e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2007

Μεγαλειώδης η Λιτάνευση της Παναγούλας. Λαϊκό ξεφάντωμα μέχρι βαθιά μεσάνυχτα










Από μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το φετινό Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου. Το απόγευμα, ώρα 7.30, του Δεκαπενταύγουστου ψάλθηκε -κατά το ζακυνθινό μουσικό ιδίωμα- Παράκληση προς την Παναγία, με Χοράρχη τον κ. Δημήτριο Κάνδηλα, Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού. Περί τις 8.15, εξήλθε η Σεπτή Εικόνα της Παναγούλας απ' τον Ναό και άρχισε η μεγαλοπρεπέστατη Λιτανεία στους δρόμους του χωριού, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Αρκαδίων, την διεύθυνση της οποίας έχει αναλάβει εσχάτως η συμπολίτισσα Καθηγήτρια Μουσικός κ. Κατερίνα Γιακουμέλου-Δρογγίτη. Το εικόνισμα της Παναγούλας περιεστοίχιζαν κορίτσια του Χορευτικού Συγκροτήματος "Υακίνθη" του Νίκου Αρβανιτάκη, με παραδοσιακές στολές, υπό τύπον Μυροφόρων της Παναγίας, κρατώντας πανέρια με άνθη, ενώ νέοι του ίδιου πολιτιστικού σχήματος σήκωναν την "ουρανία".
Μικρή δέηση, κατά τη συνήθεια, έγινε μπροστά στο ναό της Φανερωμένης, καθώς το σκοτάδι άρχιζε να πέφτει και το νιο φεγγάρι έκαμε νωχελικά την εμφάνισή του. Η μεγάλη δέηση έγινε στην είσοδο του ναού της Παναγούλας, ενώ σπουδαία πυροτεχνήματα αναβόσβηναν το όμορφο δεκαπενταυγουστιάτικο βράδυ, προκαλώντας τον θαυμασμό του πλήθους των προσκυνητών. Απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό προς τον παριστάμενο ευσεβή Λαό ο Εφημέριός μας, επισήμανε την δεδηλωμένη τιμή και προσκύνηση προς το πρόσωπο της Παναγίας και δή προς την Εικόνα της προστάτισσάς μας Παναγούλας, ευχαρίστησε άπαντες τους παρευρισκόμενους για την αθρόα συμμετοχή ιδιαίτερα των ετεροδημοτών, τόνισε τη συμβολή όλων των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Αρκαδίων υπό τον Δήμαρχο κ. Στέλιο Μποζίκη, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο της Επιτροπής Πανηγυριού που συστήθηκε φέτος και άριστα διοργάνωσε τις όλες εκδηλώσεις.

Μετά την εναπόθεση της περίπυστης Εικόνας στον τόπο της προς προσκύνηση απ' όλους, άρχισε το γλέντι. Στην αρχή χόρεψε παραδοσιακούς χορούς το Συγκρότημα "Υακίνθη" και στη συνέχεια η Ορχήστρα του κ. Δημήτρη Παπαδάτου προσέδωσε κέφι και ρυθμό στον κόσμο, ο οποίος έφαγε, ήπιε, χόρεψε ενθουσιασμένος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Και του χρόνου, με υγεία!!!

Παραπάνω σχετικό φωτορεπορτάζ.

4 σχόλια:

zoZeL είπε...

Και του χρονου!!Περασαμε πολυ ωραια στο πανηγυρι,ευχομαι καθε χρονο να ειναι και καλυτερο..!Και να γινεται τετοια εποχη για να υπαρχει περισσοτερη συμμετοχη!!Μπραβο!

P. Kapodistrias είπε...

Καλή μου Zozel,
ευχαριστούμε για τα καλά λόγια. Εύχομαι να έχεις ένα ήρεμο Φθινόπωρο μετά το έντονο Καλοκαίρι και μια και Φθινόπωρο σημαίνει ότι φθίνουν οι οπώρες, σού αφιερώνω ένα ομότιτλο ποίημά μου από τη νέα ποιητική μου συλλογή:

ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΦΘΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΠΩΡΕΣ

Κάθε που φθίνουν οι οπώρες
και γονατίζει ο Κήπος μας
νυμφομανής
κάτω απ' τα γεγονότα
μιαν άπλωση χρειάζομαι χεριού
να ξεδιαλύνω το Ασαφές

δικαιολογία πειστική
μια τύψη έστω
να μην σε παραδώσω του Θυμού

τζιτζίκια σ' εκκρεμμότητα
να ξεδιαλύνουν όπως όπως τα Όνειρα-

-τα Όνειρα
φάκες επιδέξιες της Αβύσσου
παμπόνηρα
ζηλόφθονα ζωάκια Παραδείσου.

Ανώνυμος είπε...

Μπα- νάτο και το πανηγύρι της Παναγίας μας στο διαδύκτιο. Φέτος ήταν και άκρως επιτυχές! Αυτά τα λίγα... και του χρόνου με υγεία!

Ανώνυμος είπε...

Καιφυσικά διαδίκτυο! Η βιασύνη και το περασμένο της ώρας βλέπετε! Το διάλειμμα από το ψυχοφθόρο διάβασμα!