e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Κωνσταντινούπολη: Εορτή Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου στις Βλαχέρνες

Η εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου εορτάστηκε πανηγυρικά την Κυριακή, 2 Ιουλίου 2023, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος. Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Θεοτόκου στον αυλόγυρο του Αγιάσματος.

Στον Ναό των Βλαχερνών, που είχε κτίσει η βασίλισσα Πουλχερία, κόρη του αυτοκράτορα Αρκαδίου και σύζυγος του αυτοκράτορα Μαρκιανού (451 – 457 μ.Χ.), είχαν κατατεθεί τα σπάργανα (εντάφια) της Θεοτόκου, τα οποία είχαν σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιουβενάλιο. Όταν ήταν αυτοκράτορας ο Λέων Α’ ο Θράξ (457 – 474 μ.Χ.), οι πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος έφεραν από τα Ιεροσόλυμα και την τίμια εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Λέων την παρέλαβε και την κατέθεσε στον Ναό των Βλαχερνών, μέσα σε χρυσή λάρνακα.

Χιτὼν μὲν Υἱοῦ Χριστοφρουροῖς δημίοις.

Ἐσθὴς δὲ Μητρὸς χριστοφρουρήτῳ πόλει.

Δευτερίῃ κατέθεντο σορῷ Ἐσθῆτα Πανάγνου.

 Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Δεν υπάρχουν σχόλια: