e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Πατριαρχική Χοροστασία στον Μ. Εσπερινό της παραμονής της Εορτής της Ινδίκτου 2022 [video-photos]

Το απόγευμα της 31ης Αυγούστου 2022, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό για την εορτή της Ινδίκτου, στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, παρουσία πλήθους Ιεραρχών και όλων των παρευρεθέντων κατά την τελετή αγιοκατατάξεως των νέων Αγίων της Εκκλησίας.

Μετά την Απόλυση ο Πατριάρχης χειροθέτησε σε  Άρχοντα Πρωτομαΐστορα τον Εντιμολ. κ. Γεώργιο Πενέλη, Ομότιμο Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ..

Aπευθυνόμενος προς τον νέο Άρχοντα, ο Παναγιώτατος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

 “Είμεθα ιδιαιτέρως συγκεκινημένοι, Εντιμολογιώτατε Άρχον, διότι τιμάται σήμερον εις γόνος προσφυγικής οικογενείας, ο οποίος μέσα εις δυσκόλους περιστάσεις, κατώρθωσε, μετατρέψας την δοκιμασίαν εις γυμνασίαν, και με ακλόνητον εμπιστοσύνην εις την πρόνοιαν του Θεού και εις την δύναμιν της ανθρωπίνης βουλήσεως, να ανέλθη, εις ηλικίαν μόλις 31 ετών, εις την βαθμίδα του τακτικού καθηγητού της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και να αναδειχθή εις παγκοσμίου φήμης ειδικόν εις τον τομέα του σιδηροπαγούς σκυροδέματος.

         Προσεφέρατε πάμπολλα, αγαπητέ Άρχων, εις την αναστήλωσιν Ρωμαικών και Βυζαντινών μνημείων, ιερών μονών, εις την Ελλάδα και αλλαχού, καθώς και, ευρύτερον, εις το πεδίον κατασκευών και της αντισεισμικής θωρακίσεώς των. Είσθε σύμβουλος εις το έργον αποκαταστάσεως της Αστικής Σχολής Γαλατά ενταύθα, καθώς και εις το μέγα εγχείρημα της ανακατασκευής του κτηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Θεολογικής Σχολής Χάλκης, ως πολύτιμος σύμβουλος του συμπροσευχομένου Εντιμολογιωτάτου Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους και Προέδρου της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Παστριαρχείου «Παναγία η Παμμμακάριστος» κυρίου Αθανασίου Μαρτίνου, Μεγάλου Ευεργέτου της Εκκλησίας και του Γένους, ο οποίος τρέφει μεγάλην εκτίμησιν προς το πρόσωπόν σας. Διεκρίθητε, Εντιμολογιώτατε, ως χαρισματικός δάσκαλος και καθηγητής, ως Κοσμήτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών εις το Πανεπιστήμιόν σας, ως μέλος δεκάδων σημαντικών Επιτροπών και ως ειδικός σύμβουλος εις αναρίθμητα έργα. Αι χιλιάδες των μαθητών σας σας θαυμάζουν και σας ευγνωμονούν. Σας επαινούμεν και ημείς δι’ όλα αυτά τα εντυπωσιακά, και είμεθα βέβαιοι ότι, κεκοσμημένος πλέον με το αρχοντικόν οφφίκιον του Πρωτομαίστορος, θα συνεχίσετε «καλών έργων προΐστασθαι».”

 Στην αντιφώνησή του ο νέος Άρχων  Πρωτομαϊστωρ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και την συγκίνησή του προς τον Παναγιώτατο για την μεγάλη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του, και σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία στην μακραίωνη ιστορία της πέρασε αμέτρητες περιόδους δόξας αλλά και κοσμικής ταπείνωσης. Όμως, έμεινε πάντα λαμπρός φάρος πνευματικός, καταυγάζων την ανθρωπότητα με την ουσία της διδασκαλίας του θεανθρώπου. Επέλεξε κάθε φορά μεγάλους στόχους που με την πραγμάτωση τους ανανέωνε τη λάμψη της ανεξάρτητα από τις συνθήκες του κοσμικού περίγυρου μέσα στον οποίο επιβίωνε.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: