e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Εκτός τόπου και χρόνου η στάση του Κύκκου λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου – Βαθαίνει το ρήγμα στην Εκκλησία λόγω ουκρανικού

Πηγή: politis.com.cy

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ, 18/09/2021 (τελευταία ενημέρωση 10:55)

Ρήγμα, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί και σχίσμα, έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, με τοποθέτηση που έγινε από τον μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο σε συνέδριο του Πατριαρχείου Μόσχας. Ο μητροπολίτης Νικηφόρος φέρεται να χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να διακόψει τις σχέσεις του με όσες Ορθόδοξες Εκκλησίες ή επισκόπους αναγνώρισαν την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, στηρίζοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του μητροπολίτη Κύκκου ανέφερε πως είναι «εκτός τόπου και χρόνου». Σημείωσε πως ο ίδιος στέλνει επιστολές στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, ο οποίος του απαντά και συνεχίζει να τον μνημονεύει, αλλά δεν γνωρίζει αν το ίδιο κάνει και ο Κύριλλος.

Μίλησε «ρώσικα»

Ο μητροπολίτης Κύκκου φέρεται να είπε σε διαδικτυακή παρέμβασή του στο συνέδριο του Πατριαρχείου Μόσχας πως η απόφαση της ρωσικής Εκκλησίας «να διακόψει ταυτόχρονα την κοινωνία με τις τρεις Εκκλησίες, ή τουλάχιστον με εκείνους τους Επισκόπους που συμφώνησαν να συνεργαστούν με τον κλήρο των Σχισματικών Κοινοτήτων ήταν σωστή και δικαιολογημένη». Ως «κλήρο Σχισματιών Κοινοτήτων» ο Κύκκου Νικηφόρος εννοούσε την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ταυτιζόμενος πλήρως με το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Κύκκου ισχυρίστηκε πως υπήρξε «κατάχρηση του ιερού θεσμού της αυτοκεφαλίας» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην περίπτωση της Ουκρανίας και «ενίσχυσε περαιτέρω τον διχασμό στη ζωή του ουκρανικού λαού». Θα πρέπει ΝΑ σημειωθεί ότι στο συνέδριο συμμετείχε και ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, γνωστός για την ταύτισή του με τη ρωσική Εκκλησία.

Δεν αξίζει τον κόπο

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, σχολιάζοντας την παρουσία Κύκκου και Ταμασού στο συνέδριο του Πατριαρχείου Μόσχας, είπε πως δεν έπρεπε να λάβουν μέρος, σημειώνοντας πως έχει ληφθεί απόφαση από την Ιερά Σύνοδο, την οποία δεν σέβονται. Είπε ακόμα πως δεν αξίζει τον κόπο να αντιπαρατεθεί μαζί τους, καθώς η Ιερά Σύνοδος συμφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο και όχι με τους μητροπολίτες που τάσσονται υπέρ της άποψης της Μόσχας για το ουκρανικό. Ο Μακαριώτατος σημείωσε, τέλος, πως αν δεν είχε τα προβλήματα υγείας θα μπορούσε να επισκεφθεί τους προκαθήμενους άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και να γεφυρώσει τις διαφορές για το ουκρανικό, αλλά δεν έχει τέτοια δυνατότητα.

Με τη Μόσχα

Παρά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, οι μητροπολίτες Κύκκου, Ταμασού, Μόρφου και Λεμεσού και οι επίσκοποι Νεαπόλεως, Λήδρας και Αμαθούντος συνεχίζουν να τάσσονται στο πλευρό της ρωσικής Εκκλησίας, η οποία εργολαβικώς υπονομεύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα, το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν οι μητροπολίτες Νικηφόρος και Ησαΐας είχε ως τίτλο: «Παγκόσμια Ορθοδοξία: πρωτείο και συνοδικότητα υπό το φως της ορθοδόξου διδασκαλίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: