e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Η υβριδική επίθεση της Ρωσίας στην Εκκλησία της Κύπρου {3}

Στις 25 Νοεμβρίου 2020, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (ΟΕΟ). Προηγήθηκε μια σειρά από γεγονότα, τα οποία μπορούν να περιγραφούν αποκλειστικά ως αναίσχυντη και εμφανής παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά της Κύπρου και της Εκκλησίας της Κύπρου, προκειμένου να αποφευχθεί η αναγνώριση της ΟΕΟ.

Το Cyprus Daily News δημοσίευσε δύο άρθρα σχετικά με το θέμα των Ρώσων πρακτόρων που έχουν ξεκινήσει εξαιρετικά έντονη δραστηριότητα εναντίον του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ και της απόφασής του να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της ΟΕΟ.

Αφού η Ιερά Σύνοδος υποστήριξε κατά πλειοψηφία τον Χρυσόστομο Β’ και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ΟΕΟ, φαίνεται ότι το ζήτημα διευθετήθηκε. Τελεία και παύλα.

Όχι όμως για τη Ρωσία και τους πράκτορές της.

Στις 26 Νοεμβρίου, ο Ρώσος Πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία, Στανισλάβ Οσάντσι (Станислав Осадчий), έκανε αρκετές δηλώσεις σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι οποίες καθιστούν σαφές ότι η Ρωσία δεν εγκαταλείπει το στόχο της διάσπασης της Εκκλησίας της Κύπρου και της ανάκλησης την απόφασή της να αναγνωρίσει την ΟΕΟ. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρέσβης τόλμησε να κατηγορήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δημιουργεί ένταση γύρω από αυτό το θέμα.

Ο Οσάντσι δήλωσε κυριολεκτικά τα ακόλουθα για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου:

«Αυτό που έκανε ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος είναι απαράδεκτο».

«Θεωρούμε ότι ο Βαρθολομαίος παραβίασε τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενήργησε μονομερώς και δεν προέβη σε διαβουλεύσεις με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες πάνω σ’ αυτό το θέμα».

«Είναι ολοφάνερο, ότι το έκανε αυτό μετά από πίεση από εξωτερικούς παράγοντες».

Και αυτό δηλώθηκε από ένα άτομο που δεν έχει ούτε θεολογική µόρφωση ούτε είναι κληρικός. Τέτοιες ενέργειες του πρέσβη ενός κοσμικού κράτους μπορούν να προκαλέσουν, με την πρώτη ματιά, έκπληξη. Κάθε άλλο. Αφού ο Οσάντσι είναι ο πρέσβης του κράτους στο οποίο η εκκλησία είναι ενσωματωμένη στον κρατικό μηχανισμό ασφαλείας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δημιουργήθηκε αρχικά από τον Στάλιν ως το πνευματικό τμήμα του NKVD. Έτσι παρέμεινε μέχρι σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια, έχει καταστεί προφανές σε όλους, ακόμη και σε «χρήσιμους ηλίθιους» στη Δύση, ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ελέγχουν τα πάντα, όλες τις σφαίρες ζωής εντός της χώρας, καθώς και ότι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια του κράτους για τον έλεγχο της κατάστασης σε άλλα κράτη. Το βλέπουμε τώρα στην Κύπρο σε πραγματικό χρόνο. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ρώσος πρέσβης στην Κύπρο επεμβαίνει ανοιχτά στις εσωτερικά της Κύπρου και της Εκκλησίας της Κύπρου, και δεν διστάζει να μιλήσει για αυτό ανοιχτά.

Κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το γεγονός ότι προχώρησε στην αναγνώριση της ΟΕΟ, υπακούοντας στην εξωτερική πίεση. Κάτι που ταιριάζει καλά στο πλαίσιο της ρωσικής συνωμοσιολογικής αντίληψης: όλα όσα γίνονται κατά των επιθυμιών της Μόσχας κατευθύνονται και γίνονται υπό το κράτος εξωτερικών πιέσεων, κατά τη γνώμη τους.

Η Ρωσία κατηγόρησε επίσης τη Δύση για τις αλλαγές στην Ουκρανία, ισχυριζόμενη ότι η Ουκρανία είναι αδελφική χώρα. Έτσι, η Ρωσία διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας για έβδομο έτος, τον οποίο αποκαλεί «αδελφικό».

Είμαι πεπεισμένος ότι οι Κύπριοι πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν τώρα. Ρώσοι αξιωματούχοι, ιερείς και επιχειρηματίες συχνά αναφέρονται στην Κύπρο ως «αδελφική» χώρα. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, μια φιλική χώρα, που είναι επίσης πολύ ανησυχητικό.

Στις δηλώσεις του, ο Οσάντσι, με ένα τυπικό ρωσικό πνεύμα, άρχισε να κατηγορεί τον Βαρθολομαίο για όσα, στην πραγματικότητα, φταίει η ίδια η Ρωσία, την οποία εκπροσωπεί. Οι συνηθισμένες σοβιετικές-ρωσικές τακτικές, που χρησιμοποιούν οι NKVD-KGB-FSB και οι πράκτορές τους με «ρούχα κοινού πολίτη», για πολλές δεκαετίες.

«Αυτός [ο Βαρθολομαίος] προκάλεσε σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, το οποίο δυστυχώς συνεχίζεται». «Δεν υπάρχει ομοφωνία και μεταξύ των Κυπρίων ιεραρχών, όπως έδειξαν οι συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου», είπε ο Οσάντσι.

Συνέχισε λέγοντας ότι «προσβλέπει σε ευρύτερη διαβούλευση στο πλαίσιο της οποίας όλοι θα εργαστούν προς υπέρβαση της παρούσας κρίσης». Και πρόσθεσε με ελπίδα ότι αυτό «είναι δυνατό μόνο μέσω της επιστροφής στην κανονική εκκλησιαστική τάξη και συνοδική αρχή της εκκλησίας».

Μεταφρασμένη από τη ρωσική διπλωματική γλώσσα σε κανονική γλώσσα, η δήλωση του Οσάντσι ακούγεται κάπως έτσι:

Παρεμβαίναμε στα εσωτερικά σας και θα παρέμβουμε περαιτέρω. Έχουμε τους πράκτορές μας ανάμεσα στους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου και θα συνεχίσουμε να καταστρέφουμε την εκκλησία σας από μέσα μέχρι να την υποτάξουμε στη θέλησή μας. Θα «πιέζουμε» τον Βαρθολομαίο μέχρι να τον αντικαταστήσουμε με το πιστό μας πρόσωπο. Δεν αναγνωρίζουμε την ΟΕΟ και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να το κάνει αυτό, επειδή η Ουκρανία είναι η σφαίρα των συμφερόντων μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κάνει κάτι χωρίς την άδειά μας.

Η συνέντευξη του Οσάντσι είναι επίσης μια άμεση ένδειξη στους Ρώσους πράκτορες στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων επιρροής, ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζονται οι εργασίες για την καταστροφή της Εκκλησίας της Κύπρου και την παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου. Η Ρωσία θα συνεχίσει να ξοδεύει τεράστιους πόρους για να διχάσει και να υποτάξει την Εκκλησία της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του, ο Οσάντσι λέει: «Είμαστε σίγουροι, ότι όλα τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν θα έχουν αρνητικά αποτέλεσμα για τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου».

Μια τέτοια δήλωση, από το στόμα ενός Ρώσου διπλωμάτη, ακούγεται σαν πραγματική απειλή.

Σε Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία και άλλες χώρες θυμούνται καλά τι τους έκανε η «αδελφική» Ρωσική Ομοσπονδία μετά τις δηλώσεις ότι τίποτα δεν θα επηρέασει τις σχέσεις της Ρωσίας με αυτές τις χώρες.

Απλά πρέπει να ξέρετε: όταν η Ρωσία ορκίζεται στη φιλία, πρέπει να προετοιμαστείτε για τον πόλεμο.


Του Μπορίς Ντεμάς (Boris Demash)

Μετάφραση στα ελληνικά: Έλληνας2015

Πηγή: https://cyprus-daily.news/3-2/



Δεν υπάρχουν σχόλια: