e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Στιγμιότυπα από τη μεγαλειώδη Λιτανεία του Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου
Πράγματι μοναδικά μεγαλειώδεις οι ώρες της Λιτάνευσης του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου του θαυματουργού, του αρχοντόπουλου που άγιασε, ανά την πόλη της γενέτειράς Του.

Σήμερα, στις 7.30 το απόγευμα, εμφανίστηκε στα Προπύλαια του Ναού Του "το Άγιο Κορμάκι", στους ώμους τεσσάρων ιερέων και οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν (όπως πάντοτε άλλωστε) κάτι περισσότερο από συγκλονιστικές! Τα πλοία με τα σφυρίγματά τους και οι εκκωφαντικές ομοβροντίες των πυροτεχνημάτων συντάρασσαν την πόλη συθέμελα, χειραγωγώντας τις πολλές χιλιάδες των προσκυνητών σε γόνιμη ενατένιση του τετιμημένου από τον Θεό Αγίου, του Οποίου ο Χρόνος σεβάστηκε το σώμα και τέσσερις περίπου αιώνες τώρα ευλογεί και αγιάζει όσους εκζητούν την πρεσβεία Του.


Ο φακός μας επιχείρησε παραπάνω ν' αποτυπώσει ορισμένες από τις στιγμές του Αγίου, είναι σίγουρο όμως ότι δεν τα κατάφερε... Απλώς, μεταφέρει μια κάποια φευγαλέα αίσθηση, ώστε να συμμετάσχουν -κατά το δυνατόν- οι απανταχού φίλοι μας!


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάτερ, τὴν εὐχή σας

Δὲν ξέρουμε πῶς νὰ σᾶς εὐχαριστήσουμε γιὰ τὴν ἀνάρτηση τῶν φωτογραφιῶν ἀπὸ τὴν Λιτανεία τοῦ Ἁγίου μας! Γιὰ ἐμᾶς τοὺς "ξενιτεμένους" ἔχει τεράστια σημασία νὰ βλέπουμε τέτοιες στιγμές!

Εὐχαριστοῦμε Θερμά!

Μὲ ὑικὴ ἀγάπη
Διονύσιος Ποταμίτης

kiki είπε...

Και του χρόνου να είμαστε καλά!

Παύλος Φουρνογεράκης είπε...

π. Παναγιώτη,

Xρόνια πολλά, βοήθειά μας ο Άγιος Διονύσιος. Φέτος ήταν πολύ διαφορετικά: σημαντικά κηρύγματα βαθιού θεολογικού περιεχομένου, λιγότεροι αρχιερείς και τα βεγγαλικά μετά την είσοδο του Αγίου για να μην αποσπάται η προσοχή κατά τη διάρκεια της λιτανείας.
Αυτά έψαχνα να βρω γι αυτό και το περσινό μου άρθρο με τίτλο ¨Η ύβρη της χλιδής προς τον Άγιο της συγγνώμης¨. Κάνε ό,τι μπορείς για λιγότερη χλιδή στο χώρο της εκκλησίας, προσπάθησε να επηρεάζεις το Δεσπότη προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι μπορείς.
Να του μεταφέρεις, σε παρακαλώ, τα συγχαρητήριά μου γι αυτή την αλλαγή προς το καλύτερο.Ελπίζω ν΄ ακολουθήσουν και άλλες

φιλικά
Παύλος

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Και η λιτανεία αλλά κυρίως η περιφορά μέσα στο ναό,μου είναι μ ένα τρόπο "οικεία" παρόλο που δεν είχα την ευλογία να βρεθώ ποτέ σωματικά εκεί και να ζήσω αυτές τις δικές σας Μεγάλες Μέρες και Στιγμές. Κι αυτό γιατί υπάρχει αντιστοιχία σε όλα όσα ζούμε εδώ με τον Άγιο Σπυρίδωνα..
Έτσι μπόρεσα να "νοιώσω" αυτά που είδα..
Να είστε καλά πάντοτε και να σας φυλάει ο Άγιος Διονύσιος.