e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Εσπερινός Ονομαστηρίων του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας

Με λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 18 Ιανουαρίου 2023, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Redfern του Σύδνεϋ, ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου, που σηματοδότησε την έναρξη των εορτασμών για τα Ονομαστήρια του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, οι Θεοφ. Επίσκοποι, Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Κυανέων κ. Ελπίδιος, Σινώπης κ. Σιλουανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, κληρικοί από την πόλη του Σύδνεϋ και από άλλες περιοχές της αυστραλιανής επικράτειας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, Πρόεδροι και λοιποί εκπρόσωποι Ενοριών – Κοινοτήτων, Οργανισμών της Αρχιεπισκοπής και ομογενειακών οργανώσεων, καθώς επίσης διευθυντές, εκπαιδευτικοί και μαθητές των ελληνορθόδοξων σχολείων.

Στο τέλος της Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος παρουσίασε συνοπτικά στο εκκλησίασμα τον βίο, την προσωπικότητα, το πολυσχιδές έργο και τα θαύματα που επιτέλεσε ο τιμώμενος Άγιος, ο οποίος συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους ασκητές των πρώτων αιώνων της Χριστιανοσύνης. Επιχειρώντας δε να συνοψίσει τη θεολογία, τη φιλοκαλική διδασκαλία και την πνευματική παρακαταθήκη του Οσίου Μακαρίου, εστίασε στη χαρακτηριστική φράση Του: «Οὐκ ἔστιν ἄλλως σωθῆναι εἰ μὴ διὰ τοῦ πλησίον».

«Τολμώ να πω ότι αυτή η φράση εκφράζει την πεμπτουσία της ορθόδοξου θεολογίας», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, εξηγώντας ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να σωθεί κάποιος αν πιστεύει και αγαπά μόνο τον Θεό. «Εμείς αγαπούμε τον Θεό, αλλά αγαπούμε και τον πλησίον», προσέθεσε εμφατικά, «διότι στο πρόσωπο του πλησίον βλέπουμε το πρόσωπο του Θεού».

Εξάλλου, για να δημιουργήσει κανείς μια προσωπική σχέση με τον Χριστό, δεν αρκεί να πηγαίνει στην εκκλησία, να γνωρίζει την Αγία Γραφή, να προσεύχεται, να νηστεύει ή να κάνει ελεημοσύνη. Η προσωπική αυτή σχέση με τον Χριστό, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, εξαρτάται και από τη σχέση έχουμε δημιουργήσει με τα πρόσωπα που μας περιβάλλουν, είτε πρόκειται για πρόσωπα που ανήκουν στο οικογενειακό και συγγενικό μας περιβάλλον, είτε για πρόσωπα «αλλότρια», όπως έλεγε ο Όσιος Μακάριος, ή και για πρόσωπα εχθρικά. «Ακόμη και η σχέση μας με τον εχθρό πρέπει να δοκιμάζεται και να αντέχει στα κριτήρια της ορθόδοξης θεολογίας και της ορθόδοξης πνευματικότητας ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, να αντέχει στα κριτήρια της διδασκαλίας του μεγάλου ασκητού της Εκκλησίας μας, του Οσίου Μακαρίου».

Καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους Αρχιερείς, τους κληρικούς και τους λαϊκούς που παρέστησαν στην Ακολουθία, πολλοί εκ των οποίων έχουν μεταβεί στο Σύδνεϋ για να παραστούν στους εορτασμούς της τοπικής Εκκλησίας και να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο για την ονομαστική εορτή του.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης, 19 Ιανουαρίου, κυριωνύμου ημέρας της εορτής του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα τελεστεί, από ώρας 6:30 π.μ., Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στην επίσημη αίθουσα της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: