e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης εορτάστηκε στο Νεοχώρι Κυλλήνης


Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Νεοχωρίου Κυλλήνης και στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, το διήμερο 4 και 5 Ιουλίου 2022, εορτάστηκε με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η ιερή μνήμη του Αγίου Αθανασίου του εν Άθω όπου και ευρίσκεται η Ιερή του Εικόνα.
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης συνέδεσε το όνομά του με το Άγιο Όρος. Έζησε τον απόλυτο μοναχισμό με διαρκή προσφορά. Ανέδειξε με απίστευτο δυναμισμό και σοφία το Περιβόλι της Παναγίας, αφήνοντας τα δικά του ίχνη στον Άθω κατά τον 10ο αιώνα. Ειδικά ο Αγιορείτικος Κοινοβιακός Μοναχισμός, τον οποίο θεμελίωσε, αποτελεί το νοητό πνευματικό φάρο και την ελπίδα για μια καλλίτερη και ανθρωπινότερη κοινωνία, στα πρότυπα του Ορθοδόξου Χριστιανικού τρόπου ζωής! Η δε προσφορά του Οσίου Αθανασίου, τόσο με την πνευματική άσκηση όσο και τη χειρωνακτική εργασία, παραμένει στην ιστορία του Ορθόδοξου Μοναχισμού παράδειγμα προς μίμηση ταπεινού, έντιμου και εργατικού Μοναχού! Είναι δε πολύ ιδιαίτερη ευλογία για την τοπική μας Εκκλησία, να τιμώνται τέτοιες Ιερές μορφές, σαν τον Αθανάσιο τον Αθωνίτη, διότι αποτελούν πρότυπα ζωής για τον σύγχρονο αποπροσανατολισμένο πνευματικά άνθρωπο.
Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και ομίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, συνεπικουρούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο Χατζηχαραλάμπους και από Ιερείς της ευρύτερης περιοχής, ενώ ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας. Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου κηρύγματος, τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Κωλέττης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Αρχιερατικός Επίτροπος Βουπρασίας, πλαισιούμενος από χορεία Ιερέων, ο οποίος κήρυξε και το Θείο λόγο.
Τις διήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις, τίμησαν με την ευγενική τους παρουσία ο εντιμότατος Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέτζας, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Ανυφαντής, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σάκης Κεκάτος, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Γεωργία Κακαλέτρη, η Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Νεοχώριου Χρυσούλα Ψυχογιού, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Διονύσιος Καλαματιανός, ο Πολιτευτής ΝΔ Νικόλαος Καλάκος, η Γενική Γραμματέας Δήμου Ήλιδας Νίκη Κοκκαλιάρη, ο Αντιπύραρχος και Διοικητής Πυροσβεστικής Λεχαινών Θοδωρής Λεβέντης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Μυλωνάκης, καθώς επίσης και οι ευλαβείς κάτοικοι της Ενορίας. Την Ιερή πανήγυρι οργάνωσε μεθοδικά ο δραστήριος και σεμνός εφημέριος π. Ανδρέας Παπανάγος, μαζί με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, φροντίζοντας έτσι ώστε όλα να τελεσθούν με την απόλυτη Εκκλησιαστική ευταξία, μεγαλοπρέπεια, αρχοντιά αλλά και ασφάλεια για τους φιλέορτους προσκυνητές λόγω της έξαρσης του κορανοϊού. Ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Αθανασίου, να τους χαρίζει υγεία και να τους ενδυναμώνει για το πολυσχιδές αλλά και Θεάρεστο έργο τους!
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: