e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Βαρυσήμαντη ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου στη Χάλκη με αναφορές στο Ουκρανικό [video]


Γράφει ο π. ΡΩΜΑΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: «Εν ονόματι των αρχών του Μεγάλου Φωτίου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, και σήμερον ο Αποστολικός Θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως εκφράζει την Οικουμενικήν του Ευθύνην και την σημασίαν του σεβασμού της κανονικής δομής και τάξεως εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία διά της χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας εις τον χειμαζόμενον εκκλησιαστικώς ευσεβή Ουκρανικόν Λαόν».

Ομιλία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης, και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης, επί του Λόφου της Ελπίδος, την 6η Φεβρουαρίου 2019, ημέρα εορτής της μνήμης του Ιδρυτού και Προστάτου της, του εν Αγίοις Πατρός ημών Φωτίου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου.

Στην Ομιλία Του, ο Παναγιώτατος εξέπεμψε πολλαπλά σπουδαία μηνύματα, ενώ, με αφορμή τις αναφορές του στο Μέγα Φώτιο και στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, τους Ρωμιούς Φωτιστές των Σλάβων, δεν παρέλειψε να κάμει καίρια μνεία για τα εκκλησιολογικά και κανονικά δικαιώματα και προνόμια του Οικουμενικού Θρόνου, ιδιαιτέρως δε να αναφερθεί στο φλέγον επίκαιρο θέμα της παροχής Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Ουκρανίας, δίδοντας αποστομωτική απάντηση σε όσους επικρίνουν τις ορθές αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα της Ομιλίας του Παναγιωτάτου (στο βίντεο μεταξύ 03:05 και 06:35):

«Ο Μέγας Φώτιος υπήρξε γιγαντιαία μορφή της ιστορίας των ελληνικών γραμμάτων, πολυτάλαντος και πολυΐστωρ, καθηγητής και εκφραστής της δόξης του Βυζαντίου διά των οραμάτων και των έργων του, χαρισματικός εκκλησιαστικός ηγέτης, βαθυστόχαστος θεολόγος και ανυποχώρητος πρόμαχος της Ορθοδοξίας.
     Και σήμερον εμπνεόμεθα από τους Μεγάλους Πατέρας, οι οποίοι εθεολόγησαν εν διαλόγω με τα σημεία των καιρών. Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος, ούσα οικοδομημένη επί την πέτραν.
     Εις την εποχήν του ο χαλκέντερος Πατριάρχης Φώτιος είχεν να αντιμετωπίσει ποικίλας αμφισβητήσεις και πειρασμούς, και έδωκεν την εκκλησιαστικήν αυτού μαρτυρίαν διά την αλήθειαν της πίστεως και διά την κανονικήν τάξιν και τα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου με σθένος και αποφασιστικότητα. Ίσχυον δι’ αυτόν και διά τους αγώνας του τα αυτά εκκλησιολογικά και κανονικά κριτήρια, τα οποία και σήμερον καθορίζουν και κατευθύνουν την δράσιν και τας πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
     Εν ονόματι των αρχών, επί τη βάσει των οποίων ο Πατριάρχης Φώτιος επευλόγησε την μετάβασιν των λογίων Θεσσαλονικέων αυταδέλφων Κυρίλλου και Μεθοδίου, κατά το έτος 862, εις την Μοραβίαν, οι οποίοι μετέδωκαν την Ορθόδοξον Πίστιν εις τους Σλαύους και, διά της εμμονής των εις την χρήσιν της τοπικής γλώσσης, ανέδειξαν το μεγαλείον και το οικουμενικόν πνεύμα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, εν ονόματι λέγομεν αυτών των αρχών, και σήμερον ο Αποστολικός Θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως εκφράζει την Οικουμενικήν του Ευθύνην και την σημασίαν του σεβασμού της κανονικής δομής και τάξεως εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία διά της χορηγήσεως Αυτοκεφαλίας εις τον χειμαζόμενον εκκλησιαστικώς ευσεβή Ουκρανικόν Λαόν.
     Το κίνητρον εις τας παρεμβάσεις του Οικουμενικού Θρόνου δεν υπήρξεν ποτέ η επίδειξις ισχύος -άλλο ότι μας κατηγορούν ότι έχομεν «παπικάς τάσεις»- αλλά η οικοδομή του Σώματος του Χριστού, η ενότης της Ορθοδοξίας και το ποιμαντικόν ενδιαφέρον διά τον λαόν του Θεού.
     Ο καλός αγών του Ιερού Φωτίου εδικαιώθη. Ευλόγησεν ο Θεός τα έργα του και την εν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλην Σύνοδον του 879-880, η οποία παραμένει εις την συνείδησιν της Εκκλησίας ως η Η΄ Οικουμενική Σύνοδος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: