e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος στο Μπανάτο για το 40ήμερο Μνημόσυνο Νικολάου Π. Καποδίστρια





Σήμερα, κατά την κυριακάτικη Λειτουργία, είχαμε την ευλογία να προΐσταται της Ευχαριστιακής Συνάξεώς μας, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω, ο Μητροπολίτης μας Σεβ. Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος Β΄.

Ο Μητροπολίτης, προσηνής και πρόσχαρος όπως πάντα, ευλόγησε τους εκκλησιαζόμενους ενορίτες μας, ενώ απηύθυνε λόγους από καρδιάς για εντατικοποίηση της πνευματικής μας ζωής, καταθέτοντας μάλιστα ξεκάθαρη εκκλησιαστική άποψη για την προαιρετική παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τους μαθητές, την οποία θεσμοθετεί αυτό τον καιρό η Κυβέρνηση.

Μετά τη θεία Λειτουργία, τέλεσε το 40νθήμερο Μνημόσυνο του πατέρα του Εφημερίου μας, αειμνήστου Νικολάου Π. Καποδίστρια. Παρών ήταν και ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Δημήτρης Βαρβαρίγος.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιά είναι αλήθεια η άποψη του Μητροπολίτη μας για την προαιρετική παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών;

P. Kapodistrias είπε...

Η άποψή του, κάτι που απόλυτα μ' εκφράζει κι εμένα, είναι, ότι εφόσον το μάθημα ουδόλως είναι στα χρόνια μας κατηχητικό ή ομολογιακό (αλλά ιστορικού κυρίως περιεχομένου και θρησκειολογικό, ανοιχτό μάλιστα σε σύγχρονους ηθικούς προβληματισμούς), καλό θα ήταν να παραμείνει υποχρεωτικό σαν όλα τ' άλλα μαθήματα, προαιρετικό πάντως για τους αλλόπιστους. Παρότι από την πείρα μου, ως εκπαιδευτικού προκύπτει, ότι οι προερχόμενοι από άλλες θρησκείες ή δόγματα (π.χ. Ισλάμ ή Αγγλικανοί) ενδιαφέρονται πολύ να μάθουν τα ημέτερα, διαπρέπουν μάλιστα στη βαθμολογία.

Γιατί, αν ισχύσει το προαιρετικό του πράγματος, τότε παρακαλώ το Αξιότιμον κι εξαιρέτως Νουνεχές Κράτος της Ν.Δ., να μάς παρέξει ορισμένες επιπλέον γαλαντομίες, όπως π.χ. Να κάμει προαιρετικά τα εξής μαθήματα:

1. Την Ιστορία, γιατί μού θίγει ορισμένες πτυχές του αναρχοαυτόνομου εσώκοσμού μου,
2. Τη Βιολογία, γιατί μού προσβάλλει το πώς και το γιατί της σωματικής μου διάστασης,
3. Τη Φιλοσοφία, γιατί μού λέει ό,τι αρλούμπα σκέφτηκε ο πάσα ένας αγγελοκρουσμένος για την ψυχή μου,
4. Την Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, γιατί εγώ είμαι έξω και κατά,
5. Τη Φυσική Αγωγή, γιατί δεν αντέχω τις κωλοτούμπες και με κογιονάρουν τ' Αλβανάκια τ' αγυιόπαιδα,
6. Τ' Αρχαία Ελληνικά, γιατί δεν μπορώ να μαθαίνω γλώσσες νεκρές,
7. Τα Λατινικά, για τον παραπάνω λόγο Χ4,
8. Τη Νεοελληνική Γραμματεία, γιατί δεν αντέχω ό,τι τουβουλιά ήρθε σε κάθε ποιητή παρμένονε, να την υπομένω εγώ, την δε Γραμματική, διότι πλέον είμαι του SMS και του Greeklish,
9. Τα Μαθηματικά, γιατί είμαι σκράπας.....

κλπ

κλπ

κλπ.

panagiotisandriopoulos είπε...

Συμφωνώ και προσυπογράφω απολύτως, αγαπητέ Π.Κ.
Προσθέτοντας μόνο ότι λησμονούμε την θεολογία ως επιστήμη.
Την πρώτη μάλιστα που θεσμοθετήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιό μας.
Για να προσεγγίσει κάποιος σήμερα τη Θεολογία και το θρησκευτικό φαινόμενο γενικότερα, πρέπει να έχει ευρυτάτη επιστημονική κατάρτιση και δια βίου επιμόρφωση στα ζητήματα θρησκείας.
Το μάθημα έχει και την πολιτιστική του διάσταση, που επίσης δεν πρέπει να παραθεωρείται.