών, καθώς και Τέχνης Βιβλίου και Τυπογραφίας της ΑΣΚΤ. Έχει στο ενεργητικό της είκοσι (20) ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων δύο είναι στη Γερμανία. Από το 1962 έλαβε μέρος σε πάρα πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού. Έχει διακριθεί και βραβευθεί επανειλημμένως σε διεθνείς παρουσιάσεις. Χαρακτικά της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε πινακοθήκες και Μουσεία της Ελλάδας, καθώς και σε Μουσεία άλλων χώρων. Υπήρξε, εξάλλου, μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Συλλόγου Αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Χαρακτών Ελλάδας, μέλος του Συλλόγου Ελληνίδων Καλλιτεχνών και της ομάδας Χαρακτών Kiwa - Κyoto, Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: