e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Σαμπεζύ επισκέφτηκε την Κ/Πολη
Επί τη ευκαιρία των ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Σαμπεζύ επεσκέφθη την Κωνσταντινούπολη από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουνίου. Τους φοιτητές του Ινστιτούτου συνόδευαν, ο Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου, Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, ο Θεοφ. Επισκόπος Λαμψάκου κ. Μακάριος και οι Καθηγητές του Ινστιτούτου, Παν. Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού κ. Ιώβ και Άρχων Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής. 

Ο Παναγιώτατος δέχθηκε στην αίθουσα του Θρόνου τούς μεταπτυχιακούς φοιτητές και εξέφρασε τη χαρά του επειδή με την προσκυνηματική τους επισκέψη στην Κωνσταντινούπολη είχε την ευκαιρία να τους δει εκ νέου, αυτή τη φορά εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας. Ο Παναγιώτατος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες για την επίσκεψη αυτή, και συνεχάρη τον Σεβ. Προϊστάμενο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο και τους Ελλογιμώτατους Καθηγητές, διότι με τη συνεχή παρακολούθηση και φροντίδα τους οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να καταρτίζονται όχι μόνο θεολογικά, αλλά και λειτουργικά. Συγχρόνως, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο γεγονός των συγκινητικών στιγμών που έζησε στο Σαμπεζύ τον Απρίλιο κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν προς τιμήν του επί τη συμπληρώσει της εικοσιπενταετίας από την εκλογή τής Παναγιότητός του στον Πάνσεπτο Οικουμενικό και Αποστολικό Θρόνο, καθώς επίσης και για τη συμπλήρωση των πενήντα χρόνων από την ίδρυση του Ορθοδόξου Κέντρου τού Οικουμενικού Πατριαρχείου και των είκοσι χρόνων από την ίδρυση του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον του για την πορεία των σπουδών των φοιτητών και ευχήθηκε να αυξάνει η πρόοδός τους για να καταστούν τίμιοι εργάτες τής Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου, Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για το προσωπικό ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου προς το επιτελούμενο σημαντικό έργο στο Ορθόδοξο Κέντρο και στο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο καθώς επίσης και την ευγνωμοσύνη αυτού και όλων των συνεργατών του για τις επιδαψιλευόμενες Πατριαρχικές παρακαταθήκες και την «εν αγάπη πατρικη» εκδηλουμένη εμπιστοσύνη στο επιτελούμενο ιερό και σημαντικό έργο του Ινστιτούτου για τον καταρτισμό ικανών στελεχών για την αποστολή τής Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο. Έπειτα, ο Σεβ. παρουσίασε τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Ινστιτούτου από τις διάφορες χώρες (Ελλάδα, Καναδά, Ρωσία, Λευκορωσία, Σερβία, Γεωργία). 

Εκ μέρους των Μεταπτυχιακών Φοιτητών απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Στυλιανός Παπαλεβυζάκης, από την Εκκλησία τής Κρήτης, ο οποίος εξέφρασε τα ευγνώμονα συναισθήματα όλων των παρισταμένων συναδέλφων του προς τον Παναγιώτατο, διότι με την ευλογία και μέριμνα του Οικουμενικού Πατριάρχου τούς δόθηκε η ευκαιρία τής εμβάθυνσης στην επιστήμη τής Θεολογίας μέσα από την Ορθόδοξη Παράδοση και μέσα από τη γνωριμία των θεολογικών παραδόσεων των άλλων χριστιανικών ομολογιών. Εν κατακλείδι ο κ. Παπαλεβυζάκης είπε ότι «μέσα από αυτό το απαιτητικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών γίνεται συνεχώς αισθητότερη σε όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες η παρουσία νέων θεολόγων, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία όχι μόνο για την άρρηκτη σχέση Εκκλησίας και Θεολογίας στην Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά και για την καλή προβολή της στους εγγύς και στους μακράν. Τούτο το οφείλουμε εις Υμάς, Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα, και Σας διαβεβαιώνουμε αυτή την στιγμή ότι προσευχόμαστε καθ’ ημέραν στον Δωρεοδότη Κύριο να Σας χαρίζει αδαμάντινον υγεία και έτη πολλά, για να πηδαλιουχείτε το νοητόν σκάφος τής Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς δόξαν του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού». 

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του Πατριάρχου, εκκλησιάσθηκαν στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Βαλουκλή) το Εσπέρας του Σαββάτου 10ης Ιουνίου, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και την πρωία τής Κυριακής στον Πατριαρχικό Ναό τού Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι όπου έλαβε χώρα η Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία για τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Βαρθολομαίου. Μετά τη Θεία Λειτουργία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές προσήλθαν ως προσκεκλημένοι στην τράπεζα, η οποία παρετέθη για τα πατριαρχικά ονομαστήρια. 

Η επίσκεψη στην Πόλη συνδυάστηκε, κατά τα καθιερωμένα, και με την επίσκεψη των φοιτητών στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, ήτοι στον Ιερό Ναό τής του Θεού Σοφίας, στην Ιερά Μονή τής Χώρας, στην Παναγία των Βλαχερνών και στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή τής Αγίας Τριάδος Χάλκης, όπου και η περιώνυμος Θεολογική Σχολή. Τους φοιτητές υπεδέχθη ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος τους παρουσίασε το επιτελούμενο σε αυτήν έργο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επαναλειτουργία τής Θεολογικής Σχολής Χάλκης. 

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έτυχαν τής φιλοξενίας του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Ινστιτούτου, για τα θέματα των Διπλωματικών Εργασιών (Master) των φοιτητών και για την εμπειρία που αποκομίζουν όταν έρχονται σε επαφή με τη Ρωμαιοκαθολική και την Προτεσταντική θεολογική παράδοση στα Πανεπιστήμια Φριβούργου και Γενεύης αντίστοιχα. 

Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου οι μεταπτυχιακοί φοιτητές επεσκέφθησαν την ιστορική Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος, όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης αυτής Γέρων κ. Αθανάσιος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τού Ορθοδόξου Κέντρου και Μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου τού Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου. Ο Σεβ. Γέρων, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή τους, η οποία είναι πλέον παράδοση. Αναφερόμενος στο ακαδημαϊκό έργο που επιτελείται στο Ορθόδοξο Κέντρο του Σαμπεζύ ανέλυσε τα οφέλη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, τα οποία παρέχουν τα απαραίτητα εφόδια για να αποκτήσουν οι απόφοιτοί του την ανάλογη εκκλησιαστική και πανεπιστημιακή κατάρτιση για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τής Εκκλησίας και της σύγχρονης πραγματικότητας. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Γέρων παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των μεταπτυχιακών φοιτητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: