e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Άγιος Μάμας, προστάτης των υιοθετημένων παιδιών, εορτάστηκε στο Κάστρο Κυλλήνης Ηλείας

Τον Άγιο Μάμα τον προστάτη των υιοθετημένων παιδιών, αφού έμεινε ορφανός και υιοθετήθηκε αλλά και των βοσκών, διότι κατόρθωσε να δαμάσει τα άγρια ζώα, τα οποία δεν τον κατασπάραξαν αλλά τον περιέβαλαν με αγάπη και στοργή, τίμησε λαμπρά καθώς επίσης με αισθήματα πνευματικής αγαλλίασης και θρησκευτικής ευλάβειας η ενορία του Κάστρου Κυλλήνης. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα εις τον περικαλλή και μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται από το 1890 ως πολύτιμος θησαυρός τμήμα της κάρας του Αγίου Μάμαντα. Το Ιερό αυτό λείψανο αποτελεί μία αέναο πηγή αγιασμού και ευλογίας για τον ευσεβή λαό αυτής της ενορίας, καθώς επίσης και για την ευρύτερη περιοχή του Κάστρου-Κυλλήνης, όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση αναφέρονται πολλά θαύματα του εν λόγω Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του σε νεαρή ηλικία μόλις 15 ετών.
Στον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος ο οποίος αφού ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους, απηύθυνε λόγους Θείας οικοδομής, αγάπης και πνευματικής ωφελείας, στο παριστάμενο πυκνό εκκλησίασμα μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, πλαισιωμένος από τους Πανοσιολογιοτάτους Αρχιμανδρίτες π. Φιλάρετο Σπανόπουλο και π. Κύριλλο Χατζηχαραλάμπους, καθώς επίσης και χορείας Ιερέων, από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ανδραβίδος-Κυλλήνης. Ακολούθησε η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της σεπτής Εικόνας. Ανήμερα τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χριστοφόρου Κωλέτη και των Αιδεσιμοτάτων π. Παναγιώτου Τρυφωνοπούλου, π. Νικολάου Κλουμάση και π. Δημητρίου Κατσίκα. Κατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, συμμετείχαν φιλέορτοι πιστοί από το Δ.Δ Κάστρου και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ανδραβίδος-Κυλλήνης. Μεταξύ αυτών ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων κ. Διονύσιος Κεκάτος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος Ανυφαντής.
Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στις φυλακές, έζησε ως ευγενής ασκήτεψε σε σπήλαια και μαρτύρησε για τον Χριστό με θηριώδη βασανιστήρια που κάθε άλλος νέος στην ηλικία του θα έκανε τα πάντα για να τα αποφύγει. Είναι ένας από τους παιδομάρτυρες στα μέτρα όμως μεγαλομάρτυρα της Εκκλησίας μας. Δηλαδή από τα παιδιά εκείνα που αγάπησαν πολύ το Χριστό και έδωσαν με το φρικτό μαρτύριο και την ζωή τους για Αυτόν! Ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου Μάμαντος, συγκινεί και "ραγίζει καρδιές" και αυτό διότι ο παιδομάρτυρας δεν κλονίστηκε από τους βασανισμούς και τις κακουχίες, τα αντιμετώπισε όλα με πίστη, θάρρος και τόλμη. Έμεινε "δεμένος" και ακλόνητος στην πέτρα της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστεως αλλά και δεν εγκαταλείφθηκε από τον Κύριο μας από Τον οποίο ενδυναμώθηκε για να βγει νικητής και στεφανωμένος υπό των Αγγέλων. Οι ημέρες που ζούμε είναι άθρησκες και δύσκολες και εμείς καλούμαστε να μείνουμε πιστοί στον Χριστό και αφοσιωμένοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, μη φοβούμενοι τους ισχυρούς των ημερών, οι οποίοι έρχονται να πολεμήσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και να θέσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία στο περιθώριο της ζωής, στο περιθώριο του Εθνικού μας βίου. Η Εκκλησία μας είναι η μάνα αυτού του Έθνους, είναι Εκκλησία Μαρτύρων και Ηρώων. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν Μάρτυρες Χριστού, όπως και ο τιμώμενος Άγιος Μάμας.
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.












Δεν υπάρχουν σχόλια: