e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Μαΐου 2023

Λάρισα: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο Άγιο Αχίλλιο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε στη Λάρισα το απόγευμα της Κυριακής, 14 Μαΐου 2023, ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Πολιούχου της, Αγίου Αχιλλίου, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, αναφερθείς στο πρόσωπο του Αγίου Αχιλλίου και στην Αναστάσιμη χαρά που πρέπει να έχουμε καθημερινά στη ζωή μας.

Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος και οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Μάνης κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία των χαριτοβρύτων Λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου μέχρι την Κεντρική πλατεία της πόλεως, παρουσία χιλιάδων Λαρισαίων.

Στην ομιλία του, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και αφού παρουσίασε το βιογραφικό τους και την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες των Μητροπόλεων όπου διακονούν, εξαίροντας την σημαντική προσωπικότητα του καθενός, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Λάρισας, τόσο για όλη τη χώρα καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, όσο και για τη Θεσσαλία ειδικότερα, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Λάρισας αντέδρασαν αμέσως, έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων και να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο με το να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στη μεγάλη και τραγική ανάγκη που ενέσκηψε στην πόλη. Συνάμα, εξήρε την ανταπόκριση της πόλης στην πρόσκληση για προσφορά, για αλληλεγγύη και συναλληλία προς τους γονείς των θυμάτων, καθώς έγιναν πολλά και σπουδαία που αναδεικνύουν το ήθος της πόλης. «Ήθος που εν πολλοίς οφείλεται στην παρακαταθήκη και το παράδειγμα του Πολιούχου της, Αγίου Αχιλλίου», όπως επισήμανε, «αλλά και στην προστασία που χαρίζει στον τόπο Του καθώς η χάρη Του μας σκεπάζει όλους».

Παρόντες ήταν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες του τόπου, οι οποίοι έδωσαν ένα μήνυμα ενότητας με την παρουσία τους, καθώς και πλήθος πιστών Λαρισαίων, μαζί με τον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης Τυρνάβου και πολλούς κληρικούς, που συρρέουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσεύχονται στον Άγιο Αχίλλιο και προσκυνούν από την Παρασκευή το απόγευμα, που άνοιξε η ιερά λάρνακα, τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του Μυροβλύτου Αγίου, Πολιούχου της Λάρισας.

Παραθέτουμε πλούσια φωτοθήκη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: