e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Έκδοση έξι Ομιλιών του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Παναγία Σουμελά των ετών 2010-2015


Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Με χαρά μεγάλη και ικανοποίηση έλαβε ο γράφων εκ μέρους της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ το άρτι εκδοθέν βιβλίο του (και με ιδιόχειρη γραφή Του στο εξώφυλλο), το οποίο υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο "΄Σ στην Σουμελάν", κυκλοφορήθηκε από την περιώνυμη Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με 62 σελίδες, Κωνσταντινούπολη 2020.

Σε αυτό το μικρό -πολύτιμο εντούτοις βιβλίο- περιλαμβάνονται οι έξι ιστορικές ομιλίες του Πρωθιεράρχου της Ορθοδοξίας, εκφωνηθείσες κατά τις Ευχαριστιακές Συνάξεις του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, αρχής γενομένης το 2010 (οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πατριαρχική Λειτουργία στην ιστορία της Μονής) έως και του έτους 2015.

Προτάσσεται Πατριαρχικό Γράμμα τοις εντευξομένοις, όπου επισημαίνεται μεταξύ άλλων: "[...] Είναι γεγονός, ότι εις την περιοχήν του Γένους, αι μυριάδες των Ορθοδόξων πιστών, αι ακμαίαι κοινότητες με αξιοθαύμαστον πνευματικήν ζωήν και οικονομικήν ευρωστίαν, οι μεγαλοπρεπείς ναοί και αι ιεραί μοναί, τα σχολεία και τα πολλά κοινωφελή ιδρύματα. Υπάρχει όμως παντού η γραφίς των προγόνων μας, τα αποτυπώματα της ευφυΐας και της ευσεβείας των, τα ευλογημένα κατάλοιπα του πολιτισμού των. Χαίρομεν και αγαλλόμεθα, διότι οι Πόντιοι, όπου γης, δεν λησμονούν την "Ρωμανίαν" και τα πάτρια, το σταυροαναστάσιμον ήθος της Ρωμιοσύνης, τας ρίζας και την καταγωγήν των, καλλιεργούν επιμελώς τα έθιμα και τα ςπαραδόσεις των, την μουσικήν και τον χορόν, και επικσέπτονται την αλησμόνητον πατρίδα. [...]".

Στην ανά χείρας έκδοση ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, στην Παναγία Σουμελά στις 15 Αυγούστου 2010 και οι έξι εν λόγω Πατριαρχικές Λειτουργίες. 

Οφείλουμε χάριτες προς τον Παναγιώτατο για την τιμή της αποστολής και προσευχόμαστε να έχει κραταιώνεται εν Κυρίω και να πατριαρχεύει εν Αληθεία επί μακρόν, όπως για τρεις δεκαετίες έως τώρα!






Δεν υπάρχουν σχόλια: