Του Αριστείδη Χ. Βικέτου | ageliaforos.com
Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του “Σπιτιού της Τουρκίας” στην Ν. Υόρκη από τον Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από “σούπερ κοντόφθαλμους πατριώτες”. Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος είναι Τούρκος πολίτης δεν ήταν εύκολο να αρνηθεί την πρόσκληση. Είχε να σταθμίσει πολλά, και κυρίως τις ενδεχόμενες επιπτώσεις, που θα μπορούσε να έχει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η απουσία του. Κατά την λαϊκή ρήση ”όποιος είναι έξω του χορού, πολλά τραγούδια λέει”.
Εξάλλου, με την ανάρτησή του στο Twitter ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε σαφές μήνυμα στον Ερντογάν για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την επαναλειτουργία της Θ. Σ. της Χάλκης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών των μειονοτήτων στην Τουρκία. Επίσης, οι επικριτές του, ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν τις ομιλίες του στις επετείους της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Τότε τον υμνούσαν, τώρα τον αποδοκιμάζουν. Ξεχνούν και την στάση του, όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Ποντίων. Δεν κρύφτηκε, αλλά βγήκε μπροστά στην εκδήλωση μνήμης που έγινε.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο, προφασιζόμενος “βεβαρυμμένο πρόγραμμα”, το οποίο όμως δεν υφίσταται γιατί φέτος, λόγω πανδημίας, απουσιάζουν από την Ν. Υόρκη πολλοί ηγέτες. Και πότε δηλαδή προέκυψε αυτό το “βεβαρυμμένο πρόγραμμα” χθες, την υστάτη;
Το πιο ορθό θα ήταν ο πρόεδρος να πάει στην συνάντηση και να εξηγήσει ο ίδιος τις θέσεις του στον Αρχιεπίσκοπο για τον λόγο, που δεν έπρεπε, κατά την γνώμη του να παραστεί στα εγκαίνια, και να ακούσει την απάντηση του κ. Ελπιδοφόρου. Όταν διάφοροι ξένοι ευρωπαίοι και Αμερικανοί πηγαίνουν στα κατεχόμενα και συναντούν τους Τυρκοκύπριους ηγέτες, τους συναντούν σε κατεχόμενο έδαφος και μέσα στο “προεδρικό” της “ούτω καλούμενης” ΤΔΒΚ. Αυτό γίνεται αποδεκτό, γιατί, λέει, είναι στο πλαίσιο -“πράσινα άλογα”- των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού. Επίσης, όλες οι συναντήσεις των γ.γ. του ΟΗΕ είναι με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και όχι με τον “πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη”, όπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και αναπαράγουν τα μέσα γενικής ενημέρωσης.
Τέλος, ας ανατρέξει ο πρόεδρος Αναστασιάδης να βρει την δήλωση, που είχε κάνει ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην Κωνσταντινούπολη, αν θυμάμαι καλά το 2003, για τα δεινά που υπέστη το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Ελληνικό στοιχείο της Πόλης. Τότε, αυτοί που επικρίνουν τον κ. Ελπιδοφόρο, είπαν πολύ χειρότερα για τον σημερινό πρόεδρο.
ΦΩΤΟ: Αρχείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου