e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Οφειλόμενες απαντήσεις Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας στο άρθρο της Gothenburg Post (29.3.2022) [gr-en]



Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας θεωρεί καθήκον της, να απαντήσει στο νέο άρθρο της Gothenburg Post, της 29ης Μαρτίου 2022, αντικρούοντας τις αναλήθειες που αυτό περιέχει, προς αποκατάσταση της αλήθειας, καταπολέμηση των ψευδών πληροφοριών και προς οφειλόμενη πληροφόρηση του ποιμνίου της στην Σκανδιναυΐα.


Κηδεία Μητροπολίτου πρώην Αμασείας κυρού Παύλου Μενεβίσογλου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας έπραξε το καθήκον του, παραστάς στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού προκατόχου του, Μητροπολίτου κυρού Παύλου Μενεβίσογλου.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας συνοδευόταν από τρεις κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, όπου παρέστησαν ομού, συμπροσευχόμενοι υπέρ αναπαύσεως του αοιδίμου Ιεράρχου.

Η επιστολή που ανεγνώσθη προ της ενάρξεως της εξοδίου ακολουθίας, περιείχε οδηγίες που άφηνε ο μακαριστός Ιεράρχης, σύμφωνα με τις οποίες, επιθυμία του ήταν να τελεσθεί η ακολουθία από Ρουμάνο Ιερέα. Ωστόσο, δεν απαγόρευε σε κανέναν να παραστεί στην κηδεία του, για να αποτίσει φόρο τιμής και να συμμετάσχει προσευχητικώς – ιδιαιτέρως στον διάδοχό του, ο οποίος εξετέλεσε το ιερό του καθήκον, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη.

Η Ιερά Μητρόπολις διαψεύδει κατηγορηματικά την δήλωση ότι ο Μητροπολίτης Κλεόπας είχε απαγορεύσει στον Μητροπολίτη Παύλο, να επισκέπτεται τους ναούς που υπάγονται στην δικαιοδοσία της Επαρχίας του. Τουναντίον, ο Μητροπολίτης Κλεόπας τον είχε προσκαλέσει, πολλές φορές, να λειτουργήσει και να προεξάρχει ιερών ακολουθιών, πανηγύρεων και συναφών εκδηλώσεων.

Στις λειτουργίες, ο Μητροπολίτης Κλεόπας, πάντοτε μνημόνευε, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη, τον προκάτοχό του, στην Μεγάλη Είσοδο, ως εξής: “Παύλου Αρχιερέως, του και σεβασμίου προκατόχου ημών.”


Ο Μητροπολίτης Κλεόπας στο Άγιον Όρος

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους, τον Ιούνιο του 2015, αποδεχθείς την πρόσκληση του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Βαρθολομαίου, όπου προέστη της πανηγύρεως της Αναλήψεως του Κυρίου. Ήταν η μόνη προσκυνηματική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου στο Άγιον Όρος, κατά τα οκτώ έτη της αρχιερατικής του διακονίας, η οποία προβλήθηκε αρκούντως από τα τότε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι δεν έγινε μυστικώ τω τρόπω.


Διοικητική αναδιάρθρωση των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως στην Σουηδία

Με την ίδρυση των νέων ενοριών της, η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας ξεκίνησε διοικητική αναδιάρθρωση για τον λόγο ότι κάποιες από τις υφιστάμενες ενορίες ήταν προηγουμένως μη εγγεγραμμένες ως νομικές οντότητες και αντιμετώπιζαν αρκετές διοικητικές δυσκολίες, όπως π.χ. δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ΑΦΜ και ν᾽ ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς. Η αναδιοργάνωση έγινε, για να λυθούν αυτού του είδους τα προβλήματα.

Καθώς οι μη εγγεγραμμένες ενορίες είχαν μη λειτουργικά συμβούλια, η Ι. Μητρόπολις διόρισε προσωρινά συμβούλια, για την τακτοποίηση των εγγράφων που αφορούσαν την αναγνώριση των ενοριών ως νομικών προσώπων. Ο διορισμός των εν λόγω συμβουλίων έγινε με απόλυτα θεμιτό τρόπο, σύμφωνα με το Καταστατικό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η ενέργεια αυτή ήταν ακραιφνώς διοικητικού χαρακτήρος και ουδόλως εκκλησιαστικού. Ουδείς εκ των κληρικών εμποδίστηκε στην επιτέλεση των εκκλησιαστικών του καθηκόντων.

Η διαδικασία τελικώς ολοκληρώθηκε και το Kammarkollegiet (Σουηδικός κρατικός φορέας) εξέδωσε νέα ΑΦΜ, για όλες τις ενορίες.

Ακολούθως, η Ιερά Μητρόπολις συνέδραμε στο να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί για τις ενορίες Κάλμαρ, Μπορώς και Γιονσέπινγκ, καταθέτοντας πάραυτα το ποσό των 100.000 Σουηδικών κορωνών (περίπου 10.000 ευρώ), στον λογαριασμό κάθε μιας από τις ανωτέρω ενορίες, τηρώντας την υπόσχεσή της προς αυτές.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας ενημέρωσε τότε εγγράφως τους εφημερίους και των τριών νέων ενοριών για τις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και τις Σουηδικές Αρχές και ζήτησε από τους κληρικούς, να του υποδείξουν το μέλος του εκκλησιαστικού τους συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα ταμίου και την διαχείριση του ενοριακού τους τραπεζικού λογαριασμού.


Οι υπογραφές του Μητροπολίτου Σουηδίας

Σχετικά με την χρήση του ονόματος του Μητροπολίτου σε επίσημα έγγραφα, οι κρατικές αρχές ζητούν, μερικές φορές, από τον Μητροπολίτη, να χρησιμοποιήσει το βαπτιστικό του όνομα, όπως είναι καταχωρημένο στο διαβατήριό του - όπως όλοι γνωρίζουν – είναι διαφορετικό από το εκκλησιαστικό του όνομα, αυτό που έλαβε στην χειροτονία του. Αυτός είναι απλά ο λόγος που ο Μητροπολίτης, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιεί το εκκλησιαστικό του όνομα “Μητροπολίτης Κλεόπας” και σε άλλες το βαπτιστικό του όνομα, κατά περίπτωσιν.


Σχετικώς με την υποτιθέμενη έρευνα του Kammarkollegiet

Η δήλωση ότι το Kammarkollegiet έχει ξεκινήσει έρευνα, σχετικά με την αναδιάρθρωση των ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως, είναι εσφαλμένη. Η Ιερά Μητρόπολις υπέβαλε σχετική ερώτηση προς το Kammarkollegiet, από το οποίο έλαβε γραπτώς την επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα σε εξέλιξη σχετικά με την αναδιάρθρωση των ενοριών της.


Καταγγελία στην Αστυνομία

Η Ιερά Μητρόπολις Σουηδίας δεν έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε καταγγελία εις βάρος του Μητροπολίτου Κλεόπα προσωπικώς, οι δε Αστυνομικές Αρχές, όταν ερωτήθηκαν σχετικώς από την Ι. Μητρόπολη, επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει καμία εν εξελίξει έρευνα εις βάρος του Μητροπολίτου Κλεόπα.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η GP έχει κάνει αρκετές ψευδείς δηλώσεις σε προηγούμενα άρθρα της. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η Stockholm Stad και η Länsstyrelsen Στοκχόλμης (Σουηδικές κρατικές υπηρεσίες) θεώρησαν ότι η αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης ήταν μια “παράνομη κατασκευή”. Σε προηγούμενες δηλώσεις της, η Ιερά Μητρόπολις δημοσίευσε έγγραφα - με την μορφή αναμφισβήτητων επιβεβαιώσεων, μέσω ηλεκτρονικών επιστολών, από τις ανωτέρω αρχές - που αποδεικνύουν ότι, ούτε η Stockholm stad, ούτε η Länsstyrelsen Stockholm, έχουν κάνει τέτοια δήλωση.


Αναφορά στις φερόμενες ως πλαστές υπογραφές στα έγγραφα δωρεάς του κτιρίου της εκκλησίας του Γκέτεμποργκ

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενες δηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, η μεταφορά του ναού του Γκέτεμποργκ έγινε με απόφαση συμβουλίου, που εκτελέστηκε από το νόμιμο εκκλησιαστικό συμβούλιο της Ενορίας του Γκέτεμποργκ.

Τα υπογεγραμμένα έγγραφα συγκεντρώθηκαν προσωπικώς από τον επικεφαλής του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Γκέτεμποργκ, χωρίς την ανάμειξη της Ιεράς Μητροπόλεως. Τα πρωτότυπα έγγραφα εστάλησαν ταχυδρομικώς στην Ιερά Μητρόπολη και ταυτοχρόνως, αντίγραφα PDF των ίδιων εγγράφων εστάλησαν στην Ιερά Μητρόπολη, μέσω ηλεκτρονικής επιστολής, από τον τότε επικεφαλής του εκκλησιαστικού συμβουλίου της Ενορίας του Γκέτεμποργκ.

Η Ιερά Μητρόπολις διαθέτει τα πρωτότυπα των εγγράφων αυτών. Ως εκ τούτου, η ψευδής κατηγορία ότι η Ιερά Μητρόπολις πλαστογράφησε τα εν λόγω έγγραφα δεν ευσταθεί και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν, ως συνημμένα, στις προηγούμενες δηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Holy Metropolis of Sweden Issues Response

to Gothenburg Post Article of March 29, 2022


The Holy Metropolis of Sweden and All Scandinavia feels obliged to respond to and refute the false accusations in the Gothenburg Post’s latest article of March 29, 2022 in the interest of restoring truth and combating false information, for the sake of its flock in Scandinavia.


Funeral of Metropolitan Pavlos Menevisoglou formerly of Amaseia

His Eminence Metropolitan Cleopas of Sweden preformed his ecclesiastical duty when he attended the funeral for his ever-memorable predecessor Metropolitan Pavlos Menevisoglou.

Metropolitan Cleopas was accompanied by three clergymen of the Holy Metropolis of Sweden, who joined him in praying for the repose of the soul of the departed hierarch.

The letter that was read prior to the start of the funeral included instructions expressing the late Metropolitan Pavlos’ desire that his funeral was to be conducted by a Romanian priest. However, he did not forbid anyone from attending his funeral to pay their respects and join in prayer – especially not prohibiting his successor to perform his ecclesiastical duty, according to the traditions of the church.

The Holy Metropolis also wants to clearly deny the false statement that Metropolitan Cleopas had forbidden Metropolitan Pavlos to visit the churches under the Metropolis jurisdiction. On the contrary, Metropolitan Cleopas had invited him to celebrate and preside over religious ceremonies and related events on many occasions.

Whenever Metropolitan Cleopas would celebrate the Divine Liturgy, he would also always commemorate his predecessor in accordance with ecclesiastical tradition, during the part of the “Great Entrance” as follows: “Pavlos the Hierarch, my venerable predecessor”.


Metropolitan Cleopas’ Visit to Mt. Athos

His Eminence Metropolitan Cleopas visited the Esphigmenou Monastery in Mt. Athos, in June 2015, following an invitation from the Monastery’s Abbot the V. Rev. Archimandrite Bartholomew, where he presided over the feast of the Assumption of the Lord. This was His Eminence’s only pilgrimage to Mt. Athos during his eight years of service as a prelate and received significant coverage in the media, which proves in and of itself that the trip was not undertaken in secret.


Administrative Reorganization of the Holy Metropolis’ Parishes in Sweden

With the establishment of its new parishes, the Holy Metropolis initiated an administrative reorganization. The reason for this was because some of the existing parishes were previously unregistered as legal entities and faced several administrative difficulties, i.e. not being able to obtain Tax ID and open bank accounts. The reorganization was conducted in order to solve these problems.

As the unregistered parishes had nonfunctioning boards, the Metropolis appointed temporary interim boards that executed the documents for the registration of the parishes as legal entities. The appointment of such boards was done in a totally legitimate way, in accordance with the Metropolis By-Laws

This action was purely administrative and not ecclesiastical in nature. None of the clergymen were obstructed from performing their ecclesiastical duties.

The process was ultimately completed and the Kammarkollegiet issued new ID Numbers for all parishes.

After the registration, the Metropolis was able to assist in the process of opening bank accounts for the parishes of Kalmar, Borås, and Jönköping, immediately depositing the sum of 100,000 SEK to the account of each one of aforementioned parishes, thus fulfilling the promise made to them.

Metropolitan Cleopas has since informed the parish priests of the three new parishes regarding the bank accounts, as well as the Swedish Authorities, and asked clergymen to designate the member of their parish council, who would assume duties of treasurer and the management of their parish bank account.


Metropolitan of Sweden’s Signature

Regarding the use of the Metropolitan’s name in official documents, the state authorities sometimes request the Metropolitan to use his legal name, as it appears on his passport, which is – as everybody knows - different from his ecclesiastical/ordination name. This is the simple reason why the Metropolitan in some cases uses his ecclesiastical name “Metropolitan Cleopas”, and in other cases his legal name, depending on the nature of the matter.


Regarding alleged Kammarkollegiet investigation

The statement that Kammarkollegiet has initiated an investigation regarding the administrative reorganization of the Metropolis’ parishes is incorrect. The Holy Metropolis has made a formal inquiry to Kammarkollegiet and has received a written confirmation that there is no ongoing investigation whatsoever regarding the reorganization of its parishes.


Police Complaint

The Holy Metropolis of Sweden has not been notified of any complaint made against Metropolitan Cleopas personally. Moreover, following a recent inquiry by the Holy Metropolis, Police Authorities confirmed that there is no ongoing investigation whatsoever against Metropolitan Cleopas. 


We want to note that GP has made several false statements in its previous articles. They alleged in particular that Stockholm stad and Länsstyrelsen Stockholm considered that the restoration of the St. George Cathedral of Stockholm was an “illegal construction”. In its previous statements, the Holy Metropolis has uploaded documents - in the form of unequivocal email confirmations from such authorities - demonstrating that, neither Stockholm stad, nor Länsstyrelsen Stockholm, has made any such statement.


Reference to the allegedly forged signatures on the donation documents of the Göteborg church building

As it was mentioned in the Metropolis’ previous statements, the transfer of the Göteborg church building was done by an executive board decision, executed by the legitimate parish council of the Göteborg parish.

The signed documents were collected personally by the chairman of the Göteborg board, without the involvement of the Holy Metropolis. The original documents were posted to the Holy Metropolis, and simultaneously PDF copies of the same documents were emailed to the Holy Metropolis by the then chairman of the Göteborg parish council.

The Holy Metropolis has originals of these documents. Hence, the false accusation that the Holy Metropolis forged the documents is simply impossible, and this has already been demonstrated by the documents uploaded as appendices in the Metropolis’ previous statements.


Δεν υπάρχουν σχόλια: