e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Αυστραλίας Μακάριος: «Η παρουσία μοναχών αποτελεί μια ορατή υπενθύμιση της αιώνιας Βασιλείας του Θεού»

Την Κυριακή της Απόκρεω, 19 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας τίμησε τη μνήμη της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος μετέβη και ιερούργησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας, στο Bankstown του Σύδνεϋ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του νέου σχολικού έτους των Κατηχητικών Σχολείων της Νέας Νοτίου Ουαλίας, ενώ στη συνέχεια παρακάθησε στο ετήσιο Γεύμα για την υποστήριξη του οικοδομικού προγράμματος της Ιεράς Μονής Παναγίας Παντανάσσης Mangrove, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα της εκκλησίας της Αγίας Ευφημίας.

Ενώπιον του π. Ευσεβίου, Ηγουμένου της Μονής Παντανάσσης, του γέροντος π. Στεφάνου, Προηγουμένου της Μονής, των μελών της μοναστικής αδελφότητας, κληρικών και πλήθους λαϊκών που τίμησαν με την παρουσία τους την ερανική εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε καταρχάς για τη σημασία της εν Χριστώ αγάπης και ενότητας, η οποία συνιστά πρόγευση της αιωνίου ζωής κοντά στον Κύριο. Εξέφρασε δε την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι αυτή η εν Χριστώ αγάπη και ενότητα έφερε όλους κοντά, σε ένα γεύμα για την υποστήριξη του ιερού έργου που επιτελεί η Ιερά Μονή Παναγίας Παντανάσσης.

«Είμαστε όλοι εδώ, διότι εκτιμούμε το σημαντικό έργο που επιτελούν οι μοναχοί και οι μοναχές μας στα μοναστήρια ευρύτερα», τόνισε και επισήμανε: «Πράγματι, η σημασία των ακμαζόντων μοναστηριακών κέντρων σε μια Εκκλησία, σε μια Αρχιεπισκοπή, όπως η δική μας εδώ στους Αντίποδες, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται. Η παρουσία αγίων μοναχών και μοναχουσών στον κόσμο σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στη ζωή της Εκκλησίας. Αποτελεί μια ορατή υπενθύμιση, για όσους ζουν μέσα κοινωνία, όπως και εμείς, της πραγματικότητας και της πληρότητας που θα επικρατεί κατά την αιώνια Βασιλεία του Θεού, όταν πια πάψουν να υπάρχουν όλα τα άλλα».

Ακολούθως ο Αρχιεπίσκοπος διέκρινε πως ο μοναχισμός ουσιαστικά αποτελεί γνήσιο μάρτυρα των λόγων του Χριστού: «Πρώτα απ’ όλα να επιζητείτε τη Βασιλεία του Θεού και την επικράτηση του θελήματός Του, κι όλα αυτά θα ακολουθήσουν» (Ματ 6:33). «Έχοντας παραμερίσει όλες τις γήινες φροντίδες», επισήμανε, «οι μοναχοί αντιπροσωπεύουν τη ζωή του Παραδείσου εδώ στο γη. Και με τον τρόπο αυτό, μάς επιτρέπουν να αναπνέουμε τον αέρα της Βασιλείας του Θεού όταν βρισκόμαστε ανάμεσά τους».

Για τους παραπάνω λόγους, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος χαρακτήρισε χρέος των μελών του σώματος της Εκκλησίας να στηρίζουν με όποιον τρόπο μπορούν τα μοναστικά κέντρα, ώστε να συνεχίζουν να ευημερούν και να προοδεύουν. Κατέκλεισε δε ευχόμενος ο Θεός να ευλογεί την Ι.Μ. Παναγίας Παντανάσσης Mangrove και όλα τα θεοφιλή έργα της μοναστικής αδελφότητος αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: