e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

"Προς Εκκλησιασμόν" με τη Μάρθα Μαυροειδή της Παράδοσης και της "Ροδιάς" [video]


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού παρουσιάζει την νέα διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Στην δεύτερη εκπομπή προσκεκλημένη η μουσικός Μάρθα Μαυροειδή, με σημαντική παρουσία στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής.
Την επιμέλεια της εικόνας και του ήχου είχαν η Κατερίνα Λεονάρδου και η Μαργαρίτα Στασινού.

  
Η Μάρθα Μαυροειδή γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Έχει σπουδάσει σάζι με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο, Βυζαντινή Μουσική με δάσκαλο τον Ιωάννη Αρβανίτη, Βουλγάρικο τραγούδι με την Dessislava Stefanova, την Galina Durmushlyiska, και την Tzvetanka Varimezova και φωνητική με τον Γιώργο Σαμαρτζή. 
Σπούδασε Μουσικολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Contemporary Music Through Non-Western Techniques στο Conservatorium Van Amsterdam, και Εθνομουσικολογία στο SOAS University Of London και στο University of California Los Angleles, με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του Ιδρύματος Fulbright. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Queen Elizabeth Hall London, Onassis Foundation New York κ.α) σε συνεργασία με σημαντικούς Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες (Eliza Carthy, Σαβίνα Γιαννάτου, Ross Daly, Haig Yazdjian, Στάθης Κουκουλάρης, Μιχάλης Σιγανίδης, Κώστας Θεοδώρου, Nedyalko Nedyalkov, Stian Carstensen, Yurdal Tokcan), και έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση (Αλάτι της Γης, Τα Μυστικά της Μουσικής, Ελλήνων Δρώμενα). 
Με το σχήμα Martha Mavroidi Quartet έχουν δώσει συναυλίες στην Αμερική, την Σουηδία, την Δανία, την Ισπανία, την Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία, την Αυστρία, την Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα, και συμμετείχαν στην διεθνή έκθεση WOMEX το 2012. 
Είναι μέλος του φωνητικού κουαρτέτου "Γιασεμί" με το οποίο έχουν δώσει συναυλίες σε διάφορα φεστιβάλ (Διαδρομές στην Μάρπησσα Πάρος, Santorini Arts Factory, Μουσικές Κυριακές στο Λαβύρινθο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου), έχουν συνεργαστεί με το Βουλγάρικο φωνητικό κουαρτέτο Eva Quartet, συμμετείχαν στο αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον Μάνο Χατζιδάκι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, και έχουν εμφανιστεί στην τηλεόραση (Αλάτι της Γης, Borders). Έχει συνθέσει μουσική για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (Pink River, Tomorrow already, Princess’ taste, Ο Ξεναγός), ντοκυμαντέρ και παραστάσεις χορού και θεάτρου (Bull, 7 trax, Μεταπολίτευση, Το μαντρόσκυλο, Vacchai, Τσέχωφ και Όλγα, Ο παπαγάλος, M, Lady R, Speechless, Afterwords). 
Έργα έχουν γράψει για αυτήν οι συνθέτες Γιώργος Κουμεντάκης, Γιώργος Χατζημιχελάκης, και Katarzyna Arnhold. Συμμετείχε στην όπερα “Η Φόνισσα” του Γιώργου Κουμεντάκη συντονίζοντας το Πολυφωνικό Κουαρτέτο. 
Έχει εκδώσει πέντε δίσκους (Ο κήπος της Ρίλα, Πορτάκι, Αγιωργίτικο, Η Κλωστή και το Βελόνι, Μαγιάτικο) οι οποίοι έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές από ελληνικά και διεθνή μουσικά έντυπα (εξώφυλλο στο Froots και άρθρα στα Sing Out, The Scotsman, Roots World, Songlines, The Sound of the World, Jazz&Tzaz), και ένα βιβλίο με συνθέσεις και διασκευές για φωνητικό σύνολο (Η Κλωστή και το Βελόνι, εκδόσεις Fagotto). Έχει συνεργαστεί με χορωδίες και φωνητικά σύνολα τραγουδώντας, συνθέτοντας και διασκευάζοντας μουσική για φωνές a capella. Έχει διδάξει Βαλκανικό πολυφωνικό τραγούδι στο Μουσικό Χωριό, τροπικό αυτοσχεδιασμό και παραδοσιακό τραγούδι στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, και μουσική για εκπαιδευτικούς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. 
Συντονίζει το εργαστήρι φωνητικού συνόλου The Happy Hour Choir, και διευθύνει την Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής “Η Ροδιά”. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Tinos World Music Festival. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: