e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Η νυκτερινή λιτάνευση της Αγίας Μαύρας 2020 στο Μαχαιράδο Ζακύνθου [video]


Σήμερα Κυριακή 12 Ιουλίου 2020, πανηγύρισε σεμνοπρεπώς -λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του Κορονοϊού- ο Ιερός Ναός των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου.
Στις 2 τα χαράματα πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της περίπυστης Εικόνας της Αγίας Μαύρας, σύμφωνα με το τοπικό έθιμο. ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Στο όμορφο πλακόστρωτο προαύλιο στο Μαχαιράδο Ζακύνθου, με το πυργοειδές βενετσιάνικο καμπαναριό με τις τέσσερις καμπάνες να δεσπόζει, βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Μαύρας. Στο εσωτερικό της φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της, στολισμένη από αμέτρητα αφιερώματα - στολίδια των πιστών. Κάποτε το εσωτερικό της εκκλησίας αποτελούσε έργο μοναδικής θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας με την πολυτέλεια, τις εικόνες, τις μοναδικές συνθέσεις με τα υπέροχα χρώματα, τα ξυλόγλυπτα και κυρίως με το χρυσόγλυπτο τέμπλο ζακυνθινού μπαρόκ. Όλα αυτά -δυστυχώς- μέχρι τον Δεκέμβριο του 2005, όταν το εσωτερικό της εκκλησίας κάηκε ολοσχερώς.
Σήμερα γίνονται προσπάθειες από τους κατοίκους του νησιού και από τον πολύ δραστήριο ιερέα της να την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση. Στο εσωτερικό της υπάρχει φωτογραφία όπου μπορείς να θαυμάσεις πως ήταν η εκκλησία πριν την πυρκαγιά και να εκτιμήσεις το σπουδαίο έργο που γίνεται για την επαναφορά της.

[πηγή: ΖanteTimes]

Δεν υπάρχουν σχόλια: