e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Ρωσική Εκκλησία: Ο τρομοκράτης της Ορθοδοξίας. Στη μαύρη λίστα της και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Την Ρωσική Εκκλησία φαίνεται πως δεν την αγγίζει ο αδελφοκτόνος πόλεμος και η καταστροφή που συντελείται στην Ουκρανία, λόγω της ρωσικής εισβολής.

Το μέλημά της είναι πώς θα τιμωρήσει όσους αμφισβητούν την παντοδυναμία της.

Τελικά είναι μάλλον εικονική η «ανεξαρτησία» της εν Ουκρανία Εκκλησίας υπό το Πατριαρχείο Μόσχας, καθώς η Ρωσική Εκκλησία με σχετική πανταχούσα που υπέγραψε ο Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκ  Διονύσιος, προς τους Ρώσους επισκόπους, δηλώνει ότι τίθενται σε «ακοινωνησία» 19 Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι συλλειτούργησαν με Επισκόπους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι για την Μόσχα είναι «σχισματικοί».

Παράλληλα, στην Εγκύκλιο αναφέρεται ότι δεν δίνεται ευλογία για την πραγματοποίηση προσκυνηματικών επισκέψεων στις Μητροπόλεις αυτές.

Ο Βοσκρεσένσκ  Διονύσιος ζητεί από τους Ρώσους επισκόπους να γνωστοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες στους κληρικούς και λαϊκούς της επισκοπής τους και να ενημερώσουν την ηγεσία των επισκοπικών προσκυνηματικών δομών.

Θυμίζουμε ότι η Ρωσική Εκκλησία μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2019 να αναγνωρίσει την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, προέβη στη διακοπή της μνημόνευσης του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, αλλά δεν επέβαλε πλήρη ακοινωνησία στην Εκκλησία της Ελλάδος, παρά μόνο σε όσους ιεράρχες κοινωνούν με τη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία.

Τώρα, η “μαύρη λίστα” της Μόσχας διαμορφώνεται ως εξής:

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος

Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων

Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος

Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος

Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος

Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος

Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος

Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων

Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ

Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων

Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός

Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος

Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος

Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος

Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Όμως, εκκλησιολογικά τίθεται πλέον το ερώτημα: Όσοι δεν είναι στην ρωσική «μαύρη λίστα» θα συλλειτουργούν με τους άλλους συνεπισκόπους τους;

Ήδη κάποιοι, όπως ο ρωσόφιλος Κυθήρων Σεραφείμ, το αποφεύγει συστηματικά.

Πάντως και όσοι συλλειτουργήσουν θα παραμείνουν «αμίαντοι»;

Η ρωσική εκκλησιαστική KGB καραδοκεί και θα δράσει αναλόγως σε όσους προσπαθήσουν να το παίξουν σε δύο ταμπλώ.

Δυστυχώς, ούτε αυτή η άθλια ρωσική – κατά πάντα αντιεκκλησιαστική – πολιτική του Πατριαρχείου Μόσχας είναι ικανή για να αφυπνιστούν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Η Εκκλησία της Ρωσίας δείχνει πλέον το αποτρόπαιο πρόσωπό της, εντελώς απροκάλυπτα!

Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος περιοδεύει στην Αίγυπτο, αλλά μόνο στην Κοπτική Εκκλησία, αφού το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όχι μόνο είναι σε ακοινωνησία από την Μόσχα, λόγω του Ουκρανικού, αλλά δέχεται βάναυση ρωσική εισβολή στην κανονική δικαιοδοσία του στην Αφρική.

Λυπάμαι, αλλά η ρωσική Εκκλησία είναι αυτή τη στιγμή ο τρομοκράτης της Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: