e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Αρκεί να αλλάξουμε ζωή και να μετανοήσουμε ειλικρινά

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΤΕΛΩΝΟΥ και ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ
21ης Φεβρουαρίου 2016
(Λουκ. ιη΄ 10-14)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Άθλιος και αποκρουστικός παρουσιάζεται στα μάτια μας ο Φαρισαίος της παραβολής. Θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από όλους τους άλλους, μεγαλοποιώντας τα τυχόν πλεονεκτήματά του και υποβαθμίζοντας ή και μηδενίζοντας τα ελαττώματά του. Επιπλέον διαπράττει ιεροσυλία και ασέβεια, διότι προσήλθε στο ναό, όχι για να πει ψέματα και να καυχηθεί. Στάθηκε μπροστά στον Θεό μεγαλομανής και άκαμπτος. Επιδεικνύει με σατανική πώρωση τον εαυτό τους στους άλλους. Επιθυμεί λιβανωτούς και επαίνους, που μόνο στον Θεό πρέπει να αποδίδονται. Κατακρίνει τους άλλους ανερυθρίαστα, κατηγορώντας τους ως άρπαγες, άδικους και μοιχούς: Δείχνουν με το δάχτυλο περιφρονητικά τον –κατά γενική ομολογία- αμαρτωλό Τελώνη. Δεν αναλογίστηκε όμως: με τι δικαίωμα γίνεται αυτός κριτής των άλλων συνανθρώπων του; Πώς μπορεί και σφετερίζεται ένα προνόμιο που μόνον ο Θεός μπορεί να το έχει;
Και όταν τελειώνει τις κατηγορίες, αρχίζει τις καυχήσεις για την τήρηση των εξωτερικών τύπων του Μωσαϊκού Νόμου. Ολόκληρη την ζωή του αντιλαμβάνεται την θρησκεία ως κάτι το επιπόλαιο, το επιδερμικό. Δεν αφοσιώθηκε ποτέ στον συνάνθρωπό του. Δεν έδειξε αγάπη και καλοσύνη, ούτε υπήρξε ταπεινός, ανεξίκακος, σεβαστικός, πράος. Δεν εφήρμοσε την πίστη του κάνοντας καλά έργα, μήτε τον απασχόλησε η ανάγκη και ο πόνος του πλησίον. Μόνο τον εαυτό του αγαπά. Όλα τα κάνει πια για το «θεαθήναι», περιφρονεί τον Θεό και τους συνανθρώπους του.
Πόσο διαφορετικό παράδειγμα όμως αποτελεί ο πραγματικά ευσεβής, ταπεινός και πιστός Τελώνης! Έχει πλήρη συναίσθηση της αθλιότητος και αμαρτωλότητάς του, κάθε αδικίας που έχει διαπράξει και μετανοεί για όλα αυτά με θρήνο και συντριβή. Θεωρούσε τον εαυτό του ανάξιο, όχι μόνο να μπει, αλλά να πλησιάσει έστω τον Ναό. Δεν τολμούσε ούτε τα μάτια του ψηλά να σηκώσει. Δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε καν για τις ύβρεις που εκτόξευε ο Φαρισαίος εναντίον του. Ικέτευε για το θείο έλεος με αγωνία.
Ας μιμηθούμε όλοι το παράδειγμα αυτού του ανθρώπου, όσο μεγάλα κι αν ήταν τα αμαρτήματά μας. Ας μην απογοητευόμαστε. Αρκεί να αλλάξουμε ζωή και να μετανοήσουμε ειλικρινά! Έτσι θα κατακτήσουμε την Ουράνια Βασιλεία, την οποία αποστερήθηκε ο φαύλος και ασεβής Φαρισαίος. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: