e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Παράκληση προς την Παναγούλα Μπανάτου και Λιτάνευσή της εντός του Ναού


Μια ασυνήθιστη βραδιά Πανηγυριού της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου έλαβε χώραν απόψε, εσπέρας Δεκαπενταύγουστου 2020. Άλλες χρονιές, μεγάλη Λιτανεία, πολύς κόσμος, μουσικές και χοροί εκ της τοπικής Παραδόσεως και εκ του λαϊκού ή έντεχνου ρεπερτορίου, ψητά και πάσης φύσεως πανηγυριωτισμοί!...

Φέτος, εξαιτίας του θανατηφόρου Κορονοϊού, όλα πραγματοποιήθηκαν αλλιώς: Έγινε μεν η Παράκληση προς την Παναγία, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, η δε λιτάνευση της περίπυστης μεγαλομάτας Εικόνας της Παναγούλας πραγματοποιήθηκε εντός του Ναού τρις, στο δε τέλος της λιτής αυτής, εξήλθε το Εικόνισμα στο πλατύσκαλο του Ναού και ΜΟΝΟ. Από εκεί, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Εφημέριος, "χαιρέτησε κι ευλόγησε την Ενορία και την Κωμόπολη, όπως παρόμοια πράττουν οι νοικοκυρές, που βγαίνουν στην εξώπορτα όταν δέχονται ή αποχαιρετούν δικούς και φίλους!".

Ευάριθμοι προσκυνητές πέρασαν για προσκύνημα από τον Ναό της Παναγούλας, φέροντες μάσκα προφυλάξεως. Οι περισσότεροι εξέρχονταν του Ναού για λόγους ασφαλείας και παρακολουθούσαν την Ακολουθία από τα μεγάφωνα. Οπότε αισθάνθηκαν ικανοποίηση και αγαλλίαση, όταν είδαν να ξεπροβάλει στο πλατύσκαλο η Κυρά η Παναγούλα. Συμμετείχαν ιερατικώς ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο π. Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα, ιεροψαλτικώς δε καλλίφωνος Χορός, με επικεφαλής τον πολύν Παναγιώτη Κάνδηλα.

Ο Ναός έμεινε ανοικτός μέχρις αργά, οπότε είχαν την ευκαιρία να περάσουν και άλλοι προσκυνητές, σεβόμενοι την Πανάχραντη Μητέρα!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]





























































Δεν υπάρχουν σχόλια: