e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Θλίψη ιεραρχών για την Αγία Σοφία | Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου


Για ύβρι και προσβολή που αφορά σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα ανεξαρτήτως θρησκεύματος, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, για την απόφαση Ερντογάν να μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Τη βαθιά τους θλίψη εκφράζουν οι ορθόδοξοι ιεράρχες που αξιώνουν λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας.

48 ώρες μετά την ιταμή πρόκληση του Ερντογάν να αποφασίσει την άμεση μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για προσβολή απέναντι σε όλον τον Χριστιανικό κόσμο.

«Η εργαλειοποίηση της θρησκείας για την επιδίωξη κομματικών, γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει αυτόν που την επιχειρεί. Η προσβολή και η ύβρις δεν αφορούν μόνο στην Ορθοδοξία και στη Χριστιανοσύνη γενικότερα, αλλά και σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Είναι σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν».

Αλλά και ο Μητροπολίτης Πειραιά, Σεραφείμ, που ζήτησε τη λήψη διπλωματικών μέτρων κατά της Τουρκίας από την ελληνική κυβέρνηση, μίλησε για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ερντογάν.

Τη βαθιά θλίψη του για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για όσα πρόκειται να συμβούν το επόμενο χρονικό διάστημα ως τις 24 Ιουλίου, όταν και θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο μνημείο σύμβολο για την Ορθοδοξία, εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ.

Από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο εκεί Πατριάρχης, Θεόδωρος, κατηγόρησε τον Ερντογάν πως προσθέτει ένα μεγάλο αγκάθι στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Οι Ορθόδοξοι ιεράρχες περιμένουν τις επόμενες κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ζητούν τη λήψη μέτρων αντίδρασης στην απόφαση της Τουρκίας.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο άνδρες συζήτησαν διεξοδικά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις περαιτέρω ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προσχωρήσει η χώρα.

Οι δυο τους συμφώνησαν κράτος και εκκλησία να συντονίζουν τις ενέργειες και τις αντιδράσεις τους για το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: