e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Σύναξη πάντων των Αγίων Ιατρών στον Μητροπολιτικό Ναό Ρόδου, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο (9.10.2022) [video]


Ρεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Κυριακή Γ΄ Λουκά, 9 Οκτωβρίου 2022, στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πόλεως Ρόδου, τελέσθηκε επίσημο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο οποίο προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο και τους Θεοφ. Επισκόπους Τζίντζας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρο, Μηδείας Απόστολο και Ολύμπου κ. Κύριλλο. 

Εκκλησιάστηκαν οι Σύνεδροι του -λήγοντος εκείνη την ημέρα- 5ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. Τον άμβωνα κλήθηκε να διακονήσει, ο εκ των Συνέδρων Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Φθιώτιδος.

Εξαιτίας του Συνεδρίου, κατά την Κυριακή αυτήν τιμήθηκαν από κοινού Πάντες οι Άγιοι Ιατροί. Την εορτή αυτήν εισηγήθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη οι συντελεστές του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική στην Υγεία, με πρωτεργάτη τον Συντονιστή του, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Σταύρο Κοφινά και ο Πατριάρχης του Γένους αποδέχτηκε με πολλή χαρά, επευλογώντας την πρωτοβουλία. Επελέγη μάλιστα για την εορτή η πλησιέστερη Κυριακή προς την 17η Οκτωβρίου, επειδή η συγκεκριμένη Κυριακή συμπίπτει με τη Σύναξη των Αγίων Αναργύρων (17/10) και την μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο οποίος ήταν ιατρός (18/10). Επιπλέον, συναίνεσε ο Πατριάρχης να τιμώνται την ίδια ημέρα οι ιατροί και όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον χώρο της Υγείας. Πρώτος εορτασμός έγινε στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό, στις 17 Οκτωβρίου 2021. Σχετική δημοσίευση του "Νυχθημερόν" ξαναδείτε ΕΔΩ!

Φέτος (2022), ο εορτασμός θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 16 Οκτωβρίου, εκτάκτως όμως στη Ρόδο, εξαιτίας του Συνεδρίου, η εν λόγω Σύναξη πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου. 

Ειδική Ακολουθία της εορτής συνέγραψε, με την γνωστή υμνογραφική δεινότητά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος -σημειωτέον- είναι και Πρόεδρος του Δικτύου. 

Για να καταστεί η Ακολουθία εύληπτη στο ευρύ κοινό, αποφασίσθηκε να κυκλοφορηθεί, όχι μονάχα ως υμνογραφικό κείμενο, αλλά και στα νεοελληνικά και στα αγγλικά. Την μεν αγγλική μετάφραση έκανε εξαίρετα ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμάστριδος κ. Σπυρίδων (Κέζιος) εκ της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την δε νεοελληνική απόδοση έκανε ο φιλόλογος και καθηγητής κ. Ανδρέας Μοράτος. Και τα τρία κείμενα κυκλοφορήθηκαν εντέλει κατ' αυτές τις ημέρες -και διανεμήθηκαν σε όλους τους Συνέδρους- σε μια καλαίσθητη έκδοση από τις εκδόσεις "Επτάλοφος".

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:




Δεν υπάρχουν σχόλια: