e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας Στέφανος συλλειτούργησε με το δεξί χέρι του επιτιθέμενου Κυρίλλου Γουντιάεφ: Σας ευχαριστούμε που αναγνωρίσατε την «αυτοκεφαλία» μας...

Γράφει ο Jordan G. Georgiev

Στις 12 Ιανουαρίου 2023, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος, ο οποίος βρίσκεται στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου Γκουνιάεφ, επισκέφθηκε τη Μονή Lesnov. Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ του Αρχαγγέλου της Μονής, συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Γαβριήλ του Λέσνοφ, Επισκόπου Βελίκι, ο οποίος τιμάται ιδιαίτερα στη Μονή.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο επικεφαλής της Αυτόνομης -υπαγόμενης στο Πατριαρχείο Σερβίας- Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας κ. Στέφανος, με τον οποίο συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος και ο Μητροπολίτης Μπρέγκαλνικ κ. Ιλαρίωνας, ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Ζμέεφ, ο προϊστάμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σόφιας (ρωσική υποενορία στη Σόφια της Βουλγαρίας) και βοηθός του προέδρου του ΤΕΕΣ, ιερέας Alexander Ershov, και κληρικοί της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: ο πρωτοπρεσβύτερος Viorel-Daniel Pasmangiou, ο πρωτοπρεσβύτερος John Danchi και ο ιερομόναχος Luca Nicolcea.

Στην τελετή παρέστη ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Α.Ε. Bazdnikin, μοναχοί από τη Ρουμανική Εκκλησία και την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, προσκυνητές και πολυάριθμοι ενορίτες.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος τόνισε ιδιαίτερα την "ιστορική σημασία" της σημερινής συμπροσευχής των επισκόπων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με Ρώσο Μητροπολίτη, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το 1962, όταν συμπροσευχήθηκαν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Α΄, ο Πατριάρχης Σερβίας Γερμανός και ο Αρχιεπίσκοπος Σκοπίων Δοσίθεος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος καλωσόρισε την άφιξη του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιου «στη χώρα από την οποία η σλαβική γραφή μεταφέρθηκε πριν από περισσότερα από 1100 χρόνια στην τότε Ρωσία, τη χώρα των εκκλησιών, τη χώρα των μοναστηριών, τη χώρα των σταυρών, τη χώρα όπου πριν από 100 και πλέον χρόνια, φεύγοντας από τις διώξεις των μπολσεβίκων, πολλοί Ρώσοι μοναχοί έφθασαν και βρήκαν καταφύγιο, στη χώρα όπου έζησε ο μεγάλος Ρώσος και πανορθόδοξος άγιος, ο Άγιος Ιωάννης της Σαγκάης, μια χώρα μικρή σε έκταση αλλά μεγάλη σε ιστορία, μια χώρα της οποίας η εκκλησιαστική αυτοκεφαλία έχει μόλις παραχωρηθεί αλλά η εκκλησιαστική ιστορία της είναι πανάρχαια».

Δεκάδες ψέματα και ιστορικές ανακρίβειες μπορεί να δει κανείς στο κείμενο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου Αχρίδας Στέφανου! Απαράδεκτη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Στέφανου! Δουλοπρεπής και κυνική συμπεριφορά εκ μέρους των ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, οι οποίοι υποτίθεται ότι πίεσαν πολύ για να λάβουν Τόμο αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά κρίνοντας από πρόσφατες συναντήσεις και δηλώσεις, έχουν προφανώς συμβιβαστεί με τον ψευδοτόμο του Σέρβου Πατριάρχη Πορφύριου, που παραχωρήθηκε υπό την πίεση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου Γκουνιάεφ, προκειμένου να "ταπεινώσουν" τη Μητέρα Εκκλησία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όσο ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος αποδέχεται αυτή την ψευδο-αυτοκεφαλία, ας παραμείνει σε αυτήν. Με άλλα λόγια, ας παραμείνει χωρίς αυτοκεφαλία. Είναι απαράδεκτο για έναν αρχιεπίσκοπο να έχει συμπεριφορά που θα άρεσε στον συνομιλητή του. Από τα πολλά παιχνίδια, θα καταλήξει ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας δεν θα λάβει Τόμο αυτοκεφαλίας.

Αντί η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας και οι ιεράρχες της να μάθουν από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τους ιεράρχες της ποια συμπεριφορά θα έπρεπε να έχουν, κάνουν το αντίθετο: προσεγγίζουν τη Μόσχα και γίνονται αγωγός για τα συμφέροντα και τους χειρισμούς της, συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια και να έχουν διπρόσωπη συμπεριφορά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος δεν μπορεί να λέει ότι "του έχει παραχωρηθεί αυτοκεφαλία" και ταυτόχρονα να μιλάει στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι θέλει αυτοκεφαλία. Πρόκειται για επιπόλαιη συμπεριφορά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος συνεχίζει να κηρύττει τα ψέματα για την αρχαία ιστορία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία λήφθηκε από την Ελλάδα, για ένα σύστημα γραφής που μεταφέρθηκε από τη "Μακεδονία", η οποία προήλθε από τη Βουλγαρία και μεταφέρθηκε στη Ρωσία πριν από 1100 χρόνια, όταν δεν υπήρχε τέτοιο κράτος. Μεταφέρθηκε στην Κιέβαν Ρως-Ουκρανία. Από το Κίεβο πήγε αργότερα στη Μοσκοβία. Η Μοσκοβία την εποχή του τσάρου Πέτρου Α' έκλεψε το όνομα "Ρωσία" για το πριγκιπάτο της Μόσχας.

Ξεχωριστά, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Μητροπολίτη Αντώνιο να μεταφέρει στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο Γκουντιάεφ την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για "την αναγνώριση του αυτοκεφάλου της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να συλλειτουργήσει μαζί του την κατάλληλη στιγμή για τον Θεό".

Ο Αρχιεπίσκοπος Στέφανος ευχαρίστησε για την "παραχωρηθείσα αυτοκεφαλία" και είπε στους Έλληνες ιεράρχες κάτι εντελώς διαφορετικό - περιμένουμε την αυτοκεφαλία από τη Μητέρα Εκκλησία. Τι είναι αυτή η διπροσωπία; Με αυτή τη συμπεριφορά, οι ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας δείχνουν πως δεν είναι ακόμη έτοιμοι να δεχθούν την αυτοκεφαλία.

Μετά τη Θεία Λειτουργία οι ιεράρχες και ο κλήρος προσκύνησαν τα λείψανα του Αγίου Γαβριήλ του Λέσνοφ, επισκόπου Βελίκης, που αναπαύονται στο καθολικό.

Υποδεχόμενος τους εκλεκτούς προσκεκλημένους στο Αρχονταρίκι της μονής, ο Μητροπολίτης Μπρέγκαλνικ Ιλαρίωνας ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο για την επίσκεψη στην αρχαία δοξασμένη μονή, όπως και ο ίδιος «του ζήτησε να μεταφέρει βαθιά ευγνωμοσύνη στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αγάπη του για τη Μακεδονία και για το μεγάλο έργο της αναγνώρισης της κανονικής αυτοκεφαλίας της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας - της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας».

Πολλές ευχαριστίες στον Κύριλλο Γκουντιάεφ. Και τον ευχαρίστησαν που ευλόγησε τη δολοφονία των Ουκρανών, που η Εκκλησία του συμμετείχε ενεργά στα εγκλήματα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία; Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας του Μπρέγκαλνικ, τονίζει μάλιστα ότι ο Κύριλλος Γκουντιάεφ έχει αναγνωρίσει την "κανονική αυτοκεφαλία" της λεγόμενης "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας. Λοιπόν, αν πρόκειται για "κανονική" αυτοκεφαλία, αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορηγήσει ποτέ Τόμο αυτοκεφαλίας, τότε τι θα πει γι' αυτό;

Απαντώντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕΣ είπε ότι η ανάμνηση της επίσκεψής του στο μοναστήρι, των υπέροχων προσκυνημάτων και των όμορφων τοιχογραφιών του, θα είναι πάντα συνδεδεμένη στην καρδιά του με μια πολύ σημαντική ανάμνηση, ότι σε αυτό το μοναστήρι είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία να συλλειτουργήσει με "Μακεδόνες ιεράρχες" στη Θεία Λειτουργία: "Προσευχηθήκαμε για να έρθει αυτή η μέρα, εργαστήκαμε γι' αυτήν όσο καλύτερα μπορούσαμε και χαιρόμαστε που σήμερα γίναμε κοινωνοί αυτής της γιορτής της πίστης".

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος τονίζει μάλιστα και παραδέχεται με περισσό θράσος ότι το Πατριαρχείο Μόσχας εργάστηκε σκληρά για να παραχωρηθεί ο ψευδο-ΤΟΜΟΣ της ψευδο-αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδας. Όχι, δεν κοπίασε, απλώς διέταξε τον Πατριάρχη Σερβίας να το χορηγήσει για να "ταπεινώσει" τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Άλλο θέμα είναι ότι δεν μπορεί να ταπεινώσει τη Μητέρα Εκκλησία, η οποία έχει προνόμια από Οικουμενικές Συνόδους και αιώνες εκκλησιαστικής παράδοσης για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας.

Τρεις κληρικοί του Πατριαρχείου της Ρουμανίας υπηρέτησαν επίσης μαζί με έναν εκπρόσωπο της επιτιθέμενης Εκκλησίας. Προφανώς, για αυτά τα άτομα με ράσα, τα χρήματα και οι εξαρτήσεις από τη Ρωσία είναι πιο σημαντικά από την ηθική και την αξιοπρέπεια να συλλειτουργούν με κάποιους δολοφόνους, με άτομα στα ράσα που δικαιολογούν με τη θεολογία τη δολοφονία χιλιάδων Ουκρανών και υπόσχονται τον παράδεισο για κάθε Ρώσο στρατιώτη που σκότωσε και πέθανε στο ουκρανικό μέτωπο...

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα "για την αγάπη και τη φιλοξενία του, και επίσης τον συνεχάρη για την επερχόμενη 50ή επέτειό του, προσφέροντάς του ένα εγκόλπιο".

Οι προσκεκλημένοι από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο, προσκλήθηκαν στη συνέχεια σε μοναστηριακό γεύμα και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα της μονής, ιδίως το μνημειακό μουσείο του Αγίου Γαβριήλ του Μεγάλου, καθώς και τους τάφους Ρώσων μοναχών που υπηρέτησαν εκεί τον 20ό αιώνα.

 









Δεν υπάρχουν σχόλια: