e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας επισκέφθηκε ιερούς τόπους του Καΐρου [92 photos]

Στις 4 Μαρτίου 2023, τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τα εξέχοντα ορθόδοξα ιερά του Καΐρου, της πρωτεύουσας της Αιγύπτου.

Ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος και ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος συνάντησαν τον Μακαριώτατο Επίσκοπο και καλεσμένους από την Ουκρανία κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αυτός ο ναός είναι η δεύτερη πατριαρχική έδρα και γραφείο αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο.

Μετά την προσευχή, ο ηγούμενος του ναού πατήρ Στέφανος εκφώνησε συγχαρητήρια ομιλία, στην οποία εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Προκαθήμενου της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Αίγυπτο και ειδικότερα στο Κάιρο. «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, με την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη μας, του Μακαριωτάτου κ.κ. Θεοδώρου Β΄, να υποδεχόμαστε τον Μακαριώτατο σε αυτόν τον ιστορικό ναό. Προσφέρουμε τις προσευχές μας για εσάς, για τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει από τον πόλεμο, παρακαλούμε τον Θεό να ευλογήσει τη χώρα σας με ειρήνη», είπε στην ομιλία του.

Σε απάντηση, ο Προκαθήμενος του ΑΕΟ ευχαρίστησε για την πρόσκληση και τη θερμή υποδοχή, για τις προσευχές και τη χριστιανική αγάπη. «Είμαστε ευγνώμονες για μια τόσο θερμή έκφραση αγάπης για εμάς, για την τοπική μας Εκκλησία και για τον ουκρανικό λαό. Και πιστεύουμε ότι, χάρη στη βοήθεια του Θεού, ο εχθρός θα εκδιωχθεί από τον τόπο μας, θα υπάρξει νίκη και τότε θα εδραιωθεί η ειρήνη», σημείωσε ο Μακαριώτατος Κιέβου.

Μετά από αυτό, ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας προσευχήθηκε για νίκη και ειρήνη για την Ουκρανία.

Στον ναό οι υψηλοί επισκέπτες προσκύνησαν απότμημα λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου της Αιγίνης, ο οποίος κάποτε ήταν επικεφαλής της πατριαρχικής αντιπροσωπείας στο Κάιρο, υπηρετούσε σε αυτόν τον ναό και διέμενε κοντά του. 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία. Σε ανάμνηση της επίσκεψής του στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο Σεβ. Μέμφιδος έκανε δώρα, ειδικότερα, στον Προϊστάμενο της ΑΕΟ δόθηκε ένα ραβδί από αιγυπτιακό ξύλο από ντόπιους τεχνίτες.

Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι από την Ουκρανία επισκέφτηκαν το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού, όπου γνώρισαν για λίγο την ιστορία της Αιγύπτου. Σε αυτό το μουσείο σώζονται αξιοθέατα της αρχαιότητας και συγκεκριμένα οι μούμιες 19 βασιλιάδων και 5 βασιλισσών της Αιγύπτου.

Ακολούθως, η αποστολή έφτασε στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο ηγούμενος της μονής π. Δαμασκηνός και απένειμε αναμνηστικά δώρα. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου είναι ένα εξαιρετικό μνημείο της ιστορίας, γιατί χτίστηκε μέσα στα τείχη μιας πρώην αμυντικής οχύρωσης από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δίπλα στο ναό βρίσκεται το μέρος όπου, σύμφωνα με την παράδοση, έμενε η Αγία Οικογένεια όταν κρυβόταν στην Αίγυπτο από τον διωγμό του Ηρώδη.

Ο Μακαριώτατος Επιφάνιος και τα μέλη της αντιπροσωπείας επιθεώρησαν την έκθεση του μουσείου της ιστορίας της μονής και προσευχήθηκαν στον τάφο του μακαριστού Πάπα και Πατριάρχη Πέτρου Ζ', τελώντας Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του και των ψυχών άλλων εκλιπόντων Πατριαρχών του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας.

Μετά το γεύμα στο μοναστήρι, ο Προκαθήμενος της ΑΕΟ και οι καλεσμένοι προσκύνησαν στον χώρο όπου βρισκόταν η Αγία Οικογένεια στην Αίγυπτο και προσευχήθηκαν για νίκη και ειρήνη για την Ουκρανία.

Προσευχήθηκαν επίσης στο τοπικό Ορθόδοξο νεκροταφείο για την ανάπαυση της ψυχής του Andriy Georgiyovych Pokrovsky, Ουκρανού πολιτικού και ναυτικού του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, που έχει ταφεί εκεί. 

Ως εκ τούτου, έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα παραμονής στο Κάιρο, η ουκρανική αποστολή μετέβη στην Αλεξάνδρεια.

Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU)
Δεν υπάρχουν σχόλια: