e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Ποιμαντορική επίσκεψη Μητροπολίτη Σουηδίας σε Όσλο και Γκέτεμποργκ

Tην 16η ποιμαντορική του επίσκεψη στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, με την ευκαιρία της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, το διάστημα από 13 έως 16 Αυγούστου 2021.
Το πρωί της 14ης Αυγούστου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη οδικώς από το Όσλο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, συνοδευόμενος από τον κ. Ιωάννη Μπαρμπαντώνη, ενορίτη του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο, όπου λειτούργησε στον Ι. Ναό της Αγίας Τριάδος, το δε απόγευμα της ιδίας επέστρεψε στο Όσλο, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Ιωάννη Αλειφέρη.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου, ο Μητροπολίτης προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook page της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν οι εφημέριοι του ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος και Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερος κ. Maxime Lesage.

Η Θ. Λειτουργία τελέστηκε στα ελληνικά, νορβηγικά, αγγλικά και γαλλικά, τους δε ύμνους έψαλλαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεολογικής Σχολής Όσλο Δρ. Stig Simeon Frøyshov και οι κ.κ. Κοσμάς Πλάκου, Χρυσοβαλάντης Βοτζακάκης και Δημήτριος Γιαννακόπουλος, εξ Ελλάδος επισκέπτης Γυμνασιάρχης.

Στη λατρευτική σύναξη, την Πρέσβυ της Ελλάδος στο Όσλο, Εξοχ. κ. Άννα Κόρκα, εκπροσώπησε ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας Εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Δανασσής, συνοδευόμενος από το Διευθυντή του Προξενικού Γραφείου Όσλο Εντιμ. κ. Παναγιώτη Λυκοσκούφη και τον συνεργάτη της Πρεσβείας κ. Σπυρίδωνα Ντούμα.

Παρέστησαν, επίσης, ο κ. Ιωάννης Αλειφέρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας, και ο Δρ. Αντώνιος Κουμουρίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Σχολείου Όσλο, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο κ.κ. Κυριακή Παπαδοπούλου – Samuelsen και Μιχαήλ Μπίκουλης, πλήθος πιστών από το Όσλο και την ευρύτερη περιοχή και πολλά παιδιά, τα οποία προσκάλεσε κοντά του ο Ποιμενάρχης, κατά την τέλεση της Αρτοκλασίας, και τους μίλησε για το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων από το Χριστό.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο υπερφυές θαύμα της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Κυρίας Θεοτόκου και εξέφρασε τη συγκίνησή του για τα έργα αποκαταστάσεως που πραγματοποιούνται στο Μητροπολιτικό Ναό και την αίθουσα δεξιώσεων και ευχήθηκε όπως ο ιστορικός αυτός ναός, αποκατασταθείς εκ βάθρων, συνεχίσει να αποτελεί το κόσμημα της τοπικής Εκκλησίας στη Νορβηγία και θα αναπαύει πνευματικά τους εισερχομένους.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος, μαζί με τους εφημερίους και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, είχαν συνάντηση με τα συνεργεία αποκαταστάσεως και πληροφορήθηκαν για την πρόοδο των έργων στο ναό και την αίθουσα δεξιώσεων.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος με τη συνοδεία του, αποτελουμένη από τους π. Αλέξανδρο, π. Μάξιμο και την Πρεσβυτέρα του Delphine και τον κ. Μιχαήλ Μπίκουλη, παρακάθισαν σε δείπνο στην οικία της εκ των παλαιοτέρων ενοριτών του Μητροπολιτικού Ναού Ευγεν. κ. Αγγελικής Kruse – Jensen.

Τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021, ο Σεβασμιώτατος, προσκεκλημένος των Εντιμ. κ.κ. Κωνσταντίνου Δανασσή και Παναγιώτη Λυκοσκούφη, επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους συνεργάτες του Προξενείου και της Πρεσβείας, το δε απόγευμα της ιδίας επέστρεψε στην έδρα της Επαρχίας του, στη Στοκχόλμη.
Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της κ. Ευαγγελίας Πισπιρίγκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: