e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Ν. Υόρκη: Ενδιαφέρον αμερικανικών ΜΜΕ για τον Εσπερινό στον Άγ. Νικόλαο Σημείου Μηδέν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα μεγάλα αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τον ιστορικό Εσπερινό στον Αγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν, ο οποίος σηματοδότησε την πρώτη φορά που λειτούργησε, την Τρίτη, σε καθεστώς κανονικότητας, 21 και πλέον χρόνια μετά την καταστροφή του πρώτου Ιερού Ναού από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

«Περισσότερο από δύο δεκαετίες μετά την καταστροφή μιας μικροσκοπικής Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Κάτω Μανχάταν από την πτώση του νότιου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, η πολύ μεγαλύτερη εκδοχή του ναού αυτού άνοιξε για το κοινό αυτή την εβδομάδα σε ένα υπερυψωμένο πάρκο με θέα την πλατεία μνήμης του ανακατασκευασμένου εμπορικού κέντρου», γράφει στην εισαγωγή του δημοσιεύματός του το «Associated Press».

Μάλιστα, το μεγάλο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων φιλοξενεί δηλώσεις του Μιχάλη Ψαρού, επικεφαλής των «Φίλων του Αγίου Νικολάου». «Καλούμε όλη την Αμερική να έρθει να μας επισκεφθεί, να έρθει στο κενοτάφιο που δημιουργήθηκε και χτίστηκε στη μνήμη των 3.000 ανθρώπων που μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου», ήταν τα λόγια του κ. Ψαρού.

Η Ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δεξιά, δίπλα στο σημείο μηδέν στη Νέα Υόρκη. (AP Photo/Seth Wenig)

Το «AP» τονίζει ακόμα ότι η ανακατασκευή του ναού για πολλά χρόνια ήταν αμφίβολη, θυμίζοντας τη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τη Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης, στην οποία ανήκει το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αναφορικά με το πού θα χτιστεί η νέα εκκλησία, προτού συμφωνήσουν για το Λίμπερτι Παρκ.

«Η πανηγυρική θεμελίωση πραγματοποιήθηκε το 2014, αλλά η κατασκευή σταμάτησε το 2017, όταν η Αρχιεπισκοπή καθυστέρησε τις πληρωμές», σημειώνει ακόμα.

Το περιοδικό «Forbes» αναφέρθηκε με δημοσίευμά του στο ζήτημα με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο Σαντιάγκο Καλατράβα γιορτάζει την επαναλειτουργία της μοναδικής θρησκευτικής δομής που καταστράφηκε στις 9/11 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου». 

Για να προσθέσει στην εισαγωγή: «Σήμερα, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας και μηχανικός Σαντιάγκο Καλατράβα, η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και της Νέας Ιερσέης και αξιωματούχοι της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας γιόρτασαν την ιστορική επαναλειτουργία του νέου Ελληνικού Ορθόδοξου Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου». 

Το «Forbes» φιλοξενεί ακόμα και δηλώσεις του Ισπανού αρχιτέκτονα: «Το να βλέπουμε την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου να ανοίγουν επιτέλους, είναι εμβληματικό για το ιστορικό μέλλον και το καθοριστικό παρελθόν του Κάτω Μανχάταν».

Πιστοί παρακολουθούν τη λειτουργία στον Αγιο Νικόλαο. (AP Photo/Seth Wenig)

Για το άνοιγμα του Ναού αναφέρθηκαν φυσικά και σημαντικά ΜΜΕ της Νέας Υόρκης, όπως το «NBC New York».

«Η εκκλησία όπου συγκεντρώνονταν οι Ελληνες μετανάστες πριν από έναν αιώνα ήταν μια μετασκευασμένη ταβέρνα που τελικά επισκιάστηκε από τα κτίρια για γραφεία που αναπτύχθηκαν γύρω της», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Η εκκλησία είναι καλυμμένη με μάρμαρο από την ίδια πεντελική φλέβα στην Ελλάδα όπου εξορύχθηκαν οι πέτρες του Παρθενώνα, και τη νύχτα ο θόλος της, μέσα από τα ημιδιαφανή μαρμάρινα πάνελ, λάμπει σαν φάρος», τονίζει από την πλευρά του το «AP».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: