e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας και ο Πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου καλοδέχτηκαν τις Aποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου | Заява Президента Порошенка щодо Автокефалії Української Церкви [video]


Ρεπορτάζ - κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας 

Με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπό του, έκανε δεκτές τις αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, οδεύοντας προς την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα του. Επεσήμανε ότι ο Τόμος είναι μια άλλη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. «Ο Θεός είδε τον αγώνα του ουκρανικού λαού για την ανεξαρτησία του. Άκουσε τις προσευχές μας. Εκτιμήθηκαν δεόντως οι κόποι μας», είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι το θέμα της ένταξης στο ενιαίο εθνικό Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι θέμα ελεύθερης επιλογής για κάθε πιστό και κανείς δεν θα πιέσει να προχωρήσει το ζήτημα με τη βία. Το κράτος θα σέβεται την επιλογή του κάθε Ουκρανού και να εγγυηθεί πλήρη θρησκευτική ελευθερία. Είπε χαρακτηριστικά: "Εγγυώμαι ότι η Ουκρανία θα σεβαστεί την επιλογή εκείνων που επιλέγουν να παραμείνουν σε αυτή την εκκλησιαστική δομή, η οποία θα διατηρήσει την ενότητα με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Αλλά ακριβώς εγγυώμαι ότι το κράτος θα προστατεύσει τα δικαιώματα των ιερέων και πιστών του UOC-MP (δηλ. της Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας Πατριαρχείου Μόσχας), οι οποίοι αποφασίζουν οικειοθελώς να βγουν από τη Μόσχα, ούτως ώστε, μαζί με τους άλλους Ορθοδόξους, να δημιουργήσουν μια ενιαία εθνική ορθόδοξη Εκκλησία". 

Σύμφωνα με τον αρχηγό του κράτους, η δημιουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας είναι μια πορεία προς την ειρήνη, την αμοιβαία κατανόηση και την ενοποίηση.

"Αυτή είναι η νίκη της Ουκρανίας, η κοινή μας νίκη!", υπογράμμισε!!! Απευθυνόμενος μάλιστα στον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφώνησε: "Παναγιώτατε, η Ουκρανία προσβλέπει στην ποιμαντική επίσκεψή σας..."


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου Αντρέι Paruby, στη σελίδα του στο Facebook, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ουκρανία, καλοδέχτηκε όλες τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έκανε λόγο περί Ιεραρχών - Πατριωτών πλέον στην Ουκρανία, οι οποίοι θα συγκροτήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας και ανέφερε ότι μετά το 1686 βιώνουν ανεξαρτησία από τη Μόσχα. Για του λόγου το ασφαλές, αντιγράφουμε το ακριβές κείμενο: 

"Це віховий день історії України та її Православної Церкви! Вітаю усі рішення Синоду Вселенської Патріархії.

Першим пунктом сьогоднішнього рішення Синоду оголошено про процес надання Українській Помісній Православній Церкві Автокефалії. Щиро сподіваюся, що найближчим часом відбудеться Всеукраїнський Православний Собор у Києві, у якому візьмуть участь всі ієрархи - патріоти України, які проголосять утворення Єдиної Помісної Української Православної Церкви. Я переконаний, що після об'єднавчого собору в Києві, Всесвятійший Патріарх Варфоломій вручить Предстоятелю Помісної Української Православної Церкви Томос про Автокефалію.
     Сьогодні Вселенська Патріархія ухвалили історичні рішення, як визнання УПЦ КП та УАПЦ, ідея відновлення Ставропігії Вселенської Патріархії у Києві, а головне сьогодні Вселенська Патріархія скасувала Синодальний лист 1686 року.
     Про це сотні років мріяли і зараз вірять у вищу справедливість покоління українців. Українська Православна Церква - Церква Володимирового хрещення вперше з 1686 року виборола свою довгоочікувану незалежність від Москви.

Щиро дякую Вселенському Патріарху Варфоломію за його молитви та батьківську опіку над українським народом.

Дякую Екзархам Всесвятійшого Патріарха за їхню важливу місію в Україні.

Українські державники, душпастирі та світські, кожен на своєму місці і у своїй сфері, багато зробили, щоби нарешті вибороти Єдину Українську Помісну Православну Церкву.

Щиро дякую всім однодумцям та сподвижникам цієї святої справи!

Щиро вітаю Український Народ!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: