e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Η παρουσίαση του Λευκώματος «Συσσίτιο Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου. Η τράπεζα αγάπης»


Την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών (Αμπελόκηποι, Αθήνα), παρουσιάστηκε το Λεύκωμα «Συσσίτιο Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου. Η τράπεζα αγάπης», το οποίο προλογίζει θερμά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ομιλητές ήταν: ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Σταυροδρομίου, ο κ. Νίκος Θ. Κόλμαν, Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών, και ο συγγραφέας κ. Σταύρος Θ. Ανεστίδης, ο επιμελητής του Λευκώματος.

Η εκπαιδευτικός του Ζωγραφείου Ευρυδίκη Πίγκου διάβασε το μήνυμα του Προέδρου της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, Γιώργου Παπαλιάρη, και απένειμε εκ μέρους της Κοινότητος τιμητική πλακέτα στον κοπιάσαντα για το Λεύκωμα κ. Σταύρο Ανεστίδη.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας αναφέρθηκε στον θεσμό του Συσσιτίου και στον προκάτοχό του, μακαριστό Μητροπολίτη Τρανουπόλεως κ. Γερμανό, ο οποίος ήταν πραγματικά ένας ξεχωριστός ιεράρχης του Θρόνου και μια εμβληματική μορφή της Ρωμιοσύνης της Πόλης. Ο Σεβ. κ. Ανδρέας μίλησε βιωματικά και αληθινά για τον μακαριστό Δεσπότη και συγκίνησε το ακροατήριο.

Το Λεύκωμα αποτελεί ένα βιβλίο που μας αποκαλύπτει μια σημαντική πτυχή της Ρωμιοσύνης της Πόλης, που στις μέρες μας «ανθεί και φέρει κι άλλο».

Το συσσίτιο της Αγίας Τριάδας Σταυροδρομίου δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1935 με την πρωτοβουλία του τότε αρχιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας Σταυροδρομίου Μητροπολίτη Ειρηνουπόλεως Κωνσταντίνου, καθώς και του ιεροκήρυκα του Ναού της Αγίας Τριάδος διακόνου Πολυεύκτου Φινφίνη και της τότε Εκκλησιαστικής επιτροπής.

Σκοπός του συσσιτίου ήταν η καθημερινή χορήγηση «επαρκούς και ουσιαστικής τροφής» στους άπορους μαθητές των σχολών της κοινότητας Σταυροδρομίου, δηλαδή του Ζωγραφείου, του Ζαππείου, του Σχολείου της Αγίας Τριάδος, του Σχολείου του Αγίου Κωνσταντίνου, του Κεντρικού Παρθεναγωγείου, των σχολείων Νανέ και Αιναλή Τσεσμέ.

Σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή λειτουργία του θεσμού των συσσιτίων αποτελούσαν – και αποτελούν οι εκάστοτε εθελόντριες κοσμήτριες. Οι περισσότερες από αυτές κατάγονταν από επιφανείς οικογένειες της ομογένειας. Είχαν γαλουχηθεί με την σημασία της προσφοράς και της υπηρεσίας προς τον συνάνθρωπο.

Και σήμερα το συσσίτιο συνεχίζει να προσφέρει τα μέγιστα με τον ίδιο ζήλο, υπό την αιγίδα του Αρχιερατικώς Προϊστάμενου της κοινότητας, του Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου και με την φροντίδα των εκλεκτών κοσμητριών του.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα, την Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2022, ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Συσσίτιο της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου και συνέφαγε με τους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του Δημιουργικού Εργαστηρίου της Αγίας Τριάδας και του Δημοτικού του Ζαππείου, στο γεύμα που παρέθεσε ο ίδιος στη μνήμη της μητέρας Του.

Δείτε παρουσίαση του Λευκώματος από τον καθηγητή Μ.Γ. Βαρβούνη εδώ.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Πηγή: ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: