e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα 2020 Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ [video+κείμενο]

 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ 2020

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄

Προς
τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον Λαό
της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου


«Νυγείς εγώ δε τω τυραννούντος βέλει, Χριστέ προσαυδώ, τον κακών αναιρέτην, θάττον μολείνσε της εμής ραθυμίας…»

Μες από την φράση αυτήν εκ των ιαμβικών καταβασιών των Χριστουγέννων, ο ιερός υμνωδός, με λόγο διαχρονικό και επίκαιρο, εκλιπαρεί τον νεογέννητο Κύριο να έρθει γρήγορα στο ανθρώπινο γένος, για να το σώσει από τα βέλη του τυράννου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη γρήγορη θεϊκή προσέγγιση είναι η αναγνώριση της κατάστασης μέσα στην οποία βρισκόμαστε. Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νυγεί, δηλαδή ότι έχουμε πληγωθεί, από τα βέλη του τυράννου. Τα βέλη των παθών, που γεννούν εμπαθείς σκέψεις και επιθυμίες. Τα βέλη της πανδημίας, που προκαλούν ανησυχία, φόβο και ανασφάλεια, που σπέρνουν την καχυποψία, την μισαδελφία και τελικά αυτόν τον ίδιο τον θάνατο.

Η ασθένεια επιφέρει και τον κίνδυνο της ραθυμίας. Μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από την επουράνια προοπτική μας, από την επιθυμία για αγώνα πνευματικό και να μας εγκλωβίσει στην εναγώνια προσπάθεια να παρατείνουμε, έστω και για λίγο, την επίγεια παρουσία μας.

Όμως, έναντι όλων αυτών των κινδύνων και των πειρασμών, που απειλούν τη ζωή μας, εμείς απευθυνόμαστε ικετευτικά στον Κύριό μας, γιατί έχουμε τη βεβαιότητα ότι γεννάται και πάλι, προκειμένου να μας απαλλάξει από κάθε επιβουλή του αντικειμένου.

Η δική Του γέννηση αποτελεί την εγγύηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση την οποία βιώνουμε, διότι Εκείνος είναι ο «αναιρέτης των κακών». Εκείνος γίνεται άνθρωπος, για να μας προσφέρει την αληθινή ζωή, που δεν φοβάται την δοκιμασία και τον πόνο, διότι μες από αυτά, ο κάθε ένας από εμάς αποκτά υπομονή, ταπείνωση, ικανότητα να διεκδικεί και να γεύεται τον Παράδεισο.

Ο Κύριός μας έρχεται σε μιαν εποχή και πάλι ταραγμένη από την ανησυχία της ασθένειας και του θανάτου. Έρχεται όμως εγγυητής της δικής μας νίκης, εάν βέβαια το θελήσουμε! Εάν του προσφέρουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας, τον εαυτό μας τον ίδιο! Εάν του παραχωρήσουμε τόπο εντός μας, για να γεννηθεί και να αναπαυθεί, προκειμένου να μάς αναγεννήσει και να μάς αναπαύσει!

Μόνον εάν Τον υποδεχθούμε ως Σωτήρα, Λυτρωτή και Ευεργέτη, μπορούμε να εορτάσουμε αληθινά τα Χριστούγεννα. Μόνον εάν αποτινάξουμε από τις ψυχές μας το φοβερό πάθος της ραθυμίας, θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τη Θεία Επιδημία και πάλι.

Η Θεία Επιδημία, δηλαδή ο ερχομός του Χριστού μας στον κόσμο, είναι το σπουδαιότερο αντίδοτο στη θανατηφόρα επέλαση του ιού. Και τούτο, διότι η επιδημία του Κυρίου, μάς εξασφαλίζει την αληθινή θεραπεία, την θεραπεία των ψυχών μας, από τα βέλη της αμαρτίας.

Αγαπητοί μου,

ο Χριστός έρχεται και πάλι κοντά μας, για να μην χάσουμε την ελπίδα, τη χαρά, το χαμόγελό μας. Αρκεί να βρει τόπο εντός μας! Είναι, λοιπόν, στο χέρι μας, με τη μετάνοια, την προσευχή, τα δάκρυά μας, να Τον προσκαλέσουμε να γεννηθεί και να κατοικήσει εντός μας.

Σας το εύχομαι και σας προτρέπω να μην φοβάστε και να μην αποκάμνετε. Έχετε την ελπίδα σας στον Κύριο της ζωής, τον Μόνο που μπορεί να μας εγγυηθεί την όντως Ζωή!

Χρόνια καλά, αληθινής ζωής! Χρόνια, που θα φανερώνουν Χριστό, που θα μοσχοβολούν Άγιο Πνεύμα και θα νικούν τον Θάνατο!

Ο Μητροπολίτης

+ο Ζακύνθου ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄


Δεν υπάρχουν σχόλια: