e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Χειροτονία Πρεσβυτέρου στις Βρυξέλλες

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 2 Ιουνίου 2024, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου και συλλειτουργούς τους Θεοφ. Επισκόπους Λεύκης κ. Ευμένιο από την Γερμανία, και Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, τον Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.

Το ιερό συλλείτουργο τελέστηκε στο πλαίσιο της επισκέψεως του Γέροντος Εφραίμ στο Βέλγιο και την Ολλανδία, συνοδεία Βατοπαιδινών πατέρων, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Αθηναγόρου, για σειρά ομιλιών και λειτουργικών παρουσιών σε διάφορες ενορίες, χάριν πνευματικής ωφέλειας των πιστών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο φιλοξενούμενος Καθηγούμενος, αναφερόμενος στην περικοπή της συνάντησης του Χριστού με την Σαμαρείτιδα, στην δίψα του ανθρώπου για την συνάντηση με το μυστήριο της παρουσίας του Θεού, η οποία μπορεί να μεταμορφώσει την δυστυχία του κόσμου από την αμαρτία, σε ζωή και ανάσταση.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο κυριάρχης Μητροπολίτης τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου Δαβίδ Nebieridze, εγγάμου κληρικού, Γεωργιανής καταγωγής, με σπουδές στην Ελλάδα και το Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy της Γενεύης, ο οποίος χειροτονήθηκε διάκονος προ μηνών, και πρόκειται να διακονήσει ως εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού στις Βρυξέλλες.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο και την τιμία συνοδεία του για την παρουσία τους, την ευλογία που κομίζουν από το Περιβόλι της Παναγίας και την Μονή του Βατοπαιδίου και την πνευματική ενίσχυση των πιστών μέσω των ομιλιών που έχουν προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες, την Φλάνδρα και την Ολλανδία.

Ο άγιος Καθηγούμενος αντευχαρίστησε για την υποδοχή και την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον αγώνα της ποιμαντικής μέριμνας των ορθοδόξων σε παραδοσιακά μη ορθόδοξες χώρες και επαίνεσε τον Σεβασμιώτατο για την διακονία και την ποιμαντική μέριμνα που επιδεικνύει για το ποίμνιό του.

Την ανταλλαγή δώρων ακολούθησε κέρασμα στο ενοριακό κέντρο του Ναού, όπου το πολυπληθές εκκλησίασμα είχε την ευκαιρία να συναντήσει από κοντά τον Βατοπαιδινό Ηγούμενο και να λάβει την ευλογία που κομίζει από το Άγιον Όρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: