e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Αυστραλίας Μακάριος: «Η ζωή μας να γίνει ανοιχτή επιστολή, αναγιγνωσκομένη υπό πάντων ανθρώπων»

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέστηκε την Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό, στο Bankstown του Σύδνεϋ, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, ο οποίος πρωτύτερα χοροστάτησε στον Όρθρο, ενώ παράλληλα κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Ευφημίας και στη θαυματουργική παρέμβασή της, κατά την περίοδο των μονοφυσιτικών ερίδων. Κατά τον βίο της Αγίας, οι δύο αντιμαχόμενες υπέρ της αληθείας πλευρές, έγραψαν κείμενα με τις θέσεις τους και τα τοποθέτησαν μέσα στη λάρνακα όπου φυλασσόταν το λείψανο της Αγίας. Όταν αργότερα άνοιξαν τη λάρνακα, διαπίστωσαν ότι το κείμενο των Ορθοδόξων η Αγία το κρατούσε στο στήθος της, ενώ το κείμενο των μονοφυσιτών βρισκόταν στα πόδια της. Η θαυματουργική αυτή ενέργεια της Αγίας έδωσε πληροφορία στους θεοφόρους Πατέρες για να ορθοτομήσουν τον λόγο της αληθείας.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέλυσε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, εστιάζοντας στον λόγο του Χριστού προς τους Αποστόλους: «Ὑμεῖς ἐστε τὸ φῶς τοῦ κόσμου». Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν περιορίζεται μόνο στους Αγίους Αποστόλους, επισήμανε ο Σεβασμιώτατος και εξήγησε: «Εσείς είστε το φως του κόσμου. Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που πιστεύουμε στον Χριστό και κάνουμε πράξη την πίστη μας. Το να είναι, όμως, κάποιος φως το κόσμου σημαίνει ότι φωτίζει με τη ζωή του και όχι με τα λόγια του. Φωτίζει με τις πράξεις του και όχι με τις διδασκαλίες του. Φωτίζει κυρίως με το παράδειγμά του. Ο Χριστός είπε ότι είμαστε φως του κόσμου. Κι αυτό είναι μια μεγάλη τιμή, αλλά παράλληλα και μία μεγάλη ευθύνη. Η ζωή μας πρέπει να γίνει ανοιχτή επιστολή, αναγιγνωσκομένη υπό πάντων ανθρώπων. Και τότε όντως θα είμαστε το φως του κόσμου».

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος διένειμε το αντίδωρο στο πολυπληθές εκκλησίασμα και, εν συνεχεία, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του, κατά τη διάρκεια του οποίου οι νέοι της Ενορίας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Ο Σεβασμιώτατος, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Παναγιώτη Πρωτοψάλτη, και τον Πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Χρήστο Σπυρόπουλο, για την υποδοχή και τη φιλοξενία, και τους συνεχάρη για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν, κυρίως στον τομέα της Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: