e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ο Πατριάρχης στο CNN Türk για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία


Φως Φαναρίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στο CNN Türk τόσο για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όσο και για την θρησκευτική της διάσταση. Είναι η πρώτη συνέντευξη του Πατριάρχη για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Ο Πατριάρχης είπε για την επικοινωνία του με τον Ουκρανό πρόεδρο: “Ο πρόεδρος Ζελένσκι μας ζήτησε να εντείνουμε τις προσευχές μας για ειρήνη κι εμείς είμαστε κοντά τους”.

Και σε σχετική ερώτηση απάντησε: “Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν αδίκησε τον εαυτό του και τη χώρα του. Εισπράττει την αντίδραση όλου του κόσμου. 

Εμείς ως Πατριαρχείο καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου εδώ και 30 χρόνια. Πάντα δίναμε μεγάλη σημασία στην Πανορθόδοξη ενότητα. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Πήραμε τις αποφάσεις μας λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες ανάγκες και τις σύγχρονες συνθήκες. Το Πατριαρχείο μας εργάστηκε πολύ σκληρά για την ενότητα. Όλα πήγαιναν πολύ καλά μέχρι το 2016. Η Κωνσταντινούπολη ήταν πάντα στην πρώτη θέση στην ορθόδοξη ιεραρχία. Η Μόσχα βρίσκεται στην 5η θέση. Προσπάθησαν να μας μειώσουν. Δεν φοβόμαστε”.

Ο Πατριάρχης ευχήθηκε χαρακτηριστικά για την έκβαση του πολέμου: «Θέλουμε οι ειρηνευτικές συνομιλίες να είναι επιτυχείς. Είμαστε πάντα υπέρ της ειρήνης».


Δεν υπάρχουν σχόλια: