e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Οικουμενικός ΠατριάρχηςΣτις 10 Σεπτεμβρίου 2022 (ώρα 11 πμ) το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα υλοποιήσει την από 6 Μαΐου 2015 ομόφωνη απόφαση της  Συγκλήτου –μετά από εισήγηση του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής, επί Κοσμητείας του αείμνηστου καθηγητή Μιχάλη Πιερή– για την απονομή του τίτλου του Επιτίμου Διδάκτορος της Σχολής στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη αποστολή, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Πρύτανη και την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, τον Κοσμήτορα και τους τρεις Προέδρους των Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής και τα 25 μέλη -ηθοποιούς και τεχνική υποστήριξη-  του Θεατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ).

Πριν από την τελετή η αποστολή θα προσκυνήσει στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και θα ξεναγηθεί στους χώρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Η επίσημη τελετή της αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη θα πραγματοποιηθεί στην Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου στο Οικουμενικό  Πατριαρχείο, στο Φανάρι, και περιλαμβάνει:

*Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη

*Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του Παναγιωτάτου από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σπυρίδωνα Τζούνακα

*Αναγόρευση

*Ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Martin Hinterberger

*Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρύτανη

*Αντιφώνηση από την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το απόγευμα του Σαββάτου,  στις 18.30, τα μέλη του Θ.Ε.ΠΑ.Κ  θα ερμηνεύσουν στο Ζωγράφειο Λύκειο το έργο “Nερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου”

Επιλογή, επιμέλεια κειμένων, σκηνοθεσία:  Μιχάλης Πιερής,

Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης,

Ενδυματολογική επιμέλεια: Σταύρος Αντωνόπουλος,

Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Το πρόγραμμα της επίσκεψης της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην Αγιά Σοφιά, στη Θεολογική Σχολή Χάλκης, στον Ναό της Αγίας Τριάδος, σε τρεις Βιβλιοθήκες (Πατριαρχείου, Χάλκης, Ζωγράφειου Λυκείου), καθώς και επίσκεψη στην Παναγία Κουμαριώτισσα.

Με την διακεκριμένη Κωνσταντινοπολίτισσα ξεναγό, Κατερίνα Πρόκου, η αποστολή θα επισκεφθεί τους ακόλουθους ιστορικούς χώρους:

Ναός Αγίας Σοφίας – Μονή Παντοκράτορος
Αγία Ειρήνη
Top Kapi
Στέρνα Ιουστινιανού
Ιππόδρομος
Κλειστή Αγορά
Επίσης, επισκέψεις θα γίνουν στην Θεολογική Σχολή Χάλκης, στην Πρίγκηπο και στην εκκλησία των Ταξιαρχών της  Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος.  Την ξενάγηση θα κάνει ο Γιάννης Δερμιτζόγλου, Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου.

Τέλος, πριν την αναχώρηση από την Πόλη η αποστολή θα επισκεφθεί το Νιχώρι του Βοσπόρου, όπου στον αυλόγυρο της εκκλησίας της Παναγίας Κουμαριώτισσας βρίσκεται η  προτομή του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Την αποστολή θα υποδεχθεί ο πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής, Άρχων Μέγας Χαρτοφύλαξ της ΜτΧΕ, Λάκης Βίγκας.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: