e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη της Ενορίας μας

Αμέσως μετά την ανάληψη των εφημεριακών καθηκόντων του (το 1987) στην Ενορία του Μπανάτου ο π. Π.Κ. θεώρησε άκρως απαραίτητο, μαζί με την ίδρυση της "Νεανικής Συντροφιάς Μπανάτου", να υπάρξει και μια υποτυπώδης Βιβλιοθήκη, ώστε να μπορούν τα παιδιά, αλλά και ο κάθε ενδιαφερόμενος ενορίτης ή μη, να έχει πρόσβαση στη Γνώση μέσω καλών κι επιλεγμένων βιβλίων. Τα πρώτα βιβλία προήλθαν από δωρεά του Εφημερίου, ο οποίος απευθύνθηκε σε πολλούς πνευματικούς ανθρώπους της Ζακύνθου και της πατρίδας μας, αλλά και γνωστούς εκδοτικούς οίκους. Ευχαρίστως ανταποκρίθηκαν οι περισσότεροι, μεταξύ των οποίων οι Εκδόσεις Άγκυρα, η Ιωάννα Τσάτσου, ο Ντίνος Κονόμος, η Μάχη Μουζάκη, ο Σπύρος Καββαδίας, ο Διονύσης Σέρρας και πλείστοι άλλοι ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα τηρούμενα Αρχεία, το δανειστικό Τμήμα της Βιβλιοθήκης λειτούργησε από τον Νοέμβριο του 1988 μέχρι τον Μάρτιο του 2002 με ικανοποιητική (περί τις χίλιες αναγνώσεις) συμμετοχή, παιδιών κυρίως, στον δανεισμό. Στη συνέχεια το σχετικό Τμήμα σταμάτησε να λειτουργεί για τεχνικούς λόγους.

Τα βιβλία (λογοτεχνικά, θεολογικά, ιστορικά, παιδικά, περιοδικά κ.ά.) εν τω μεταξύ πλήθυναν πολύ και το Γραφείο του Ναού, όπου στεγαζόταν η Βιβλιοθήκη δεν χωρούσε πια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τελευταία αποκτήθηκε το ογκώδες και πολυτιμότατο έργο της Ελληνικής Πατρολογίας του Migne. Εξαιτίας, λοιπόν, της πληθώρας των βιβλίων και αναζητώντας νέα στέγη για τη Βιβλιοθήκη, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας της ως ανοικτής στο κοινό, μέχρι να εξευρεθεί νέος τόπος και τρόπος της λειτουργίας της.

Κατά χρέος, είναι επιβεβλημένο ν' αναφερθούν τιμητικά οι κατά καιρούς εθελοντικά υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης νέοι μας, οι οποίοι στη συνέχεια διαπρέπουν στην επιστήμη του ο καθένας: Παρασκευή-Ελένη Παράσχη, Ιουστίνη Μούσουρα, Διονυσία Μούσουρα, Δέσποινα Καποδίστρια, Αθηνά Στραβοπόδη, Αναστάσιος Ζαρκάδης και Νίκος Καποδίστριας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χαρηκα ιδιαίτερα για τις τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες σας.
Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε.Εχουμε ενδιαφέρον για δύο θέματα.
1.τη δανειστική βιβλιοθήκη και
2.την Πατρολογία.
Δείτε το blog:www.pixisbook.blog.com
και σας παρακαλούμε γράψτε μας mail.
pixiskl@yahoo.gr
Σας ευχαριστούμε για την απάντηση σας.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ Κύριε,

Λόγω φόρτου εργασίας, επικοινωνήστε Σεις όταν θελήσετε και για ό,τι θελήσετε στο μέιλ pakapodistrias@yahoo.gr

Να είσθε καλά!