e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Λευκωσία: Συρρέει λαός για να αποχαιρετήσει τον κεκοιμημένο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου [photos-video]

Μυρτώ Ζουμίδου   | philenews.com

Με την συνεχή ανάγνωση των τεσσάρων ευαγγελίων της Εκκλησίας, όπως απαιτεί το τελετουργικό σε περιπτώσεις εκδημίας Αρχιερέων, πραγματοποιείται από το πρωί της Πέμπτης, το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ στο χώρο του Καθεδρικού Ναού του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Αρχιερείς και ιερείς συνεργάτες του εκλιπόντος, συρρέουν στον Καθεδρικό Ναό, προκειμένου να συμμετάσχουν στο τελετουργικό της ανάγνωσης των ευαγγελίων. Από πολύ νωρίς το πρωί, η σορός του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, μεταφέρθηκε με στρατιωτικό άγημα στο χώρο του Ναού, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, η οποία τελείται καθημερινά μέχρι το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου.

Φίλοι, συνεργάτες αλλά πλήθος κόσμου, συρρέει στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα για να συμμετάσχει στη διαδικασία του λαϊκού προσκυνήματος. Παράλληλα, αρκετοί σπεύδουν να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε από το πρωί της Τρίτης, στο γραφείο του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Το βιβλίο συλλυπητήριων, υπέγραψαν το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και την ηγεσία του κόμματος. Εκ μέρους της ηγεσίας της ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων, ενώ σε δηλώσεις του υπογράμμισε τους διαχρονικούς αγώνες του εκλιπόντος για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της νομιμότητας την περίοδο της δικτατορίας. Τα μηνύματά τους,άφησαν στο βιβλίο συλλυπητηρίων, υπουργοί, βουλευτές, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δήμαρχοι, κρατικοί αξιωματούχοι, υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας κ.α. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί περίοικοι και άνθρωποι οι οποίοι διατηρούσαν προσωπικές σχέσεις, ή έχουν δεχθεί βοήθεια από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο, προσέρχονται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή προκειμένου να αφήσουν συλλυπητήρια μηνύματα και να προσκυνήσουν τη σορό του εκλιπόντος.

Συγχωριανοί του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, έφθασαν με λεωφορείο από την Τάλα της Πάφου, για να τιμήσουν τη μνήμη του, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ ούτε τους ανθρώπους της Τάλας, αλλά ούτε την καταγωγή του.

Μαθητές από το Παγκύπριο Γυμνάσιο στο λαϊκό προσκύνημα

Ομάδα μαθητών από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, συμμετείχε στο λαϊκό προσκύνημα και ακολούθως άφησε το μήνυμά της στο βιβλίο συλλυπητηρίων. Ακολούθως, ζήτησαν από τους υπεύθυνους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής να τους ξεναγήσουν στους εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να δουν από κοντά, όλα όσα βλέπουν αυτές τις μέρες να λαμβάνουν χώρα στις ειδήσεις, από το αρχιεπισκοπικό μέγαρο. 

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο γραφείο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, στο μέγα συνοδικό όπου ο αρχιεπίσκοπος δεχόταν τις ευχές στα ονομαστήριά του, στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου, στον εσωτερικό μικρό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στην τραπεζαρία της Αρχιεπισκοπής και σε άλλα.

Για την εξόδιο ακολουθία

Υπενθυμίζεται ότι το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και το πρωί του Σαββάτου, πριν από την κηδεία, η οποία θα τελεστεί στις 12 το μεσημέρι.

Στην εξόδιο ακολουθία θα παραστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για πρώτη φορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά απάντησαν στο κάλεσμα της Εκκλησίας της Κύπρου και θα παραστούν και άλλοι αρχιερείς ορθόδοξων και αλλόδοξων εκκλησιών.

Για την ομαλή διεξαγωγή τόσο του λαϊκού προσκυνήματος, όσο και της τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας, η Αστυνομία έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης τόσο για την ασφάλεια και τη διακίνηση των υψηλών προσκεκλημένων, όσο και για την προσέλευση όσων πολιτών επιθυμούν να παραστούν στην κηδεία. Ήδη, από το πρωί της Πέμπτης, μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται εντός και εκτός του Καθεδρικού Ναού για την επιτήρηση της τάξης. 

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει πως κατά τις ώρες της εξοδίου ακολουθίας, θα παραχωρήσει δωρεάν για το κοινό τους χώρους στάθμευσης Τρικούπη - Λιασίδου, Πενταδακτύλου, Τεμπών, Προμαχώνα Καράφα (κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου). 

Για την αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ο Δήμος προτρέπει τους πολίτες να σταθμεύουν εκτός των τειχών ή στην περίμετρο και να κατευθύνονται με τα πόδια προς τον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα.

  Γιώργος Χριστοφόρου   

Δεν υπάρχουν σχόλια: