e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Κυριακή Σαμαρείτιδος '23 ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στον Ναό Αγ. Νικολάου Λαρίσης

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαρίσης ιερούργησε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου 2023, ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος ευρίσκεται στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στους εορτασμούς του Πολιούχου και Προστάτη της πόλεως, Αγίου Αχιλλίου του Θαυματουργού. Ο Αυστραλίας χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, συνιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, παρουσία πλήθους πιστών και εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου.

Κατά το εμπνευσμένο κήρυγμά του, επικέντρωσε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα, από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, το οποίο περιγράφει τη συνάντηση του Ιησού Χριστού με τη Σαμαρείτιδα στο φρέαρ του Ιακώβ. «Το σημερινό Ευαγγέλιο είναι πραγματικά ένα πνευματικό αδαμαντωρυχείο», διέκρινε, «και όσο βαθύτερα το εξερευνούμε, τόσα περισσότερα και λαμπρότερα διαμάντια ανακαλύπτουμε». Στη συνέχεια, ανέλυσε γλαφυρά και θεολογικά το ευαγγελικό ανάγνωσμα, παρουσιάζοντας τα βαθιά νοήματα και τα πολύτιμα μηνύματά του για τους σύγχρονους Χριστιανούς.

Το πρώτο μήνυμα που τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, επικαλούμενος το παράδειγμα της Σαμαρείτιδος, είναι ότι «σε όποιο ηθικό τέλμα και να βρίσκεται ο άνθρωπος, πρέπει πάντα να διατηρεί μέσα του ψήγματα του αρχαίου κάλλους, τα οποία χρειάζονται μια μικρή αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια». Αυτό συνέβη και με τη Σαμαρείτιδα, όταν παρά την εξαχρείωση στην οποία βρισκόταν, μετά τον διάλογό της με τον Χριστό, τα καλά στοιχεία που είχε στο βάθος της υπάρξεώς της βγήκαν στην επιφάνεια. «Γι᾽ αυτό», υπογράμμισε επιπροσθέτως ο Σεβασμιώτατος, «εμείς δεν πρέπει να κατακρίνουμε, δεν πρέπει να απορρίπτουμε ή να περιφρονούμε κάποιον σε όποια κατάσταση και αν αυτός ευρίσκεται, διότι διαφορετικά είμαστε υπόλογοι ενώπιον του σπλαχνικού και φιλανθρώπου Κυρίου».

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό μήνυμα της ευαγγελικής περικοπής, είναι ότι ο Κύριος για να αλλάξει τη ζωή μας, όπως άλλαξε και τη ζωή της Σαμαρείτιδος, «μας ζητά μόνο την αγαθή μας προαίρεση και τη θετική απόκριση στην κλήση του και το άπειρο έλεός Του». «Τα υπόλοιπα τα φροντίζει Αυτός, δηλαδή εμείς βάζουμε το 1 κι Αυτός βάζει τα 999 για να συμπληρωθεί η χιλιάδα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας για την ευλογητή παρουσία του στην πόλη της Λάρισας και για τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, εκεί όπου λειτουργούσε και κήρυττε ως Αρχιμανδρίτης, όταν βρισκόταν στη Λάρισα ως επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης, τον παρακάλεσε να μεταφέρει στην ελληνική Ομογένεια της πέμπτης ηπείρου την αγάπη όλων των Λαρισαίων.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με λόγους ευγνωμοσύνης στον Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμο, όπως επίσης στους κληρικούς της οικείας Μητροπόλεως, στους τοπικούς άρχοντες και στους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι άπαντες τον περιέβαλαν με πολλή αγάπη και φιλόξενα αισθήματα από την πρώτη ημέρα της αφίξεώς του στη Λάρισα. «Σας ευχαριστώ εκ καρδίας, όχι μόνο για την αγάπη σας και την φιλοξενία σας, αλλά κυρίως για το μεγαλείο της ψυχής σας και την πνευματική σας αρχοντιά, που πλούσια διαχέονται σε όσους σας συναναστρεφόμεθα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Επιπλέον, έκανε ειδική μνεία στο πρόσωπο του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνατίου Μουρτζανού, τον οποίο είχε γνωρίσει κατά την περίοδο που δίδασκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν ο Πανοσιολογιώτατος κ. Ιγνάτιος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι «ήδη από τότε μπορούσε εύκολα κάποιος να διακρίνει ότι είναι φέρελπις κληρικός και πολλά υποσχόμενος», επαινώντας τα πολλά χαρίσματα που διαθέτει και κυρίως το ήθος του, και ευχαριστώντας τον θερμά για τον κόπο που έχει καταβάλλει τις τελευταίες ημέρες, για να προετοιμάσει την επίσκεψη και τη φιλοξενία του στη Λάρισα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, η παιδική χορωδία του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, υπό τη διεύθυνση της κ. Αλεξάνδρας Ντόβα-Οικονόμου και της κ. Μαρίας Μουρτζανού, έψαλε επίκαιρους ύμνους και αφιέρωσε κάποια μουσικά άσματα στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας. Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τις υπεύθυνες καθηγήτριες και τα παιδιά της χορωδίας, όπως επίσης του γονείς τους που τα εμπιστεύονται στην Εκκλησία.

Τέλος, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ξένιοι Κρήτες» και ο Σύλλογος Κρητικών Λάρισας «Ο ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ», παρουσίασαν ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο.

Παραθέτουμε πλούσια φωτοθήκη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: